Για τις μεμονωμένες κρατήσεις βλέπουμε αύξηση 5%-10%» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.
Υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για την επιβίωση της κάθε επιχείρησης, σημείωσε πως εφόσον από τον Ιούνιο εφαρμοστούν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει κυβέρνηση για το ρεύμα, θα μπορέσουν να ισορροπήσουν και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για να έχουν ένα κέρδος αλλά και το κάθε νοικοκυριό που θα πρέπει να κάνει έρευνα αγοράς για να αποφασίσει πού θα κάνει διακοπές.
Σε σχέση με το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού στον τουρισμό, ο κ. Τάσιος τόνισε «βρεθήκαμε εξ απήνης, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, έχει φύγει αρκετό κομμάτι του εποχιακού ανθρώπινου δυναμικού γιατί αναζήτησαν, όπως είναι λογικό, δουλειές αλλού. Βλέπουμε το προσωπικό ηλικίας 25-35 ετών να μην θέλει να δουλέψει στην καθαριότητα του ξενοδοχείου ή ως βοηθός στο σέρβις, θέλει να εργαστεί σε μια δουλειά που έχει το πτυχίο του. Παράλληλα ακούμε ότι δεν υπάρχει καλή φιλοξενία των εργαζομένων, ότι δεν τους πληρώνουν. Χθες ήταν πολύ ξεκάθαρη η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, σε μια προσπάθεια που γίνεται από κοινού ως κοινωνικοί εταίροι και να ξεκινήσουμε μια διαδικασία εύρεσης μέσω του ΟΑΕΔ, ενώ προχωρήσαμε ήδη οι επιχειρήσεις μέσω online διαδικασίας να κάνουμε αιτήσεις στα τοπικά υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ για να αναζητήσουμε θέσεις εργασίας από όσους είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας και αυτό είναι σημαντικό για να φανεί πόσοι θέλουν να δουλέψουν εποχικά στον κλάδο, για να δούμε τελικά από πού θα αντλήσουμε εργαζομένους».
Όσο αφορά το μισθολογικό κομμάτι ο κ. Τάσιος επισήμανε «ως ΣΕΤΕ είμαστε οι μόνοι στον χώρο του τουρισμού που έχουμε ενεργή κλαδική σύμβαση στις εργασιακές μας σχέσεις. Δεν είμαστε εμείς που δεν πληρώνουμε, είναι ένα σύνολο υπηρεσιών οι οποίοι πρέπει να μπουν σε μια διαδικασία να δίνουν αυτό που αναλογεί στον εργαζόμενο. Θα πρέπει επιτέλους ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες παράλληλα με ελέγχους οι οποίοι πρέπει να είναι σαρωτικοί και η ΕΡΓΑΝΗ δίνει αυτή την δυνατότητα».
Σε ό,τι αφορά τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την φετινή καλοκαιρινή τουριστική περίοδο στην χώρα μας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΣΕΤΕ, είναι σίγουρα μια σεζόν καλύτερη από το 2021. Έγινε ήδη το ξεκίνημά της από τις αρχές Απριλίου σε κάποιες περιοχές, κυρίως στην Αθήνα με τις αφίξεις από ΗΠΑ, που επιβεβαιώνεται από την αυξημένη κίνηση τουριστών στο κέντρο της πόλης ότι πράγματι έχει έρθει κόσμος και από κει και πέρα το βλέπουμε διαφοροποιημένο το προϊόν όσο αφορά τις περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο. «Στην βόρειο Ελλάδα τα ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει όλα ακόμη, θα ξεκινήσουν το δεύτερο 15ήμερο του Μαΐου με μια μέση πληρότητα για τον μήνα που δεν ξεπερνά το 40%, αντίθετα με την νότια Ελλάδα, που πηγαίνει πολύ καλύτερα, όπως η Κως, η Ρόδος, από την Κρήτη καλύτερα το Ηράκλειο, λιγότερο τα Χανιά και με μικρή πληρότητα το Ρέθυμνο. Στο Ιόνιο η Κέρκυρα και η Κεφαλονιά πάνε καλά κυρίως με τους Άγγλους και βλέπουμε να εξελίσσεται η σεζόν καλύτερα σιγά σιγά ιδιαίτερα στο διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου» ανέφερε αναλυτικά ο κ. Τάσιος.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχει επηρεάσει τις αφίξεις προσέθεσε ο κ. Τάσιος ως επί το πλείστον στην βόρειο Ελλάδα, κυρίως Θάσο, Χαλκιδική, Πιερία, στην Θεσσαλονίκη λιγότερο. Εκεί είχαμε γύρω στις 150.000 αφίξεις το 2019, ένας σημαντικός αριθμός τουριστών από τις δύο χώρες που φέτος δεν θα έρθουν. Ένα δεύτερο στοιχείο που συμπλήρωσε ο κ. Τάσιος είναι ότι εθνικότητες που πήγαιναν καλά από πλευράς αφίξεων στο αεροδρόμιο Μακεδονία, όπως η Πολωνία αλλά και οι Ρουμάνοι και οι Σέρβοι, δηλαδή ο οδικός τουρισμός, δεν έχουν ξεκινήσει δυναμικά την σεζόν γιατί γειτνιάζουν με την εμπόλεμη περιοχή, σημειώνοντας ότι γενικά στα Βαλκάνια υπάρχει μια ανησυχία, διότι και η Βουλγαρία γειτνιάζει.
Παράλληλα, αναφερόμενος στο ηλικιακό target group, ανέφερε ότι τον Μάιο είναι οι 55+, άνθρωποι κατά βάση συνταξιούχοι και που δεν έχουν υποχρεώσεις.
Τουρισμός: Ερχεται επενδυτικός οργασμός – Ποια ηχηρά brands αλλάζουν τα δεδομένα
«Το 2020 τον Ιανουάριο λίγο πριν την πανδημία, είχαμε Μάιο-Σεπτέμβριο 65% μέση πληρότητα στην χώρα, πήγαινε πάρα πολύ καλά. Τώρα έχουμε για το ίδιο διάστημα στο 50% την μέση πληρότητα, που σημαίνει ότι έχουμε να διανύσουμε δρόμο και κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Όσο αφορά τα έσοδα, εγώ κρατώ αυτό που έχει βάλει στον προϋπολογισμό το Υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή το 80% των εσόδων του 2019, ευχαριστημένοι θα είμαστε. Αρκεί το λειτουργικό κόστος να μπει σε μια κανονικότητα» επισήμανε ο κ. Τάσιος.
Όσο αφορά στον εσωτερικό τουρισμό, φάνηκε μέσα στο Πάσχα ότι υπήρξε μια κινητικότητα προς τα δημοφιλή νησιά και λιγότερο προς ηπειρωτικούς προορισμούς. «Βλέπουμε ότι υπάρχει μια διάθεση ταξιδιού, παρότι οι τιμές στα καύσιμα δεν βοηθούν, τόσο σε σχέση με την βενζίνη, όσο και για τα κόστη στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια» ανέφερε.
Τέλος, σε διάλογο με την κυβέρνηση προχωρούν δυο σημαντικά προγράμματα, δήλωσε ο κ. Τάσιος, το ένα είναι το γνωστό του «Κοινωνικού Τουρισμού» που θα συνεχίσει με νέα σύμβαση μετά τον Ιούλιο. «Θα’ ναι σημαντικό ότι μπαίνουμε σε μια ηλεκτρονική διεκπεραίωση που θα βοηθήσει και τον πελάτη αλλά και τον ξενοδόχο. Το άλλο είναι ένα νέο πρόγραμμα το «Τουρισμός για όλους» στην λογική του freedom pass, που θα λειτουργεί με μια προπληρωμένη κάρτα για να μπορέσει ο δικαιούχος να κάνει διακοπές» σημείωσε ο ίδιος.
Ειδήσεις σήμερα
Κώστας Γκουσγκούνης: Αυτές είναι οι τελευταίες φωτογραφίες του
Έιντριαν Πέιν: Βίντεο-σοκ από τη στιγμή της δολοφονίας του – Συνελήφθη ο δράστης
Μονεμβασιά: Μαρτυρίες πως ο 52χρονος είχε συνοδηγό όταν παρέσυρε και σκότωσε τα δύο άτομα