Τα ευρήματα φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με την υπόθεση ότι η καθημερινή χρήση της τεχνολογίας αποδυναμώνει τις γνωστικές ικανότητες.
Οι ερευνητές ανέλυσαν 57 δημοσιευμένες μελέτες, οι οποίες ερεύνησαν τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας σε 411.430 ενήλικες από όλο τον κόσμο με μέση ηλικία τα 68,7 έτη. Όλες οι μελέτες περιλάμβαναν είτε διάγνωση είτε τεστ γνωστικών ικανοτήτων.
Όπως επισημαίνεται, κατά την έρευνα δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο για την υπόθεση ότι η μακροχρόνια χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, που ορίζεται από τους ερευνητές ως η χρήση υπολογιστή, smartphone, διαδικτύου ή συνδυασμού των τριών, επιδεινώνει τις γνωστικές ικανότητες. Αντίθετα, η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης στους ενήλικους πληθυσμούς αυτών των μελετών. Μάλιστα, βρέθηκαν σχετικά στοιχεία σε διαχρονικές μελέτες, οι οποίες κατά μέσο όρο είχαν περίοδο παρακολούθησης 6,2 ετών. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν, μέσω της ανάλυσης αυτών των μελετών, ότι το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν μπορούσε να εξηγηθεί μεμονωμένα από δημογραφικούς, κοινωνικοοικονομικούς, υγειονομικούς ή άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής.
Οι συγγραφείς διευκρινίζουν ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν εξηγούν τα αίτια που διέπουν τη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης ψηφιακής τεχνολογίας και της γνωστικής υγείας.
Ειδήσεις Σήμερα
- Εορταστικό ωράριο: Τι ώρα κλείνουν τα μαγαζιά – Μέχρι πότε ισχύει
- Κίνηση: «Βράζει» η παραλιακή λόγω του τροχαίου -Χαμός και στον Κηφισό
- Δώρο Πάσχα 2025: Μέχρι πότε πρέπει να πληρωθεί – Πώς υπολογίζεται
- Τροχαίο ατύχημα στην παραλιακή μεταξύ φορτηγού και μοτοσυκλέτας – Στο νοσοκομείο ο δικυκλιστής
- Συντάξεις Μαΐου: Τότε μπαίνουν τα λεφτά στα ΑΤΜ – Οι τελικές ημερομηνίες