Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, ενώ στη χώρα μας καταγράφονται κάθε χρόνο περί τα 9.000 νέα περιστατικά και περίπου 7.000 θάνατοι.
Τα ποσοστά επιβίωσης σε άτομα με προχωρημένες μορφές της νόσου, όπου οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί, είναι ιδιαίτερα πενιχρά. Αλλά οι ερευνητές που ανέπτυξαν το νέο τεστ ούρων ελπίζουν ότι η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του με την έναρξη νωρίτερα της θεραπείας, όπως μεταδίδει ο Guardian.
Το επαναστατικό τεστ αναζητά τις λεγόμενες πρωτεΐνες των κυττάρων «ζόμπι», οι οποίες θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ότι ένας ασθενής έχει καρκίνο του πνεύμονα στα πρώτα του στάδια. Έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε ποντίκια και οι ερευνητές ελπίζουν να ξεκινήσουν σύντομα δοκιμές σε ανθρώπους.
Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και στο Early Cancer Institute εξέτασαν πρωτεΐνες που εκκρίνονται από γηρασμένα κύτταρα, τα οποία λεγόμενα «κύτταρα ζόμπι» επειδή είναι ζωντανά στο σώμα αλλά δεν μπορούν να αναπτυχθούν και να διαιρεθούν. Τα κύτταρα προκαλούν βλάβη στους ιστούς επαναπρογραμματίζοντας το άμεσο περιβάλλον τους για να βοηθήσουν στην προώθηση της εμφάνισης καρκινικών κυττάρων.
Μεταπνευμονοϊός: Καθησυχαστικός ο καθηγητής Παρασκευής - Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί
Τώρα, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει έναν ενέσιμο αισθητήρα που αλληλεπιδρά με πρωτεΐνες «κυττάρων ζόμπι» και απελευθερώνει μια εύκολα ανιχνεύσιμη ένωση στα ούρα, η οποία σηματοδοτεί την παρουσία τους.
«Γνωρίζουμε ότι πριν την εμφάνιση του καρκίνου υπάρχουν αλλαγές στους προσβεβλημένους ιστούς. Μία από τις αλλαγές είναι η συσσώρευση κατεστραμμένων κυττάρων, που δεν είναι αρκετά κατεστραμμένα για να αφαιρεθούν, αλλά είναι αρκετά για να απελευθερώσουν σήματα που επαναπρογραμματίζουν τον ιστό και τον κάνουν τέλειο για την ανάπτυξη καρκίνου» δήλωσε η καθηγήτρια Λιλιάνα Φρουκ.
Και συνέχισε: «Εντοπίσαμε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, που απελευθερώνεται από αυτά τα κύτταρα στον πνευμονικό ιστό και σχεδιάσαμε έναν ανιχνευτή που κόβεται σε δύο κομμάτια παρουσία του. Ο αισθητήρας αποτελείται από δύο μέρη και το μικρότερο απελευθερώνεται στα ούρα μέσω των νεφρών. Όταν φθάσει στα ούρα, αυτό το τμήμα του αισθητήρα είναι πολύ μικρό για να ανιχνευθεί, αλλά μπορεί να γίνει ορατό προσθέτοντας λίγο διάλυμα αργύρου σε αυτό – την ίδια ένωση αργύρου που χρησιμοποιείτο στις πρώτες μέρες των αναλογικών φωτογραφιών. Με την παρακολούθηση του χρώματος των ούρων μετά την έγχυση του ανιχνευτή μπορούμε να πούμε εάν υπάρχουν κύτταρα στους πνεύμονες που θα υποδεικνύουν τα πρώιμα σημάδια παθολογικών αλλαγών που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο».
Όπως τόνισε η καθηγήτρια στόχος των ερευνητών είναι να βοηθήσουν με το επαναστατικό τεστ ούρων τους γιατρούς «να εντοπίζουν ενδείξεις των πρώιμων σταδίων του καρκίνου – ενδεχομένως μήνες ή και χρόνια πριν εμφανιστούν αξιοσημείωτα συμπτώματα».
Οι επιστήμονες πίσω από τη μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από την Cancer Research UK, δήλωσαν πρόθυμοι να βρουν ένα τεστ που θα ήταν μια φθηνότερη εναλλακτική λύση αντί για τις ακριβές εξετάσεις.
Ειδήσεις σήμερα
Κολομβία: Συνελήφθη η «Κούκλα» – Η πιο όμορφη πληρωμένη δολοφόνος
Άρση ασυλίας δύο μειονοτικών βουλευτών
Συντάξεις – Φάκελος αναδρομικά: Η απόφαση, τα ποσά και για τους απόστρατους [πίνακες]
Σάκης Αρναούτογλου: Προειδοποίηση από τον γνωστό μετεωρολόγο – Έρχονται χιονισμένα Χριστούγεννα;
5 tips για να μην φριζάρουν τα μαλλιά σας στη βροχή
Ντονατέλα Βερσάτσε: Το «νέο» της πρόσωπο προκαλεί… τρόμο – Πανικός με τα αρνητικά σχόλια
Φωτεινή Δάρρα: «Λένε ότι αλλάζω τους άνδρες σαν τα πουκάμισα, ενώ είχα τρεις στη ζωή μου» [βίντεο]