ΙΣΩΣ, όμως, θυμάστε τον ενθουσιασμό των ΦΕΚ ΣΥΡΙΖΑ, τον διθυραμβικό σχολιασμό τους για τα «αντικειμενικά» συμπεράσματα της Ιντ Βελτ, άσχετα αν έγιναν έξω φρενών τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής. Στα ΦΕΚ ΣΥΡΙΖΑ δεν κατεγράφη το καταχέριασμα της Ιντ Βελτ από τους συναδέλφους της. Τα συριζαϊκά ΦΕΚ διαπιστώνοντας έλλειμμα ελευθεροτυπίας, εν Ελλάδι, με την απάλειψη ειδήσεων, το επιβεβαιώνουν…. καθόσον τα αφορά.
Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ της βελγικής Αστυνομίας, μετά τη σύλληψη Καϊλή, δήλωσε ότι «οι παρακολουθήσεις από το κράτος είναι νόμιμες». Ο Βέλγος δικαστής, τον οποίο θαύμασαν τα ΦΕΚ ΣΥΡΙΖΑ για την αποτελεσματικότητά του, δήλωσε ότι «οι παρακολουθήσεις με τα μέσα που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία είναι νόμιμες». Κανείς ευρωβουλευτής δεν διαμαρτυρήθηκε για αυτές τις δηλώσεις ή το περιεχόμενό τους. Ούτε η Ιντ Βελτ απεφάνθη ότι «αποτελούν μεγίστη απειλή για την ευρωπαϊκή δημοκρατία», ως… Brusselsgate. Πολλώ δε μάλλον, δεν την απασχόλησε ο χρηματικός εκμαυλισμός των ευρωβουλευτών, μέσω ΜΚΟ, που έφεραν στο φως οι παρακολουθήσεις. Η σαθρότητα του οικοδομήματος, φιλοτεχνημένου από νομότυπες πρακτικές παρέμβασης και ακμάζουσα γραφειοκρατία πανάκριβης τεχνογνωσίας, στο μεγαλείο της.
ΑΛΛΩΣΤΕ, συνάδελφοι της Σοφί σχολίαζαν ότι το 2019, το ολλανδικό περιοδικό HP/de Tijd αποκάλυψε πως η ευρωβουλευτής «έλαβε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, επειδή για πολλά χρόνια έπαιρνε αποζημίωση για την παραμονή της σε ξενοδοχείο των Βρυξελλών, ενώ έμενε σπίτι της». Απ’ ό,τι φαίνεται, ιστορίες πλουτισμού, ολίγον δημοσιοποιούμενες, δεν θεωρούνται απειλή κατά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Είναι συνήθεια. Πλην αν ξεσκεπαστούν…
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
ΩΣΤΟΣΟ, οι Ευρωπαίοι πολίτες συνειδητοποιούν ότι οι εγκαταβιούντες στις Βρυξέλλες, προβάλλοντας ως εξιλαστήριο θύμα την Καϊλή, νομίζουν ότι θα συνεχίσουν ανενόχλητοι την προσοδοφόρα διαβίωσή τους. Η ανυπαρξία ή πλημμελής λειτουργία ελεγκτικών μηχανισμών στις δομές που παγιώθηκαν από τη γραφειοκρατία, συν το ακαταδίωκτο λόγω ασυλίας, πρέπει να επαναξιολογηθούν. Είναι πρόβλημα για τη δημοκρατία.
Η ΑΝΟΧΗ -ή συνενοχή- των διοικητικών υπηρεσιών στις Βρυξέλλες, για τη συγκρότηση lobbies ή εξειδικευμένων επιστημονικών ομάδων, από πρώην ευρωβουλευτές και υψηλόβαθμα στελέχη, για να λαμβάνονται αποφάσεις υπέρ κρατών ή προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, χρήζει περαιτέρω ελέγχου. Συνιστά πρόβλημα στη λειτουργία της δημοκρατίας.
ΤΕΛΟΣ, η παράλληλη επαγγελματική ενασχόληση των ευρωβουλευτών, οι οικονομικές ενασχολήσεις τους, οι επισκέψεις τους, χωρίς την αναγκαία προέγκριση, σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, η παχυλή πρόσληψή τους από εταιρίες ή οργανισμούς με τους οποίους είχαν σχέση στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής τους θητείας, συνιστά διαφθορά. Οντως απειλή για τη δημοκρατία.
ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΩ σαφής: Η απογοήτευση των Ευρωπαίων πολιτών από όσα αποκαλύφθηκαν, εξαιτίας της υπόθεσης Καϊλή, για «τους διαδρόμους» της Ευρωβουλής, για τα συμβαίνοντα πίσω «από κλειστές πόρτες», για τις δήθεν νομότυπες επισκέψεις και «συμφωνίες» μπορεί να αποβούν απειλή για την Ευρώπη, συνεισφέροντας στη διάλυση της αξιοπιστίας της.
ΕΩΣ ΕΔΩ. Ας γυρίσουμε σήμερα φύλλο στο ημερολόγιο. Να ευχηθούμε το 2023 να περπατήσει ευοίωνο και ειρηνικό για την Ελλάδα, για όλο τον κόσμο…