Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (60%) που διαγνώστηκαν με προχωρημένες μορφές καρκίνου του πνεύμονα και έλαβαν lorlatinib ήταν ζωντανοί πέντε χρόνια μετά και η νόσος να έχει εξελιχθεί. Το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 8% σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με ένα τυπικό φάρμακο, τονίζει η μελέτη.
Ο χρόνος που καταγράφηκε χωρίς να εξελιχθεί η νόσος είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, την πιο συχνή μορφή της νόσου παγκοσμίως. Παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (Asco) στο Σικάγο την Παρασκευή.
«Tissue is the issue»: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
«Από όσο γνωρίζουμε, τα αποτελέσματα αυτά είναι πρωτοφανή», δήλωσε στον Guardian ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Μπέντζαμιν Σόλομον, ιατρικός ογκολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Peter MacCallum στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.
Στη μελέτη φάσης 3, 296 ασθενείς με προχωρημένες μορφές μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα κατανεμήθηκαν τυχαία να λάβουν είτε lorlatinib (149 ασθενείς) είτε crizotinib (147 ασθενείς, εκ των οποίων 142 έλαβαν τελικά θεραπεία).
Λίγο περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς ήταν γυναίκες. Στο 25% περίπου από αυτούς ο καρκίνος του πνεύμονα είχε ήδη εξαπλωθεί στον εγκέφαλο όταν ξεκίνησε η μελέτη. Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) ήταν 60% στους ασθενείς που έλαβαν lorlatinib και 8% στην ομάδα της crizotinib.
Ειδήσεις σήμερα
Ρόδος: «Αυτή είναι η καμπάνια που αγνοούσε» λέει η δημοσιογράφος απαντώντας στον Κασσελάκη
Ρολάν Γκαρός: Σαν «σίφουνας» ο Τσιτσιπάς πέρασε στους «16» για έκτη συνεχόμενη χρονιά
Γιάννης Παπαστεφανάκης: Έχε το νου σου στο παιδί