Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Ο φόβος ότι τα ρομπότ θα μας πάρουν τις δουλειές δεν είναι καινούργιος, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε εφιάλτη. Ολόκληρος Μπιλ Γκέιτς πρότεινε να φορολογηθούν τα ρομπότ για να επιδοτηθούν οι άνεργοι του μέλλοντος, που δεν θα προλάβουν να επανεκπαιδευτούν – ή όταν εν πάση περιπτώσει τα καταφέρουν θα είναι αργά.
Η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης και η αλματώδης ρομποτοποίηση της παραγωγής στην Κίνα έδωσαν το ερέθισμα για πολλές σχετικές έρευνες τα τελευταία χρόνια, όχι πάντοτε σε συνθήκες ψυχραιμίας. Η ανθρωπότητα, βλέπετε, ποτέ δεν ξανάζησε τέτοια φάση απότομης τεχνολογικής, οικονομικής, παραγωγικής και κοινωνικοπολιτισμικής μετάβασης για να έχει μπούσουλα περί του μέλλοντος.
Το 2013 ερευνητές στην Οξφόρδη υπολόγισαν πως η αυτοματοποίηση της παραγωγής θα επιφέρει απώλεια του 47% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τις επόμενες δεκαετίες – και τότε όχι ένας, αλλά ούτε χίλιοι Τραμπ δεν σώζουν το Ντιτρόιτ. Με την ίδια μέθοδο, το Ινστιτούτο Μακ Κίνσεϊ διέβλεψε ότι κινδυνεύει το 43% των θέσεων απασχόλησης στη Γαλλία, το 48% στη Γερμανία και το 56% στην Ιαπωνία, τα κράτη δηλαδή με τον υψηλότερο βαθμό τεχνολογικής ποιότητας και αυτοματοποίησης στην παραγωγή.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Το 2014 το φημισμένο στον τομέα του γερμανικό Ινστιτούτο Συμβουλευτικής Επιχειρηματικότητας, Ronald Berger (με μισό αιώνα ζωής και παρουσία σε πάνω από 30 χώρες) πρόβλεψε ότι έως το 2025 (μεθαύριο δηλαδή…) θα έχει αυτοματοποιηθεί κάπου 20% των επαγγελμάτων, στοιχίζοντας σε μια χώρα σαν τη Γαλλία 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη γεωργία, στη ναυτιλία, στις υπηρεσίες και τα ελεύθερα επαγγέλματα.
Η πιο αποκαλυπτική όμως έρευνα (με τη βιβλική έννοια) ήρθε φέτος από το «Ινστιτούτο για το Μέλλον της Ανθρωπότητας» της Οξφόρδης. Περίπου 350 ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης από όλο τον κόσμο κλήθηκαν να εκτιμήσουν πότε οι μηχανές θα εκτοπίσουν εντελώς τον άνθρωπο από διάφορα επαγγέλματα.
Εδώ ο γράφων ομολογεί ότι τον έλουσε κρύος ιδρώτας, διαβάζοντας πως οι δημοσιογράφοι και οι σχολιαστές θα είναι περιττοί το 2026. Οι εξελιγμένες μηχανές θα είναι (λένε οι ειδικοί) πλήρως ικανές να γράφουν έως τότε ποιοτικά κείμενα ενημέρωσης. Οι μεταφραστές θα «καταργηθούν» το 2024, οι οδηγοί φορτηγών το 2027 (τα αυτοκίνητα θα πηγαίνουν με αυτόματο) και οι πωλητές έως το 2030. Τελικά -καταλήγουν οι 350 «σοφοί»- έως το 2061 δεν θα υπάρχει ούτε μία δουλειά που να μην μπορεί να κάνει ένα ρομπότ στη θέση του ανθρώπου!
Ερχονται ενδιαφέροντες καιροί (το λέμε για να παρηγορηθούμε)…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου