
Σε μια εποχή έντονων μεταβολών στην αγορά εργασίας, η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ) και η πρόσβαση όλων στη δια βίου μάθηση (ΔΒΜ) αποτελούν προϋπόθεση όχι μόνο για την ατομική ανέλιξη, αλλά και για τη συνολική βιώσιμη ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Μια συλλογική προσπάθεια με μετρήσιμα αποτελέσματα
Σε στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, συναρμόδιους θεσμικούς φορείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, καταφέραμε να θέσουμε στέρεες βάσεις για έναν σύγχρονο, ευέλικτο και αποτελεσματικό μηχανισμό ΕΕΚ και ΔΒΜ. Επιγραμματικά αναφέρω ορισμένα βασικά επιτεύγματα:
- Ανασχεδιασμός προγραμμάτων: Αναπτύχθηκαν νέοι οδηγοί κατάρτισης και εκπαιδευτικό υλικό για 130 ειδικότητες, με τη συμβολή των κοινωνικών εταίρων.
- Ευελιξία και πρόσβαση: Εισήχθη η δυνατότητα εξ αποστάσεως κατάρτισης, ενισχύοντας την προσβασιμότητα.
- Εκσυγχρονισμός διοικητικού πλαισίου: Καταρτίστηκαν νέοι Κανονισμοί Λειτουργίας για τις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ), τις ΣΑΕΚ Ειδικής Αγωγής και την Τάξη Μαθητείας.
- Αξιολόγηση και στελέχωση: Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση διευθυντών και εκπαιδευτών στις ΣΑΕΚ, ενώ οι δομές στελεχώθηκαν με μόνιμο προσωπικό. Περαιτέρω, δημιουργήθηκε νέο Μητρώο Εκπαιδευτών στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ
- Σύνδεση με την αγορά εργασίας: Αυξήθηκαν οι θέσεις μαθητείας, με ενισχυμένη κατανομή στον ιδιωτικό τομέα.
Παράλληλα, συντάχθηκε Στρατηγικό Σχέδιο 2025–2027 για την ΕΕΚ και τη ΔΒΜ, με τη συμβολή εμπειρογνωμόνων και όλων των συναρμόδιων φορέων και κοινωνικών εταίρων που συμμετέχουν στη διακυβέρνηση της ΕΕΚ, καθορίζοντας με σαφήνεια τον οδικό χάρτη για τα επόμενα χρόνια.
Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και εξωστρέφεια
Η ενεργοποίηση νέων έργων με αξιοποίηση ενωσιακών πόρων καθιστά δυνατή την επιμόρφωση εκπαιδευτών και στελεχών, την ανάπτυξη νέων ειδικοτήτων, τη δημιουργία μηχανισμών αξιολόγησης και επικαιροποίησης των υπαρχουσών ειδικοτήτων και την τόνωση της Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας, μέσω της ενίσχυσης του δικτύου των Γραφείων Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (ΓΕΑΣ). Εξασφαλίστηκε επίσης η χρηματοδότηση της λειτουργίας των ΣΑΕΚ και της μαθητείας μέσω συγχρηματοδοτούμενων έργων. Στοχεύοντας στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της ΕΕΚ, ολοκληρώθηκε η διμερής συμφωνίας Ελλάδας -Γερμανίας και σχεδιάζονται νέες συμφωνίες με τη Γαλλία και την Αίγυπτο. Ιδιαίτερη – σε συμβολικό και ουσιαστικό επίπεδο – σημασία έχει η διοργάνωση του 2ου Εθνικού Διαγωνισμού Δεξιοτήτων (EuroSkills 2025), με περισσότερες ειδικότητες και διευρυμένη συμμετοχή.
Δεδομένα, διαφάνεια και κοινωνική στόχευση
Ενισχύθηκε η συνεργασία με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την εναργέστερη αποτύπωση της συμμετοχής των ενηλίκων στη ΔΒΜ, αξιολογήθηκαν πειραματικές ειδικότητες και χαρτογραφήθηκαν με ακρίβεια οι ανάγκες νέων ειδικοτήτων σε όλη την επικράτεια, προκειμένου να εξορθολογιστεί η προσφορά και να εξυγιανθεί το δίκτυο δομών. Επεκτάθηκε το δίκτυο των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) με νέα σχολεία και εκτός έδρας τμήματα, ενώ προβλέφθηκε η κάλυψη εξόδων μετακίνησης των εκπαιδευομένων και σχεδιάζεται η αναμόρφωση του Κανονισμού Λειτουργίας των ΣΔΕ, η επικαιροποίηση των παρεχόμενων γραμματισμών και η σύνδεσή τους με τις Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης σε περιοχές και για πληθυσμούς με ιδιαίτερο κοινωνικό ενδιαφέρον.
Συμπερασματικά
Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, όπως και η δια βίου μάθηση, είναι σημαντικοί μοχλοί ενδυνάμωσης των πολιτών, αλλά και ενίσχυσης των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί ως σήμερα είναι σημαντική. Ο δρόμος έχει ανοίξει και η μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί προκειμένου να απελευθερωθούν ακόμα περισσότερες δυνάμεις και να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες δυνατότητες για όλους τους πολίτες.
*Η Ιωάννα Λυτρίβη, Phd, είναι βουλευτής Επικρατείας ΝΔ, τ. Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού