Ο πύραυλος έχει το ύψος μιας 16όροφης πολυκατοικίας και απώτερος στόχος του είναι να μπορέσει μία μέρα να μεταφέρει ανθρώπους και γενικό φορτίο 100 τόνων σε μελλοντικές αποστολές στην σελήνη και τον Άρη.
Κατά την δοκιμή, ο πύραυλος έπρεπε να φτάσει το ύψος των 12.800 μέτρων πριν την προσγείωσή του, ωστόσο δεν είναι σαφές εάν πέτυχε να φτάσει τόσο ψηλά προτού ξεκινήσει την κάθοδο, η οποία κατέληξε σε έκρηξη.
Ο ιδρυτής της SpaceX, Έλον Μασκ, έσπευσε να δηλώσει το Twitter πως το ατύχημα προκλήθηκε εξαιτίας της «χαμηλής πίεσης στην δεξαμενή καυσίμων του σκάφους, που είχε ως αποτέλεσμα την αυξημένη ταχύτητα του πυραύλου κατά την προσγείωσή του».
Πριν από δύο ημέρες είχε γίνει και πάλι απόπειρα εκτόξευσης του πυραύλου, η οποία όμως εγκαταλείφθηκε πριν καν ξεκινήσει, καθώς παρουσιάστηκε πρόβλημα με την μηχανή του σκάφους.
Ποια είναι τα παγκόσμια σχέδια για το διάστημα; - Η επιστροφή στη Σελήνη και οι ιδιώτες
Ο πύραυλος αποτελεί το επαναχρησιμοποιήσιμο όχημα νέας γενιάς το οποίο θέλει ο Μασκ να αναπτύξει πλήρως, ώστε το ταξίδι του ανθρώπου στο διάστημα να καταστεί συχνότερο και οικονομικότερο.
Για την δημιουργία του πυραύλου Starship, η SpaceX έλαβε επιχορήγηση από την NASA, ύψους 135 εκατ. δολαρίων, ενώ κονδύλια για παρόμοιους σκοπούς έχουν δοθεί και στις ανταγωνίστριες εταιρείες της SpaceX, Blue Origin (ιδιοκτησίας του ιδρυτή της Amazon, Jeff Bezos) και Dynetcis.
Οι τρεις εταιρείες ανταγωνίζονται για μια μελλοντική σταθερή συνεργασία με την NASA πάνω στο project «Artemis» της τελευταίας, το οποίο θα αφορά συστηματικές αποστολές στην Σελήνη μέσα στην επόμενη δεκαετία.
ΠΗΓΗ: MIRROR