Η Νέα Δημοκρατία τάχθηκε από την πρώτη στιγμή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αν, τελικώς, κυρωθεί από τη Βουλή, υπάρχουν περιθώρια πρωτοβουλιών, ώστε να μην ισχύσουν όσα έχουν συμφωνηθεί;
Πρέπει να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών έχει δημιουργήσει, ήδη, νομικά και πραγματικά τετελεσμένα.
Η διαπραγματευτική δύναμη της χώρας έχει μειωθεί δραματικά και οι όποιοι χειρισμοί αντιμετώπισης των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν είναι εξαιρετικά περιορισμένοι και δύσκολοι. Τσίπρας και Καμμένος «κατάφεραν» να αλυσοδέσουν, κυριολεκτικά, την πατρίδα μας με μια άθλια συμφωνία, που τις δυσμενείς επιπτώσεις της θα τις βρούμε μπροστά μας.
Η δυνατότητα που έχουμε είναι αυτή που ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Να μην αποδεχτούμε, δηλαδή, πως η συμφωνία των Πρεσπών έχει σχέση με τις διαδικασίες ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι η δέσμευση που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, πως η αυριανή κυβέρνησή του δεν πρόκειται να αποδεχθεί την αυτόματη και άνευ αντιρρήσεων ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε.
Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο. Πιστεύετε ότι το ενδεχόμενο να διενεργηθούν νωρίτερα είναι υπαρκτό;
Υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που πιστεύει όσα λέει ο κ. Τσίπρας; Ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί σύμφωνα με το προσωπικό του συμφέρον και μόνον αυτό. Στην προκειμένη περίπτωση, έχοντας συνειδητοποιήσει την επερχόμενη εκλογική συντριβή, δεν έχει παρά να διαλέξει ανάμεσα σε δύο πράγματα:
Είτε να προσφύγει νωρίτερα στις εκλογές, προκειμένου να αποφύγει πλήρη κατάρρευση της εκλογικής του δύναμης, είτε να εξαντλήσει και την τελευταία μέρα ως πρωθυπουργός, ελπίζοντας σε κάποιο θαύμα.
Προσωπικά, πιστεύω πως θα προσφύγει στις κάλπες νωρίτερα, κάτω από την πίεση των γεγονότων που έρχονται. Ήδη, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Κάποιες προσλήψεις που έχει εξαγγείλει και κάποια επιδόματα που έχει τάξει είναι βραχείας απόδοσης για να μπορέσει να επενδύσει μακροχρόνια επάνω τους. Αυτό το ξέρει καλά!
Το «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δεν φαίνεται ότι ήταν «βελούδινο». Ποιο το σχόλιό σας, στον απόηχο της αποχώρησης του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση;
Jo Nesbo στον Ε.Τ.: Δούλεψα σε ταξί, σε εργοστάσιο και σε ψαρότρατα πριν γίνω συγγραφέας
Θα μου επιτρέψετε να έχω αμφιβολίες για το κατά πόσο το διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου δεν είναι βελούδινο. Είναι και παραείναι βελούδινο! Τα τελευταία «ξεσπάσματα» του κ. Καμμένου δεν έχουν στόχο τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, αλλά το περιβάλλον του. Κι αυτό βολεύει πάρα πολύ τον κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε εσωτερικές εκκαθαρίσεις. Πραγματική ρήξη μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου δεν πρόκειται να υπάρξει. Γιατί «κρατάει» ο ένας τον άλλον πολύ γερά…
Μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή ζητήσατε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάρει θέση στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Τι εννοείτε;
Θεωρώ αδιανόητο, σε ένα τέτοιο εθνικό θέμα, να έχουν πάρει θέση όλοι, εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο ίδιος ο κ. Παυλόπουλος έχει πάρει ήδη αρκετές φορές θέση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια. Τώρα οι διαπραγματεύσεις έχουν τελειώσει και η συμφωνία των Πρεσπών ψηφίστηκε στην ελληνική Βουλή. Εχουν πάρει θέση, δηλαδή, όλα τα κόμματα και όλοι οι βουλευτές. Εχει πάρει θέση, επίσης, η ελληνική κοινωνία καταγγέλλοντας με κάθε τρόπο αυτή την άθλια και επικίνδυνη συμφωνία. Είναι η ώρα να πάρει θέση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας!
Πάνω σε ποια θέματα μπορεί να στηριχθεί η παρέμβαση του κ. Προέδρου;
Ο κ. πρόεδρος είχε θέσει, ο ίδιος, ουσιαστικά τρεις όρους, προκειμένου να θεωρήσει παραδεκτή τη συμφωνία των Πρεσπών. Τους θυμίζω: Την απάλειψη των αλυτρωτισμών από το Σύνταγμα των Σκοπίων και το Προοίμιό του, τη μη παραχώρηση «μακεδονικής» εθνότητας, καθώς και «μακεδονικής» γλώσσας στη γειτονική χώρα. Οπως αποκάλυψε σύσσωμη η αντιπολίτευση στη Βουλή, κανένας από τους όρους αυτούς δεν έχει ικανοποιηθεί με το τελικό κείμενο της συμφωνίας. Στο ζήτημα, μάλιστα, της αναγνώρισης «μακεδονικής» γλώσσας, η αναφορά είναι ρητή και σαφής, συνοδευόμενη από το ψευδοεπιχείρημα της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης ότι η αναγνώριση είχε συντελεστεί ήδη από το 1977, επί πρωθυπουργίας του Εθνάρχη Κων/νου Καραμανλή. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο και για την ιστορική αλήθεια ακόμη, ο κ. Παυλόπουλος, πανεπιστημιακός δάσκαλος και έμπειρος πολιτικός, να πάρει θέση.
Πώς εννοείτε την παρέμβαση του ΠτΔ, με δεδομένες τις εκ του Συντάγματος περιορισμένες αρμοδιότητές του;
Δεν θα υποδείξω εγώ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον τρόπο με τον οποίο θα πάρει θέση. Ομως, υπάρχουν πολλοί τρόποι. Αν, βέβαια, συμφωνεί με το περιεχόμενο και τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας στη Βουλή, αυτό θα το εκφράσει με τη συνυπογραφή του. Αν, όμως, διαφωνεί, μπορεί να εκφράσει τη διαφωνία του είτε με δημόσια δήλωσή του είτε με αναπομπή της, όπως ορίζει το άρθρο 42 του Συντάγματος. Γιατί μπορεί, αναθεωρημένο αυτό το άρθρο του Συντάγματος, να απώλεσε τον κυρωτικό του χαρακτήρα, δεν απώλεσε όμως την ισχύ του, όσον αφορά στο διαπιστωτικό χαρακτήρα του. Η αντιπολίτευση αποκάλυψε την προφανή παραβίαση της ίδιας της συμφωνίας, καταγγέλλοντας ότι το κείμενο που κυρώθηκε στην ελληνική Βουλή δεν έχει προηγουμένως κυρωθεί από την πλευρά των Σκοπίων, όπως είχαν δέσμια υποχρέωση. Για λόγους, λοιπόν, τόσο ουσιαστικούς όσο και τυπικούς, επιβάλλεται και νομιμοποιείται οποιαδήποτε παρέμβαση του ΠτΔ.
Δεν έχουν μέλλον τα κόμματα-«ακροβάτες»
Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό μετά τις αναδιατάξεις στα μικρότερα κόμματα;
Πιστεύω πως κόμματα-«ακροβάτες», που έχουν δημιουργηθεί χωρίς σταθερές ιδεολογικοπολιτικές βάσεις, καβαλώντας απλώς το κύμα της λαϊκής δυσφορίας ή αγανάκτησης, δεν έχουν πια μέλλον. Η ολοφάνερη ανικανότητά τους να εκφράσουν ακόμη και μικρές αλλά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κοινωνικές ομάδες τα έχει οδηγήσει ήδη στην απαξίωση. Από εδώ και πέρα, η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να αποφασίσει με ποιον θα πάει και ποιους θα αφήσει. Η πείρα που αποκτήθηκε όλα αυτά τα χρόνια νομίζω ότι θα είναι ο καταλύτης των αποφάσεων των πολιτών. Η Νέα Δημοκρατία με την κυβέρνηση Σαμαρά απέδειξε πως μπορεί να τα καταφέρει στα δύσκολα. Τώρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη παρέχει την εγγύηση πως θα τα καταφέρουμε και πάλι. Γιατί αξίζουμε τα καλύτερα!
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]