Η Tyra K, 22 ετών, είναι απόφοιτη του Πανεπιστημίου Huddersfield στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατάφερε να περάσει στους τελευταίους γύρους του περσινού Διεθνούς Διαγωνισμού Αποφοίτων με μια πρωτότυπη συσκευή που σχεδίασε. Έχοντας αποφοιτήσει από το τμήμα Σχεδιασμού Προϊόντων, η Tyra σχεδίασε ένα διακριτικό σκουλαρίκι που μπορεί να μετρά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σε πραγματικό χρόνο! Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι η ίδια η Tyra δεν πάσχει από διαβήτη. Μεταφέρουμε μεταφρασμένη τη συνέντευξή της στο έγκυρο site «Diabetes Daily».
-Τι ήταν αυτό που σε ενέπνευσε να σχεδιάσεις αυτή τη συσκευή μιας και η ίδια δεν πάσχεις από διαβήτη;
«Αισθάνθηκα την ανάγκη να δημιουργήσω ένα προϊόν που βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1 μετά από ένα περιστατικό που συνέβη σε ένα γείτονά μου. Το 2019 ο γείτονάς μου, που μένει μόνος του, έπαθε ένα επεισόδιο ξαφνικής υπογλυκαιμίας. Ευτυχώς τα παράθυρά του ήταν ανοιχτά κι έτσι τον ακούσαμε που φώναξε βοήθεια.
Καταφέραμε να μπούμε στο σπίτι του και καλέσαμε αμέσως ασθενοφόρο. Αφού του είχαν δοθεί οι πρώτες βοήθειες και ο γείτονάς μου συνερχόταν, ανακαλύψαμε ότι το σάκχαρό του άρχισε να πέφτει μέσα στη νύχτα και ο ίδιος παραλίγο να πέσει σε διαβητικό κώμα. Αυτή η ατυχής περίσταση με ενέπνευσε να σχεδιάσω ένα προϊόν που μπορεί να αποτρέψει πιθανές θανατηφόρες περιπτώσεις και να υποστηρίξει τα άτομα με διαβήτη τύπου 1».
-Πως ξεκίνησες να το σχεδιάζεις μόλις σου ήρθε η ιδέα;
«Δημιούργησα ομάδες, έκανα συνεντεύξεις, έστειλα ερωτηματολόγια για να εντοπίσω ποια ήταν τα κύρια σημεία που απασχολούν τα άτομα με διαβήτη. Με αυτόν τον τρόπο μπόρεσα να διαπιστώσω ποια ήταν τα κύρια προβλήματα σε παιδιά και εφήβους, όπως η ανασφάλεια της διαχείρισης του διαβήτη μπροστά σε άλλους ανθρώπους. Αυτό μου φάνηκε αρκετά σοβαρό, μιας και πιστεύω ότι κανένα παιδί δεν θα πρέπει να νιώθει ντροπή στην προσπάθεια να ελέγχουν την υγεία τους.
Αφού επεξεργάστηκα όλες αυτές τις πληροφορίες, αποφάσισα να δημιουργήσω ένα προϊόν που θα βοηθούσε στη μείωση του στίγματος της διαχείρισης του διαβήτη και θα ενθαρρύνει παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να ελέγχουν την κατάστασή τους.
-Τι είναι αυτό που κάνει το Σκουλαρίκι Μέτρησης Γλυκόζης καλύτερο από αντίστοιχα γνωστά προϊόντα;
«Το Σκουλαρίκι Μέτρησης Γλυκόζης διαφέρει από τις μεγάλες μάρκες γιατί εστιάζει στη διακριτικότητα, είναι απλό και γρήγορο. Έχει σχεδιαστεί ώστε να εμφανίζεται ως τεχνολογία που μπορεί κανείς να φορέσει. Μοιάζει με ασύρματο ακουστικό, και στόχος είναι να καταστήσει τον έλεγχο του σακχάρου σε κοινωνικές συγκεντρώσεις λιγότερο αγχωτικό».
-Πως ακριβώς μετρά το σάκχαρο από το λοβό του αυτιού; Είναι επίπονο να το φορέσει κανείς;
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να δώσω όλες τις λεπτομέρειες της τεχνολογίας, καθώς το προϊόν ακόμη κατασκευάζεται. Ωστόσο, μπορώ να σας πω ότι δεν είναι επίπονη η εισαγωγή του προϊόντος, καθώς χωρά σε μια απλή τρύπα σκουλαρικιού. Ο μόνος πόνος που νιώθει κανείς δηλαδή, είναι το τρύπημα του αυτιού.
-Πόσο συχνά θα πρέπει να αλλάζει κανείς τον αισθητήρα; Ή είναι επαναφορτιζόμενος;
«Το φοβερό με αυτό το σκουλαρίκι είναι ότι επαναφορτίζεται. Η συσκευή δεν περιέχει αναλώσιμα πλαστικά μέρη, το σκουλαρίκι μπορεί να το καθαρίσει κανείς με ένα πανί και να το χρησιμοποιήσει όταν και όσο το χρειάζεται. Ακόμη δεν γνωρίζω τον ακριβή χρόνο ζωής του προϊόντος, όμως έχει σχεδιαστεί ώστε να διαρκεί αρκετά περισσότερο από τους αισθητήρες που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή».
-Απ’ ότι καταλαβαίνω, μόλις το σκουλαρίκι ανιχνεύσει τα επίπεδα του σακχάρου, μεταδίδει τις πληροφορίες σε κάποια εφαρμογή;
«Όπως και το σκουλαρίκι, η εφαρμογή (App) βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης, ελπίζω όμως ότι θα παρέχει μια μοναδική εμπειρία για ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1, δίνοντάς τους την ευκαιρία να μοιράζονται τις λεπτομέρειες σχετικά με τις τιμές γλυκόζης τους με την οικογένεια και τους φίλους τους».
-Πως πιστεύεις ότι θα βελτιώσεις το προϊόν με τον καιρό;
«Αυτή τη στιγμή εστιάζω στην ανάπτυξη του προϊόντος για κυκλοφορία στην αγορά. Ελπίζω όμως ότι στο μέλλον θα μπορούμε να παράγουμε παραλλαγές του προϊόντος ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη ζωή των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 1».
Πηγή: Diabetes Daily