Δίνεται πλέον η δυνατότητα να νοσηλεύουν ασθενείς με κορονοϊό και οι ιδιωτικές κλινικές, ενώ όσοι ασθενείς είναι μεν θετικοί στον κορονοϊό αλλά έχουν ήπια συμπτωματολογία που δεν απαιτούν θεραπεία, δεν χρειάζεται να νοσηλεύονται σε κλινικές Covid, αλλά να παραμένουν στις κλινικές, αναλόγως το λόγο για τον οποίο πήγαν στο νοσοκομείο.
Η αντιμετώπιση και της λοίμωξης από τον κορονοϊό σαν μια άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού, χωρίς να χρειάζεται να είναι τα νοσηλευτικά ιδρύματα μονοθεματικά ή σε κατάσταση… μόνιμου συναγερμού, είναι αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων: Του εμβολιασμού μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού της χώρας (σχεδόν 80%) έναντι του κορονοϊού, της διαπιστωμένης προστασίας που προσφέρει ο εμβολιασμός έναντι της
σοβαρής νόσου Covid-19, της μεγάλης διασποράς της παραλλαγής Ομικρον, που ενδεχομένως σχετίζεται με ηπιότερη νόσο, η διαθεσιμότητα αντι-ιικών φαρμάκων και μονοκλωνικών αντισωμάτων προφυλακτικής ένδειξης των ασθενών με παράγοντες κινδύνου, των τρέχοντων επιδημιολογικών δεδομένων και τέλος της ανάγκης για τη σωστή και ολοκληρωμένη φροντίδα των ασθενών που πάσχουν από όλο το φάσμα των λοιπών νοσημάτων.
Έτσι, και με βάση τα παραπάνω, η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας προβλέπει, μεταξύ άλλων:
· Οι κλινικές Covid που λειτουργούν στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα συνεχίζουν τη λειτουργία τους, προσαρμόζοντας τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών τους. Κλινικές Covid μπορεί να λειτουργήσουν και σε ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, με εισήγηση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και απόφαση του αρμοδίου οργάνου διοίκησης. Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος περιστατικά Covid διαχειριζόταν το ΕΣΥ και οι ιδιωτικές κλινικές έπαιρναν κυρίως το «βάρος» των non Covid περιστατικών.
«Tissue is the issue»: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
· Στις κλινικές Covid νοσηλεύονται αποκλειστικά ασθενείς με τεκμηριωμένη εργαστηριακά λοίμωξη από SARS-CoV-2, και συμπτώματα ή/και εργαστηριακά ευρήματα συμβατά με Covid-19, οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας και ειδικής θεραπείας για τη λοίμωξη.
· Ασθενείς που νοσηλεύονται ή πρόκειται να νοσηλευτούν σε μη-Covid-19 κλινικές του νοσοκομείου και οι οποίοι σε προγραμματισμένο ή τυχαίο εργαστηριακό έλεγχο βρεθούν θετικοί για τον κορονοϊό, εκτιμώνται κλινικά και εργαστηριακά από ειδικό ιατρό για να διαπιστωθεί εάν έχουν αναπτύξει νόσο Covid-19 και εάν χρήζουν ειδικής θεραπείας.
· Σε περίπτωση που κριθεί ότι ο ασθενής έχει αναπτύξει νόσο Covid-19 που χρήζει ειδικής θεραπείας μεταφέρεται στην κλινική Covid του νοσοκομείου για νοσηλεία (εφ’ όσον πρόκειται να εισαχθεί) ή για συνέχιση της νοσηλείας του (εάν νοσηλεύεται ήδη).
· Σε περίπτωση που ασθενής είναι μεν θετικός για τον SARS-CoV-2 αλλά δεν έχει κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα συμβατά με νόσο Covid-19 ή έχει αλλά είναι εξαιρετικό ήπια και δεν χρήζει ειδικής θεραπείας, τότε δεν μεταφέρεται σε κλινική Covid αλλά παραμένει στην κλινική του. Η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων ορίζει ειδικό θάλαμο απομόνωσης εντός της κλινικής. Σε περίπτωση ανίχνευσης περισσοτέρων του ενός κρουσμάτων στην ίδια κλινική, επιτρέπεται η συν-νοσηλεία τους στο θάλαμο απομόνωσης (cohorting). Δεν επιτρέπεται η νοσηλεία στον ίδιο θάλαμο ασθενών θετικών και αρνητικών για SARS-CoV-2.
· Σε ασθενείς με ήπια λοίμωξη, που δεν χρήζουν θεραπείας και νοσηλεύονται στο θάλαμο απομόνωσης της κλινικής τους, αλλά υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο Covid-19 μπορεί να τους χορηγηθεί πρώιμη προληπτική θεραπεία σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες (νιρματρελβίρη/ριτοναβίρη, ή μολνουπριραβίρη ή ρεμδεσιβίρη).
· Εξαίρεση αποτελούν οι αιματολογικές κλινικές και οι μονάδες μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, στις οποίες δεν επιτρέπεται η νοσηλεία ασθενών με θετικό εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και έχουν θετικό τεστ μεταφέρονται σε ΜΕΘ-Covid του Εθνικού Συστήματος Υγείας.