Τουλάχιστον 23 επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα διατροφικά μοντέλα με χαμηλούς υδατάνθρακες προκαλούν περισσότερη απώλεια βάρους και καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, συγκριτικά με εκείνα τα διατροφικά πλάνα που είναι απλώς χαμηλά σε λιπαρά. Μάλιστα, τα μοντέλα που σχεδόν αποκλείουν τους υδατάνθρακες φαίνεται να πιάνουν 2-3 φορές πιο εύκολα τους στόχους της απώλειας βάρους και ρύθμισης των τιμών της γλυκόζης.
Κόψτε τους υδατάνθρακες, ξεχάστε τις θερμίδες
Πράγματι, το να μειώσει κανείς τους υδατάνθρακες στην διατροφή του μπορεί να έχει εντυπωσιακά οφέλη, αφού έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί σημαντική μείωση στα επίπεδα της πείνας. Αυτό τείνει να οδηγεί σε «αυτόματη» απώλεια βάρους, χωρίς την ανάγκη για καταμέτρηση θερμίδων.
Τι είναι οι απλοί και τι οι σύνθετοι υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες, ανάλογα με τον τρόπο και την δυσκολία που αφομοιώνονται από τον οργανισμό (πέψη και απορρόφηση) διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες.
- Στους υδατάνθρακεςπου μεταβολίζονται και απορροφώνται στο λεπτό έντερο και
- στις εδώδιμες ίνεςπου δεν μπορούν να διασπαστούν και περνούν απευθείας στο παχύ έντερο.
Όσον αφορά την πρώτη κατηγορία, οι υδατάνθρακες – ανάλογα με τον αριθμό των σακχάρων που έχουν – διακρίνονται σε:
- Απλούς (μονοσακχαρίτες και δισακχαρίτες)
- Σύνθετους (ολιγοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες)
Τα κύρια είδη αυτών των δύο κατηγοριών αντιπροσωπεύονται από τις ακόλουθες ουσίες:
Απλοί υδατάνθρακες:
SMS: Έχετε ραντεβού… για κολονοσκόπηση
- Μονοσακχαρίτες: γλυκόζη, φρουκτόζη, γαλακτόζη
- Δισακχαρίτες: σακχαρόζη (κοινή ζάχαρη), λακτόζη, μαλτόζη
Σύνθετοι υδατάνθρακες:
- Ολιγοσακχαρίτες: μαλτοδεξτρίνες
- Πολυόλες: μαλτιτόλη, σορβιτόλη
- Πολυσακχαρίτες: Άμυλο (αμυλόζη, αμυλοπηκτίνη) και μη αμυλούχοι πολυσακχαρίτες (κυτταρίνη, πηκτίνη, β-γλυκάνη)
Δίαιτα: Ποιες τροφές έχουν λίγους υδατάνθρακες και βοηθούν στο αδυνάτισμα
(δίπλα σε κάθε τροφή βλέπετε την περιεκτικότητά της σε υδατάνθρακες)
Κρεατικά και άλλα ζωικά είδη
- Βοδινό: Μηδέν
- Κοτόπουλο: Μηδέν
- Χοιρινό, συμπεριλαμβανομένου του μπέικον: Σχεδόν μηδέν. Το μπέικον είναι επεξεργασμένο κρέας οπότε σαφώς και ΔΕΝ ανήκει στις υγιεινές τροφές, αλλά είναι αποδεκτό σε μικρές ποσότητες.
- Αυγά: Σχεδόν μηδέν
Θαλασσινά
- Σολομός: Μηδέν
- Πέστροφα: Μηδέν
- Σαρδέλες: Μηδέν
- Οστρακοειδή: 4-5%
Λαχανικά
- Μπρόκολο: 7%
- Τομάτες: 4%
- Κρεμμύδια: 9%
- Λαχανάκια Βρυξελλών: 7%
- Κουνουπίδι: 5%
- Λαχανίδα (kale): 10%
- Μελιτζάνα: 6%
- Αγγούρι: 4%
- Πιπεριές: 6%
- Σπαράγγια: 2%
- Αρακάς: 7%
- Μανιτάρια: 3%
Φρούτα
- Αβοκάντο: 8,5%
- Ελιές: 6%
- Φράουλες: 8%
- Γκρέιπφρουτ: 11%
- Βερίκοκο: 11%
Ξηροί καρποί
- Αμύγδαλα: 22%
- Καρύδια: 14%
- Φιστίκια: 16%
- Σπόροι κία: 44%
Γαλακτοκομικά
- Τυριά: 1,3%
- Κρέμα γάλακτος: 3%
- Γιαούρτι (πλήρες): 4-5%
Λιπαρά και λάδια
- Βούτυρο: Μηδέν
- Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: Μηδέν