Η έξοδος στις αγορές και με 10ετές ομόλογο δεν συνιστά ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα; Μήπως οι ανησυχίες της Ν.Δ. για την πορεία της οικονομίας αποδεικνύονται, τελικά, υπερβολικές;
Η έξοδος στις αγορές και με 10ετές ομόλογο είναι ένα θετικό βήμα, το οποίο άργησε, και σήμερα εν πολλοίς οφείλεται στο ότι οι αγορές προεξοφλούν την εκλογική νίκη της Ν.Δ.
Η χώρα όμως απέχει πολύ από την κανονικότητα, καθώς είναι παγιδευμένη σε αναιμική ανάπτυξη, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών συρρικνώνεται, η υπερφορολόγηση πνίγει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι κεφαλαιακοί περιορισμοί συνεχίζονται, οι δημόσιες επενδύσεις είναι καθηλωμένες και τα νέα παιδιά εξακολουθούν να αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. Θα επιθυμούσαμε τα πράγματα να ήταν καλύτερα στην οικονομία, άλλωστε θα είχαμε ευκολότερο έργο ως επόμενη κυβέρνηση.
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η χώρα έχει περιορισμένες αντοχές και χρειάζεται άμεσα επενδύσεις, χρειάζεται μείωση της φορολογίας, χρειάζεται τόνωση της επιχειρηματικότητας, χρειάζεται να μεγαλώσει την πίτα για να μπορέσει να πετύχει αξιοπρεπή υγεία και Παιδεία για όλους και να στηρίξει αποτελεσματικά τους πιο αδύναμους.
Στο επίκεντρο του κυβερνητικού σας προγράμματος βρίσκεται η μείωση φόρων και εισφορών, αλλά και πρωτογενών πλεονασμάτων. Σε ποιο βαθμό εξαρτάται το ένα από το άλλο και ποιο είναι, κατά την άποψή σας, το «κλειδί» για να δεχτούν οι εταίροι επανεξέταση δημοσιονομικών στόχων που έχει συμφωνήσει η σημερινή κυβέρνηση;
Το «κλειδί» είναι η αξιοπιστία και η αποφασιστικότητα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών που χρειάζεται η χώρα. Η Ν.Δ. θα δώσει δείγμα γραφής με το «καλημέρα σας» και στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων και στη μείωση των φόρων επιχειρήσεων και προσώπων στην οποία θα προχωρήσουμε άμεσα. Είμαι βέβαιη ότι οι Ευρωπαίοι μόλις έχουν τα απτά δείγματα της πολιτικής μας θα ανταποκριθούν στο αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία κρατούν τη χώρα εγκλωβισμένη στη στασιμότητα και τη μιζέρια.
Η Ν.Δ. ίσως κληθεί ως κυβέρνηση να αντιμετωπίσει και το ζήτημα της επιστροφής αναδρομικών με βάση δικαστικές αποφάσεις. Πώς θα το διαχειριστεί;
Δεν είναι ένα εύκολο θέμα. Πρόθεσή μας είναι να ανταποκριθούμε και να εφαρμόσουμε τις δικαστικές αποφάσεις. Αλλά, για να είμαι τελείως ξεκάθαρη, έτσι όπως κινείται σήμερα η κυβέρνηση, δεν ξέρω αν θα υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες για άμεση ικανοποίηση των αποφάσεων.
Jo Nesbo στον Ε.Τ.: Δούλεψα σε ταξί, σε εργοστάσιο και σε ψαρότρατα πριν γίνω συγγραφέας
Η λύση που προωθείται για την προστασία της πρώτης κατοικίας αντιμετωπίζει επαρκώς το ζήτημα; Θα επιμείνετε και στην πρόταση για επιβράβευση και των συνεπών δανειοληπτών;
Η κυβέρνηση καθυστέρησε πολύ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, με αποτέλεσμα σήμερα να απειλούνται με πλειστηριασμούς πολλοί δανειολήπτες και ταυτόχρονα να κινδυνεύει το τραπεζικό σύστημα.
Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως πάλι δεν δίνεται συνολική λύση στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων. Εμείς έχουμε μια συνολική πρόταση για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που θα δώσει μεγάλη ανάσα στα νοικοκυριά. Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε και θα κάνει πράξη την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών με χαμηλότερα επιτόκια, διότι θέλει να στείλει το μήνυμα ότι οι συνεπείς δεν είναι τα κορόιδα και οι κακοπληρωτές οι έξυπνοι.
Παρακολουθούμε ότι ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με το «προοδευτικό» και τη Ν.Δ. με το «συντηρητικό», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι στο εσωτερικό της υπάρχουν και ακροδεξιές φωνές. Τι απαντάτε;
Η Ν.Δ., υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ένα βαθιά δημοκρατικό, φιλελεύθερο, ευρωπαϊκό, πατριωτικό κόμμα. Στις επόμενες εκλογές θα αναμετρηθούν, πράγματι, δύο κόσμοι: Ο φιλελεύθερος προοδευτικός, ο οποίος πιστεύει σε μια Ελλάδα ευρωπαϊκή, με ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, σε μια Ελλάδα που παράγει και δημιουργεί συνθήκες ευημερίας για τους πολλούς. Από την άλλη, υπάρχει ο κόσμος του λαϊκισμού, της δημαγωγίας και της συντήρησης όλων των παθογενειών της Μεταπολίτευσης, τον οποίο εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η εφαρμογή στην πράξη της συμφωνίας των Πρεσπών δικαιώνει -και γιατί- την κριτική της Ν.Δ.;
Η στάση της Νέας Δημοκρατίας στο Σκοπιανό ήταν υπεύθυνη και πατριωτική. Εκφράσαμε τις διαφωνίες μας και κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών που αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα αφήνει ανοιχτή την πόρτα στον αλυτρωτισμό της γειτονικής χώρας. Δεν πρόλαβε καν να στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής και άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια περί δήθεν μακεδονικής μειονότητας. Η κυβέρνηση με τις επιλογές της ανοίγει θέματα τα οποία ως Ελλάδα είχαμε αποφύγει με επιτυχία.
Γιατί η Ν.Δ. ζητά από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει πριν από τις εκλογές σε μείζονες πρωτοβουλίες ή κινήσεις στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας;
Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι στα Ελληνοτουρκικά χρειάζεται μια σταθερή μακροπρόθεσμη στρατηγική, που θα διαφυλάσσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας. Μια στρατηγική η οποία θα είναι αποτέλεσμα εθνικής συνεννόησης. Και αυτή η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει μια τέτοια πολιτική.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής