Στον Βόλο, όλα αρχίζουν και τελειώνουν στην πανέμορφη πεζοδρομημένη παραλιακή λεωφόρο ονόματι Αργοναυτών. Η βόλτα στην πόλη ξεκινάει πάντα από το παραλιακό μέτωπο, με τα εκατοντάδες περίφημα τσιπουράδικα να μονοπωλούν το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών. Από τα δυτικά της παραλίας δεσπόζουν το Δημοτικό Θέατρο Βόλου, το επιβλητικό δημαρχείο της πόλης, αλλά και το νεοκλασικό του Δημοτικού Ωδείου. Επισκεφτείτε τον Πολυχώρο Τσαλαπάτα, επίκεντρο του οποίου είναι το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, που ανήκει στο δίκτυο μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, αλλά και το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, που στεγάζεται στο κτίριο της πρώην καπναποθήκης Παπάντου, η οποία χτίστηκε περί το 1920. Οι θόλοι των καπναποθηκών του Παπαστράτου επί της παραλιακής οδού σήμερα στεγάζουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στην ανατολική άκρη της παραλίας δεσπόζει ο Ναούς του Αγίου Νικολάου, ενώ δυτικά θα συναντήσετε τον προϊστορικό οικισμό Διμήνι (5 χλμ.) και τον αρχαιολογικό οικισμό του Σέσκλου που χρονολογείται το 6000 π.Χ. (15 χλμ.). Αν είστε λάτρεις του ποδηλάτου, ο Βόλος έχει εξελιχθεί σε μια πρώτης τάξεως πόλη φιλική στα αθόρυβα δίκυκλα. Αρκετοί ντόπιοι και επισκέπτες ποδηλατούν εντός των ειδικών οδών προσδίδοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα στην καθημερινότητα.
Με ορμητήριο τον Βόλο στρέψτε το βλέμμα σας εκεί όπου ο μύθος αναφέρει το καλοκαιρινό θέρετρο των δώδεκα θεών του Ολύμπου. Στο Πήλιο, η φρεσκάδα του βουνού συνομιλεί με την ευεξία της θάλασσας. Τα ξακουστά χωριά του Πηλίου, όλα τους χαρακτηρισμένα ως παραδοσιακοί οικισμοί, λόγω της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, προσφέρουν ιδανικά και αρετές του τόπου: νεοκλασικά αρχοντικά, εκ των οποίων πολλά λειτουργούν ως ξενώνες, ιστορικές εκκλησίες, λιθόκτιστα καλντερίμια και κρήνες συμπληρώνουν την πηλιορείτικη φιλοξενία και συνθέτουν το τέλειο σκηνικό για να αφεθείτε σε ένα παραμύθι με Κενταύρους και νεράιδες. Οι «κυρίες επί της υποδοχής», η Πορταριά και η Μακρινίτσα, καλωσορίζουν τους εκδρομείς στο καταπράσινο Πήλιο. Επισκεφθείτε, μεταξύ άλλων, το Λαογραφικό Μουσείο Πορταριάς, που στεγάζεται στο διώροφο αρχοντικό Δ. Ζούλια, και το αρχοντικό Τοπάλη στη Μακρινίτσα, το οποίο χτίστηκε το 1844.
Ενα από τα μεγαλύτερα χωριά του Ανατολικού Πηλίου είναι η Ζαγορά, που με τα όμορφα αρχοντικά και τα ξακουστά μήλα αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να συνδυάσουν βουνό και θάλασσα. Στον οικισμό υπάρχουν τέσσερις συνοικίες, της Αγίας Παρασκευής, της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Γεωργίου και του Σωτήρα. Εκκλησίες με μακραίωνη ιστορία, πλατάνια που κουβαλούν αιώνες στα κλαριά τους, πέτρινα γεφύρια και πηγές με τρεχούμενα νερά αποτελούν το πιο όμορφο φόντο στις ταβέρνες και τις καφετέριες του χωριού. Να θυμάστε ότι από την πλατεία του Αγίου Γεωργίου ξεκινά ένα μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία του Χορευτού. Επίσης εξαιρετική επιλογή είναι το χωριό Τσαγκαράδα. Χτισμένη αμφιθεατρικά χαρίζει μοναδική θέα στο Αιγαίο και περιτριγυρίζεται από υπέροχες παραλίες. Τέσσερις διαφορετικές συνοικίες και εδώ συμπληρώνουν την εικόνα του οικισμού. Πρόκειται για τις εξής: Αγιος Ταξιάρχης, Αγία Παρασκευή, Αγιος Στέφανος και Αγία Κυριακή. Σε κάθε συνοικία υπάρχουν μονοπάτια που ενώνουν την Τσαγκαράδα με τις παραλίες του Αρχιπελάγους. Η πιο διάσημη διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά από τη συνοικία της Αγίας Παρασκευής και μέσω του παλιού μονοπατιού καταλήγει στην παραθαλάσσια Νταμούχαρη. Από την Τσαγκαράδα για τη διάσημη παραλία Μυλοπόταμος θα διανύσετε μόλις 5 χιλιόμετρα.
Μην παραλείψετε να απολαύσετε μια διαδρομή που ακολουθεί ο θρυλικός Μουντζούρης, το τρένο του Πηλίου, που λειτουργεί από το 1895 και ταξιδεύει στο βουνό μέσα σε μια όμορφη ορεινή διαδρομή διασχίζοντας τις κατάφυτες πλαγιές, συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων και χρόνου 90 λεπτών, μέχρι το ιστορικό κεφαλοχώρι των Μηλιών.
ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Ο Βόλος προσεγγίζεται είτε οδικώς είτε με τρένο μέσω Λάρισας. Από την Αθήνα απέχει μόλις 320 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 219 χλμ.
TIPS
» Από το νότιο άκρο του Χορευτού, εκεί όπου βρίσκονται το λιμανάκι και το κάμπινγκ, ξεκινά ο δρόμος που οδηγεί στην αγαπημένη σε πολλούς αμμουδιά Αγιοι Σαράντα.
» Δοκιμάστε πηλιορείτικους μεζέδες με τσίπουρο: «σπετζοφάι», ένα νόστιμο πιάτο με ντόπιο λουκάνικο και πράσινες πιπεριές, και «μπουμπάρι», που θυμίζει λουκάνικο αλλά περιέχει ψιλοκομμένα εντόσθια και ρύζι. Επίσης, εξαιρετικές γεύσεις προκύπτουν από τα γλυκά κουταλιού, όπως κάστανο, μήλο φιρίκι, σύκο, κεράσι ή μήλα ψημένα με κανέλα και μυρωδάτο μέλι.
» Ο Μουντζούρης αναχωρεί στις 10:00 από τα Ανω Λεχώνια και στις 15:00 από τις Μηλιές, με ενδιάμεση στάση 15’ στην Ανω Γατζέα και στις δύο κατευθύνσεις και αποτελεί μια εξαιρετική ημερήσια εκδρομή για μια διαφορετική γνωριμία με το Πήλιο.
ΔΙΑΜΟΝΗ
» «Tokalis Boutique Hotel & Spa», Διαμαντοπούλου 1, Νέα Αγχίαλος (2428077577).
» «Domotel Xenia Volos City Hotel», Πλαστήρα 1 Βόλος (2421092700).
ΦΑΓΗΤΟ
» «Με Ζεν» (Αλοννήσου 8 και Δημητριάδος): Για καραφάκια τσίπουρου με εξαιρετικές γεύσεις.
» «Μπριζολάδικο» (Μητροπολίτου Γρηγορίου 29-31): Μεγάλες μερίδες με ψητά κρέατα και μαγειρευτά.
ΞΕΝΙΑ ΣΤΟΥΚΑ
Από τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής