Η περιήγηση από αυλή σε αυλή, που είχε διοργανωθεί στο πλαίσιο του φεστιβάλ, µας έδωσε την ευκαιρία να κάνουµε µια ονειρεµένη βόλτα στα εντυπωσιακά σοκάκια του Μολύβου, να ρίξουµε µια γρήγορη µατιά στον τρόπο που οι Μολυβιάτες διακοσµούν τα σπίτια τους και να γευτούµε τα απολαυστικά αµυγδαλωτά που «στέλνει πεσκέσι η νύφη στην πεθερά», κατευθείαν από τα χέρια των γυναικών της πόλης που τα έφτιαχναν µπροστά µας τραγουδώντας.
Ενα µικρό γλέντι είχε στηθεί δίπλα στη ∆ηµοτική Πινακοθήκη, µε τοπικά εδέσµατα και κρασιά, συνοδεία ζωντανής µουσικής. Εκεί δεν χάσαµε την ευκαιρία να επισκεφθούµε τη ∆ηµοτική Πινακοθήκη, όπου φιλοξενούνται 50 έργα του Χρόνη Μπότσογλου, όλα εµπνευσµένα από τα τοπία που αντικρίζει ο σπουδαίος δηµιουργός από το σπίτι του στη διπλανή Πέτρα. Στην πλατεία Λευκονίκου, παιδιά ηλικίας 5-12 ετών µάθαιναν παραδοσιακές συνταγές και πειραµατίζονταν φτιάχνοντας γκιουζλεµέδες, τηγανητά τυροπιτάκια που παρασκευάζονται µε φέτα, αβγά και δυόσµο. Συνοδεύουν ιδανικά τα κρεατικά και τα θαλασσινά αλλά και µόνα τους αποτελούν κορυφαία γευστική απόλαυση. Το διαβεβαιώνουµε «µετά λόγου γνώσεως».
Ο καλεσµένος του φεστιβάλ ήταν ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου, ο οποίος έπαιξε µε τις τοπικές γεύσεις σε µια «ανοικτή κουζίνα» προς το λιµάνι του Μολύβου. Το δε λιµάνι βρέθηκε στο επίκεντρο την τρίτη και τελευταία βραδιά του φεστιβάλ, καθώς ορχήστρες παραδοσιακής µουσικής είχαν στήσει τη σκηνή τους στη θάλασσα και οι επισκέπτες δοκίµαζαν ουζοµεζέδες στην προκυµαία. Παρά τα όσα πέρασαν ο Μόλυβος και το νησί της Λέσβου συνολικά, µε την αθρόα άφιξη προσφύγων από την απέναντι ακτή, οι κάτοικοι δεν το βάζουν κάτω. ∆είχνουν αποφασισµένοι να αναστρέψουν το κλίµα και οι πυκνές δραστηριότητες του Φορέα Τουρισµού σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς (περιπατητικές διαδροµές, ποδηλατικοί γύροι, φεστιβάλ τάνγκο, ακαδηµία κιθάρας κ.ά.) είναι µια καλή βάση προς αυτή την κατεύθυνση.
Χριστούγεννα: Οι ιδανικοί προορισμοί [πίνακες με τιμές ανά προορισμό]
Το Μουσείο Tεριάντ
Προς την περιοχή του αεροδροµίου, στη Βαρειά, θα βρείτε το µοναδικό στο είδος του Μουσείο Τεριάντ, που πρόσφατα εγκαινίασε καινούργια αίθουσα, παρουσία της υπουργού Πολιτισµού Λυδίας Κονιόρδου, αλλά παραµένει εδώ και χρόνια µε µόνιµο προσωπικό µόλις… έναν φύλακα που φροντίζει, ανάµεσα στα άλλα, και την ασφάλεια των εκθεµάτων.
Το να πάρει άδεια ή να αρρωστήσει ισοδυναµεί µε… ισχυρό πονοκέφαλο για το διοικητικό συµβούλιο και τον πρόεδρο του µουσείου, ∆ηµήτρη Παπαγεωργίου. Οσον αφορά στα εκθέµατα, το µουσείο φιλοξενεί τα «Μεγάλα Βιβλία», που εκδόθηκαν στη Γαλλία από τον Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade την περίοδο από τον Β’ παγκόσµιο Πόλεµο και µετά και καθένα από αυτά είχε την επιµέλεια κορυφαίων δηµιουργών του 20ού αιώνα, όπως ο Πικάσο, ο Ματίς, ο Σαγκάλ, ο Τζιακοµέτι, ο Μιρό κ.ά.
Παράλληλα, θα δείτε και τα αντίτυπα του καλαίσθητου περιοδικού εικαστικών τεχνών «Verve» που εξέδιδε ο Teriade αλλά και το Μουσείο Θεόφιλου.
Μάθηµα ελαιουργίας
Αλλη µια υποχρεωτική στάση στην περιήγηση στο νησί είναι το Μουσείο Βιοµηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή. Το µουσείο λειτουργεί υπό τη σκέπη του Πολιτιστικού Ιδρύµατος Οµίλου Πειραιώς και στους χώρους του θα δείτε όλη τη διαδροµή της παραγωγής ελαιολάδου, µε τις µηχανές να έχουν συντηρηθεί άριστα και να µας ταξιδεύουν στην περίοδο που δούλευαν εντατικά, στις αρχές του 20ού αιώνα.
Η θυσία του ταύρου
Αν στα µέσα Ιουλίου βρεθείτε στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, θα κάνετε τον κόπο να φτάσετε βαθιά µέσα στο δάσος, στον Αγιο Χαράλαµπο. Εκεί πραγµατοποιείται η θυσία του ταύρου, ένα τοπικό έθιµο στο οποίο διακρίνει κανείς αρχαιοελληνικά, οθωµανικά, παγανιστικά και λαϊκά παραδοσιακά στοιχεία. Συνοδεία ζωντανής µουσικής, οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής ξενυχτούν στο δασάκι γύρω από την εκκλησία και το πρωί, µετά τη λειτουργία, δοκιµάζουν το κρέας του ταύρου που το προηγούµενο βράδυ έβραζε σε µεγάλα καζάνια. Οσο αυτό προετοιµάζεται, οι κάτοικοι ανεβαίνουν τα σκαλάκια για την εκκλησία του Αγίου Χαραλάµπους ιππαστί για να πάρουν την ευλογία του παπά.
Για το σπίτι
Τέλος, αν η µαστίχα, το ούζο και το λικέρ ρόδι βρίσκονται πάντα στη λί- στα µε τα ψώνια σας από κάβες και σούπερ µάρκετ, αναζητήστε τα προ- ϊόντα της ιστορικής ποτοποιίας ΕΒΑ (Ελληνική Βιοµηχανία Αποσταγµά- των) µε έδρα στην Παγανή Μυτιλή- νης. Τα εξαιρετικής αισθητικής µπου- κάλια της έχουν διασχίσει τα σύνορα τα τελευταία χρόνια και να είστε σί- γουροι ότι τις γεύσεις της θα τις ανα- καλείτε συχνά στη µνήµη σας, πολύ µετά την πρώτη δοκιµή.
Κώστας Ζαλίγκας
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής