Οι παραλλαγές είναι αμέτρητες, όπως για κάθε αγαπημένη συνταγή που εκτελείται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, εν προκειμένω ολόκληρης της Μεσογείου, όπως μαρτυρούν παρασκευές σαν το γαλλικό aioli, το ισπανικό allioli, την ιταλική agiada.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι πολύχρωμες σκορδαλιές, όπως οι πράσινες με σπανάκι ή μαϊντανό, η πορτοκαλί με καρότο, η μαύρη που οφείλει το χρώμα της στο μαύρο σκόρδο.
Υλικά – σκορδαλιά
- 3 μέτριες πατάτες
- 1 μεγάλο μάτσο μαϊντανό
- 150 ml ελαιόλαδο
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλιά αμύγδαλα λευκά καβουρδισμένα
- Χυμό από ένα λεμόνι
- 2 κουταλιές λευκό ξύδι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Διαδικασία
Αφού πλύνουμε και καθαρίσουμε τις πατάτες, κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Μεταφέρουμε σε μία κατσαρόλα με αρκετό αλατισμένο νερό και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ψηθούν. Όταν είναι έτοιμες σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη.
Σε ένα μίξερ ρίχνουμε τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τα αμύγδαλα, το χυμό λεμονιού, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι. Πολτοποιούμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Λιώνουμε τις πατάτες με ένα πιρούνι ή με το εργαλείο του πουρέ και περιχύνουμε με το μαϊντανό. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να δέσουν τα υλικά μας και σερβίρουμε.
Ειδήσεις Σήμερα
Η ζωή του Τόλη Βοσκόπουλου στην μεγάλη οθόνη; – Oι υποψήφιοι για τον πρωταγωνιστικό ρόλο [βίντεο]