Προς αυτή την κατεύθυνση, η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε και η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Νοσημάτων (ECDC), Άντρεα Αμόν, εξέδωσαν κοινή δήλωση:
“Αν και δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν από ένα χρόνο, είναι σαφές ότι η πανδημία της Covid-19 δεν έχει τελειώσει ακόμα. Βλέπουμε δυστυχώς τους δείκτες να αυξάνονται ξανά στην Ευρώπη, υποδηλώνοντας ότι έχει ξεκινήσει ένα άλλο κύμα λοιμώξεων. Με την έλευση του φθινοπώρου και τον χειμώνα, μπορεί επίσης να αναμένεται η αναζωπύρωση της γρίπης. Υπό το πρίσμα αυτό, επιβεβαιώνουμε την ανάγκη προστασίας της υγείας των ανθρώπων, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού. Τα μέτρα ετοιμότητας πρέπει να συνεχιστούν στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την επιφυλακή μας”.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι τρεις επικεφαλής υγειονομικών αρχών, η πιθανή συγκυκλοφορία της Covid-19 και της εποχικής γρίπης θα θέσει τα ευάλωτα άτομα σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών και θανάτου, με την πιθανότητα αυξημένης πίεσης τόσο για νοσοκομεία όσο και για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, που έχουν ήδη εξαντληθεί από σχεδόν τρία χρόνια στην πρώτη γραμμή της πανδημίας. “Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προσεγγίσουν τους μη εμβολιασμένους, φροντίζοντας να λαμβάνουν τις δόσεις εμβολίου τους για τον κορονοϊό, ενώ παράλληλα διαθέτοντας αναμνηστικές δόσεις σε ομάδες προτεραιότητας, σύμφωνα με τις εθνικές συστάσεις. Πολλοί από αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή Covid-19 διατρέχουν επίσης υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή λοίμωξη από γρίπη. Είναι σημαντικό οι ακόλουθες ομάδες προτεραιότητας να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και της Covid-19: εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, άτομα άνω των 60 ετών, έγκυες γυναίκες και άτομα με συννοσηρότητες ή/και υποκείμενες παθήσεις”, σημειώνουν.
Ιδιαίτερα ενεργή η γρίπη στο Νότιο Ημισφαίριο
Μάλιστα, οι κυρίες Κυριακίδου, Αμόν και ο κ. Κλούγκε επισημαίνουν ότι στο Νότιο Ημισφαίριο, όπου πρόσφατα τελείωσε ο χειμώνας, παρουσιάστηκε μια πρώιμη και ιδιαίτερα ενεργή περίοδο γρίπης. “Αν και δεν ξέρουμε ακριβώς τι να περιμένουμε στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, μπορεί να δούμε ένα παρόμοιο σενάριο στο βόρειο ημισφαίριο κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και να οδηγεί στον χειμώνα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να δράσουμε τώρα. Το μήνυμά μας είναι απλό: ο εμβολιασμός σώζει ζωές”.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Το ECDC και το ευρωπαϊκό τμήμα του ΠΟΥ ξεκινούν εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη γρίπη σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με το ECDC η γρίπη είναι συνήθως ήπια και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν γρήγορα, αλλά ορισμένοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.
Ποιοι πρέπει να κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο, ποιοι αναμνηστική δόση για κορονοϊό
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συστήνεται η θωράκιση με το αντιγριπικό εμβόλιο στις εξής ομάδες του πληθυσμού:
- Ολα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και πάνω.
- Παιδιά (από έξι μηνών) και ενήλικες με επιβαρυντικούς παράγοντες και χρόνια νοσήματα (για παράδειγμα νοσήματα του αναπνευστικού, καρδιακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, νευρολογικά νοσήματα, κ.ά).
- Εγκυες γυναίκες, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
- Ατομα με νοσογόνο παχυσαρκία.
- Παιδιά που λαμβάνουν χρόνια ασπιρίνη.
- Ατομα που είναι σε στενή επαφή με μωρά κάτω των έξι μηνών ή φροντίζουν ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα.
- Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές, νεοσύλλεκτοι, προσωπικό και διαμένοντες σε ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, άτομα σε καταστήματα κράτησης .
- Επαγγελματίες υγείας.
- Άστεγοι.
- Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
Παράλληλα, η Επιτροπή συστήνει τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα νέα εμβόλια (ΒΑ.1, ΒΑ.4/ΒΑ.5) κατά της Covid-19 σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορονοϊό:
- Σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
- Σε άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού. Πρόκειται για άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, νοσογόνο παχυσαρκία, καρκίνο, χρόνια νεφρική νόσο, ανοσοκαταστολή, χρόνια ηπατική νόσο, σοβαρή αναπηρία, χρόνια νευρολογικά νοσήματα, διαταραχές σπληνός.
- Σε έγκυες γυναίκες.
- Σε διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων και δομές ομαδικής διαβίωσης.
- Σε επαγγελματίες υγείας.
- Σε διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Διπλό κέρδος στις αυξήσεις για όσους κάνουν αίτηση ως τον Δεκέμβριο [αναλυτικοί πίνακες]
Κολωνός: Κατηγορούμενη για μαστροπεία και η μητέρα – Οδηγείται σήμερα στον ανακριτή [βίντεο]
Δάνεια-αστραπή έως 5.000 ευρώ μέσω ίντερνετ – Τα θετικά και τα αρνητικά [αναλυτικοί πίνακες]