Ο τέως αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νίκος Ρωμανός, που προετοιμάζεται για την πρώτη κάθοδό του στο προσκήνιο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, στη συνέντευξή του στον «Ε.Τ.» της Κυριακής μιλά, μεταξύ άλλων, για την οικονομική συνταγή που φιλοδοξεί να ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία την επόμενη ημέρα των εκλογών κάνοντας λόγο και για το στοίχημα απομείωσης των υψηλών πλεονασμάτων που αποτελούν σκόπελο για την όποια αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας και τα οποία καλείται να εφαρμόσει και η επόμενη κυβέρνηση.
Είμαστε εδώ και καιρό ατύπως σε προεκλογική περίοδο. Τελικά, βλέπετε ότι ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να φτάσει τις εξελίξεις έως τον Οκτώβριο;
Εδώ όπου φτάσαμε, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί υπάρχει μια αντικειμενική πραγματικότητα: Οποτε και αν ο κ. Τσίπρας επιλέξει να στήσει κάλπες, οι πολίτες θα τον τιμωρήσουν. Ο κ. Τσίπρας ας κάνει τους υπολογισμούς του, αλλά, στην πραγματικότητα, αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται την ήττα του.
Η προσωπική πολιτική του επιβίωση είναι αδιάφορη για τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών. Το ζήτημα είναι ότι όσο μένει ο κ. Τσίπρας τόσο μεγαλώνει η ζημιά για τη χώρα. Και γι’ αυτό, δυστυχώς, δικαιωνόμαστε που καθημερινά ζητάμε εδώ και τρία χρόνια εκλογές.
Για εμάς οι εκλογές θα έπρεπε να γίνουν… χθες. Σε κάθε περίπτωση, αν ο πρωθυπουργός θελήσει να τραβήξει τις εξελίξεις έως τον Οκτώβριο, είναι σαφές ότι η μάχη των ευρωεκλογών θα έχει δημοψηφισματικά χαρακτηριστικά. Και ο κ. Τσίπρας θα υποστεί δεινή πολιτική ήττα σε δύο δόσεις.
Πρόσφατα η χώρα βγήκε στις αγορές και με δεκαετές ομόλογο. Αυτό δεν συνιστά, κατά μια έννοια, ένα βήμα προς την κανονικότητα;
Η Ν.Δ. δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόκειται ποτέ να βγει στα… κεραμίδια για τόσο σοβαρά ζητήματα. Εμείς ήμασταν οι πρώτοι που λέγαμε ότι το τρίτο Μνημόνιο που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ήταν, κατά βάση, αποτυχημένο, γιατί δεν διασφάλιζε την άμεση έξοδο της χώρας στις αγορές.
Από εκεί και πέρα, συνεπώς, κάθε βήμα για την αποκατάσταση της χρηματοδότησης της χώρας από τις διεθνείς αγορές είναι θετικό. Αλλά δεν θα χειροκροτούμε, κιόλας, τον κ. Τσίπρα που κάνει το αυτονόητο και, μάλιστα, το κάνει και με πιο ακριβούς όρους, σε σχέση με τις άλλες χώρες που βγήκαν από το Μνημόνιο, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Και αξίζει να προσέξει κανείς ότι, ουσιαστικά, οι αγορές προεξοφλούν την πολιτική αλλαγή και την έλευση μιας κυβέρνησης της Ν.Δ., γι’ αυτό αντιδρούν ήπια. Οχι όπως το 2014, όταν ερχόταν το ντουέτο της συμφοράς Τσίπρα-Βαρουφάκη, που μας κόστισε κάτι περισσότερο από 100 δισ.
Jo Nesbo στον Ε.Τ.: Δούλεψα σε ταξί, σε εργοστάσιο και σε ψαρότρατα πριν γίνω συγγραφέας
Ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι θέλει να αντιπαρατεθεί με τον κ. Μητσοτάκη στην ατζέντα της οικονομίας, παρουσιάζοντας ένα διαφορετικό αφήγημα. Δεν θεωρείτε ότι υπάρχει περιθώριο ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ;
Φανταστείτε και να μην ήταν η οικονομία το ατού του ΣΥΡΙΖΑ… Δεν μπορείς να κοροϊδέψεις τους πολίτες, πετώντας τους σποραδικά επιδόματα, ως «ξεροκόμματα», για να πάρεις ψήφους.
Οι μόνες «μεταρρυθμίσεις» που κάνει ο κ. Τσίπρας είναι οι χιλιάδες διορισμοί συμβασιούχων, οι μαζικές ελληνοποιήσεις, οι «κρυμμένες» προσλήψεις σε ΔΕΚΟ στα ψιλά γράμματα άσχετων νομοσχεδίων, αλλά ακόμα και η αντικατάσταση των υφιστάμενων διατάξεων του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, με πολύ πιο χαλαρές ποινές.
Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων και παροχών. Είναι αυτές, όμως, εφικτές μέσα στο ισχύον δημοσιονομικό πλαίσιο;
Ναι! Το πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι λεπτομερειακά προετοιμασμένο, ώστε να είναι απόλυτα συμβατό με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Θα μπορούσαμε και εμείς να υποσχεθούμε τα πάντα στους πάντες, αλλά υποσχόμαστε και θα εφαρμόσουμε μόνο όσα είναι εφικτά.
Για παράδειγμα, μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%, μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% για όλους σε μια διετία, ενίσχυση 2.000 ευρώ και 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε νέο παιδί, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 15%.
Εμείς δεν τάζουμε ένα Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης 2, αλλά δεσμευόμαστε για μειώσεις φόρων και εισφορών, για να «τρέξουμε» με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης 4%. Και αυτή είναι και η βασική μας διαφορά:
Εμείς έχουμε σχέδιο για να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης 4% και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μείνει κολλημένος στις ιδεοληψίες που κουβαλάει από την εποχή του 4%.
Ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει ζήτημα και για τα πλεονάσματα. Οι εταίροι, όμως, θα επαναδιαπραγματευτούν τους στόχους του προγράμματος; Γιατί να του κάνουν ένα τέτοιο «δώρο»;
Δεν έχει να κάνει με «δώρα». Ο κ. Μητσοτάκης έχει πει ότι, από την πρώτη στιγμή που θα εκλεγεί, θα ξεκινήσει να εφαρμόζει ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Αυτό θα είναι και το «διαβατήριό» μας, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των εταίρων και των αγορών στη χώρα.
Και αφού εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και πείσουμε ότι αυτό που λέμε το εννοούμε, τότε θα μπορέσουμε να συζητήσουμε και για τα πλεονάσματα, σε άλλη βάση και με άλλη αξιοπιστία. Ηδη, μάλιστα, τα πρώτα θετικά μηνύματα, όπως αυτό από τον Μάνφρεντ Βέμπερ, έχουν έρθει από τις δικές μας ενέργειες.
Αντίθετα, ο κ. Τσακαλώτος, που χλεύαζε τη Ν.Δ., λέγοντας ότι πιο εύκολα θα έκλεινε αυτός ραντεβού με τη Σκάρλετ Γιόχανσον, αναγκάζεται να συνταχθεί με την επιδίωξη αυτή.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής