Αυτός είναι και ο λόγος που η κατηγορία αυτή των ασθενών έχει προτεραιότητα στον εμβολιασμό.
Άραγε, οι ασθενείς αυτοί μπορούν να αναπτύξουν ανοσία μετά τον εμβολιασμό;
Ναι, αλλά ακόμη και εάν δεν αποκτήσουν πλήρη ανοσία λόγω ανοσοκαταστολής είτε λόγω θεραπείας, είτε λόγω νοσήματος, φαίνεται – με τις μέχρι τώρα μελέτες – ότι μετά τον εμβολιασμό θα έχουν καλύτερη άμυνα απέναντι στον ιό σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους. Απλώς, αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται συχνότερα για την πορεία ανάπτυξης των αντισωμάτων τους.
Εμβολιασμός και χημειοθεραπεία. Τι ισχύει
Γαστρεντερολογία και τεχνητή νοημοσύνη – ARTIFICIAL INTELLIGENCE (AI)
- Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται περίπου 1 εβδομάδα πριν την έναρξη της χημειοθεραπείας ή 1 εβδομάδα μετά το τέλος της χημειοθεραπείας.
- Για τους ασθενείς που είναι ήδη σε πρόγραμμα χημειοθεραπείας ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται μια εβδομάδα πριν την επόμενη χημειοθεραπεία.
- Ο εμβολιασμός είναι απολύτως ασφαλής και για την κατηγορία αυτή των ασθενών και πρέπει να γίνεται με εμβόλια με την τεχνολογία mRNA.
Ποιοι ασθενείς πρέπει να αποφύγουν να εμβολιασθούν;
- Οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με ριτουξιμάμπη, αλεμτουζουμάμπη, BTK αναστολείς, κυκλοσπορίνη, μεγάλες δόσεις κορτικοστεροειδών.
- Επίσης αυτοί που έχουν υποβληθεί σε αυτόλογο ή αλλογενή μεταμόσχευση μυελού των οστών ή CAR-T cell θεραπεία. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται 6 μήνες μετά τη διακοπή των φαρμάκων αυτών.
Συμπερασματικά, τα διαθέσιμα εμβόλια έναντι του ιού SARS-CoV-2 είναι ιδιαίτερα ασφαλή με ελάχιστες αλλεργικές αντιδράσεις.
Μετά τον εμβολιασμό όλοι πρέπει να συνεχίζουν τις προτεινόμενες γενικές προφυλάξεις όπως είναι η χρήση μάσκας, η μεταξύ μας απόσταση και η υγιεινή των χεριών.
Γράφει η Ευφημία Βρακίδου
Αιματολόγος, Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας YΓΕΙΑ