Ο «βασιλικός μελιφάγος», όπως ονομάζεται το είδος, που κάποτε κατέκλυζε τα δάση της νοτιοανατολικής Αυστραλίας, μετρά πλέον μόνο 300 εκπροσώπους του παγκοσμίως.
Λόγω της σπανιότητάς τους, τα πουλιά αυτά δεν συναντιούνται μεταξύ τους συχνά και δεν έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν και να ακούσει το ένα το τραγούδι του άλλου.
Για τον λόγο αυτό, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κανμπέρα στην Αυστραλία προσπαθούν να συμβάλλουν την διατήρηση του είδους στη ζωή σε ειδικό καταφύγιο που έχουν στήσει.
Στόχος του καταφυγίου, μεταξύ άλλων, είναι να μη χάσουν τα πτηνά αυτά τη φωνή τους, αλλά να διδαχτούν να τραγουδάνε, όπως έκαναν κάποτε και στην άγρια φύση.
Ο τρόπος είναι απλός: Τα πουλιά που βρίσκονται στο καταφύγιο εκτίθενται σε ηχογραφήσεις του τραγουδιού των…συναδέλφων τους, προκειμένου να μάθουν να το μιμούνται.
Οι ειδικοί που απασχολούνται στο συγκεκριμένο πρότζεκτ δεν περίμεναν, αρχικά, ότι θα χρειαζόταν να κάνουν τέτοιου είδους μαθήματα στα πουλιά αυτά.
Ψάχνοντάς τα, ωστόσο, εντατικά στην άγρια φύση με στόχο να τα αιχμαλωτίσουν, να τα μελετήσουν και να βοηθήσουν στην αναπαραγωγή και την επιβίωσή τους, παρατήρησαν ότι πολλά από αυτά δεν τραγουδούσαν με το γνωστό τρόπο του είδους, αλλά παρήγαγαν «περίεργους ήχους», λόγω της μη εξοικείωσής τους με τον συνήθη τρόπο επικοινωνίας τους.
«Δεν ακούγονταν σαν μελιφάγοι, αλλά σαν ένα τελείως άλλο είδος», λέει ο δρ. Ρος Κρέιτς, επικεφαλής του πρότζεκτ.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Όσον αφορά τα πουλιά που οι ειδικοί κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν, υπάρχει η πρόθεση του να απελευθερωθούν ξανά στην άγρια φύση.
Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να έχουν μάθει να τραγουδάνε.
Εξάλλου, εάν δεν μπορούν να το κάνουν σωστά, είναι πιθανό τα αρσενικά να μην μπορέσουν να προσελκύσουν ταίρι, θέτοντας και με αυτό τον τρόπο την επιβίωση του είδους σε κίνδυνο.
Σύμφωνα με την έως τώρα έρευνα, ένα 12% του πληθυσμού των μελιφάγων έχει χάσει την ικανότητά του να τραγουδά.
«Στην προσπάθειά μας να σώσουμε τα είδη, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τα «πολιτισμικά στοιχεία» και τις φυσικές συμπεριφορές που τα βοηθούν να επιβιώνουν στην άγρια φύση», παρατήρησε ο δρ. Κρέιτς.
ΠΗΓΗ: BBC
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες – Φόβοι για πάνω από 3000 κρούσματα σήμερα
- Κορωνοϊός – Σοκ από τα λύματα: Πού «βράζει» ο ιός με 1000% αύξηση του ιϊκού φορτίου
- Κορωνοϊός: Τρομάζει η πίεση στα νοσοκομεία – «Έχουμε 124 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ»
- Κορωνοϊός – Παυλάκης: Αυτοκτονία το άνοιγμα της αγοράς στην κορυφή του κύματος – Πιθανό να έχουμε πάνω από 100 θανάτους ημερησίως
- Σοκάρουν οι περιγραφές για τον παράγοντας της κολύμβησης που ασελγούσε σε ανήλικες αθλήτριες
- Ερχεται λύση για το πλαφόν στις συντάξεις αναπήρων – Κατά… λάθος μειώσεις ως και 1.000 ευρώ το μήνα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr