Συναντήσαμε τον Ευάγγελο Λιάκο*, υπεύθυνο πολιτικής ακαδημίας της ΟΝΝΕΔ στις διαδρομές της αρχαίας αγοράς στην Αθήνα και μιλήσαμε για όλα όσα απασχολούν την σημερινή νεολαία.
Μίλησε στο ET Magazine στο EleftherosTypos.gr για την προσπάθεια της νεολαίας της ΝΔ προκειμένου να διαφοροποιηθεί από το παρελθόν των πάρτι και της εξαλλοσύνης σε μία εποχή επιμόρφωσης και εκπαίδευσης των στελεχών της προκειμένου να γίνουν οι πολιτικοί του αύριο.
Αλλά δεν είναι μόνον η ΟΝΝΕΔ. Οι νέοι εγκαταλείπουν την χώρα σε μία προσπάθεια αν βρουν ένα περιβάλλον στο οποίο θα αξιοποιήσουν και θα εφαρμόσουν όλες τους τους γνώσεις. «Ως νέος επιστήμονας και εργαζόμενος, πιστεύω ότι σημαντικότεροι λόγοι φυγής είναι η έλλειψη αξιοκρατίας, η αβεβαιότητα, η απογοήτευση που οδηγεί στη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής», μας είπε.
Το πρόβλημα της αποχής των πολιτών από τις εκλογικές διαδικασίες είναι πιο ορατό από ποτέ. Στο πλαίσιο αυτό ποιες είναι οι ενέργειες της ΟΝΝΕΔ αλλά και της Πολιτικής Ακαδημίας της ΟΝΝΕΔ. που μπορούν να αλλάξουν το φαινόμενο αυτό;
Η αλήθεια είναι πως η αποχή από τις εκλογές δεν είναι σημερινό πρόβλημα, αλλά στα χρόνια της κρίσης επιδεινώθηκε. Στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, για παράδειγμα, το ποσοστό αποχής άγγιξε το 43%.
Δικαίως υπάρχει απογοήτευση από το πολιτικό σύστημα. Η αποχή από τις εκλογικές και πολιτικές διαδικασίες, το να μην πάει να ψηφίσει κάποιος, το βρίσκει σαν ένα εύκολο τρόπο αντίδρασης, διαμαρτυρίας, απέναντι στον πολιτικό κόσμο. Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Κοιτάζοντας ψύχραιμα την κατάσταση, με την αποχή, δεν τιμωρούμε, αλλά δε συμμετέχουμε, αφήνουμε χώρο. Ουσιαστικά, η επιλογή της αποχής είναι ψήφος ανοχής.
Στο κλίμα αυτό, ο ρόλος των κομματικών και πολιτικών οργανώσεων αναδεικνύεται κρίσιμος, πόσο μάλλον των οργανώσεων νέων. Η Ο.Ν.ΝΕ.Δ., ως ενεργό κύτταρο πολιτικής, έρχεται να ενεργοποιήσει και να δώσει χώρο δράσης στην πλέον δυναμική αλλά και ευάλωτη ομάδα, στους νέους της χώρας μας. Για εμάς στην Ο.Ν.ΝΕ.Δ., η πολιτική αφορά την καθημερινότητά μας, πράξεις ουσίας και όχι ανέφικτη πολιτικολογία.
Η Πολιτική Ακαδημία της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. καλλιεργεί την ενασχόληση με την πολιτική και εργάζεται για την επιμόρφωση των μελών της οργάνωσης σε διάφορα ζητήματα με στόχο καίριο πολιτικό λόγο και αποτελεσματική πολιτική πράξη. Με ανοιχτές συζητήσεις, γόνιμες συνεργασίες με συγγενή πολιτικά ευρωπαϊκά δίκτυα και στοχευμένες παρεμβάσεις.
Ο συνδυασμός ανοιχτής και ιδεολογικά θωρακισμένης Ο.Ν.ΝΕ.Δ. φέρνει κοντά μας υγιώς σκεπτόμενους νέους, που είχαν γυρίσει την πλάτη τους στην πολιτική.
Οι κομματικές οργανώσεις νέων είχαν τα χρόνια πριν την κρίση ταυτιστεί με την διασκέδαση. Ποιες δράσεις αλλάζουν όχι μόνο την εικόνα αυτή, αλλά κάνουν και τους ίδιους τους νέους να ενεργοποιηθούν σε θέματα που αφορούν όλους μας εκτός, όμως, του στενού πυρήνα της πολιτικής.
Δημήτρης Μαμαλούκας στον ΕΤ: «Η ελπίδα αντίβαρο στον φόβο του θανάτου»
Όπως ευρύτερα η κοινωνία μας, οι κομματικές οργανώσεις και οι νεολαίες, επηρεάστηκαν από μια πλασματική ευημερία, που οδήγησε σε επιφανειακές, κατά τη γνώμη μου, δραστηριότητες. Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Οι φοιτητικές παρατάξεις και ιδιαίτερα η Δ.Α.Π-Ν.Δ.Φ.Κ. δεν σταμάτησαν να αγωνίζονται και να υπερασπίζονται προτάσεις για την υγιή λειτουργία του Πανεπιστημίου.
Είναι άδικο να σταθούμε μόνο στη «lifestyle» πλευρά, μιας οργάνωσης που έχει αντιμετωπίσει σοβαρά πολιτικά προβλήματα εντός των ακαδημαϊκών χώρων.
Εμείς τολμήσαμε, με την Πολιτική Ακαδημία, της οποίας έχω τη χαρά και την τιμή να είμαι υπεύθυνος. Επαναφέραμε την ιδεολογική συζήτηση στην παράταξή μας και επενδύσαμε στην επιμόρφωσή των νέων μέσα από πλήθος σεμιναρίων, ημερίδες, ημέρες ανάγνωσης και πολλές άλλες δράσεις. Σ
ημαντικό στοιχείο εξωστρέφειας και γόνιμου διαλόγου είναι η συνεργασία με φορείς πρωτοποριακών ιδεών του εξωτερικού. Πολιτική από «παράγοντες» μέσα από κλειστά γραφεία δε γίνεται. Δοκιμάστηκε και απέτυχε παταγωδώς.
Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η Ο.Ν.ΝΕ.Δ. διοργάνωσε το συνέδριο της νεολαίας του ΕΛΚ στην Αθήνα. Ποια ήταν η εμπειρία σας από την διάδραση με τους Ευρωπαίους συναδέλφους σας και ποιο κλίμα λάβατε σχετικά με την Ελλάδα; Μας εμπιστεύονται, πιστεύουν σε εμάς ή εξακολουθεί να υπάρχει δυσπιστία;
Εφόσον γίνεται αντιληπτό ότι συζητάμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα για το μέλλον της χώρας μας και την πολιτική στην Ευρώπη, είναι ευνόητο να υπάρχει θετικό κλίμα απέναντί μας. Οι συνάδελφοί μας, εκπρόσωποι πολιτικών φορέων από άλλες χώρες της Ευρώπης, πιστεύουν στις υγιείς πολιτικές δυνάμεις της πατρίδας μας, σε όσους εργαζόμαστε και διεκδικούμε μια καλύτερη προοπτική, μια καλύτερη θέση της Ελλάδας στους δείκτες, στους ανθρώπους της χώρας μας που ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον.
Το συνέδριο της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Αθήνα αποτέλεσε κορυφαία στιγμή για την ΟΝΝΕΔ, τιμητική αλλά και δημιουργική, δεδομένου του «αέρα» και της κυκλοφορίας ιδεών και προτάσεων για την ευρωπαϊκή πορεία. Θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε πολλά για τα κοινωνικά προβλήματα, ισότητας, οικονομίας και το περιβάλλον.
Φάκελος Brain Drain. Οι νέοι εγκαταλείπουν την χώρα στερώντας της σημαντικό κεφάλαιο γνώσης και προσφοράς. Πώς μπορεί να ανακοπεί και ποια λάθη έγιναν για να φτάσουμε να δούμε εκατοντάδες χιλιάδες νέους να μεταναστεύουν.
Η φυγή των νέων στο εξωτερικό, το λεγόμενο «Brain Drain», πρέπει πάση θυσία να ανακοπεί.
Μεταφέρει πόρους σε άλλες χώρες σε όρους ανθρωπίνου δυναμικού, για τους οποίους έχουμε πληρώσει όλοι οι Έλληνες μέσα από την δωρεάν εκπαίδευση. Αν το δούμε οικονομικά, είναι η πλέον ασύμφορη συνθήκη.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα όμως φυσικά και δεν είναι μόνο οικονομικό. Ως νέος επιστήμονας και εργαζόμενος, πιστεύω ότι σημαντικότεροι λόγοι φυγής είναι η έλλειψη αξιοκρατίας, η αβεβαιότητα, η απογοήτευση που οδηγεί στη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής.
Η έλλειψη αυτών των χαρακτηριστικών στη χώρα μας είναι αναμφίβολα ευθύνη του κράτους, που σε συνδυασμό με την εκλογή μιας κυβέρνησης που ιδεολογικά αποστρέφεται τις επενδύσεις και τον ιδιωτικό τομέα εκτίναξε την εκροή ανθρωπίνου δυναμικού στα ύψη. Η σημερινή κυβέρνηση απαξιώνει την αριστεία, την αξιοκρατία. Ο μόνος τρόπος για να ανακοπεί η κατηφορική αυτή πορεία είναι να δημιουργηθεί περιβάλλον σταθερότητας με ίσες ευκαιρίες για όλους.
Υπάρχουν πολλά «άλυτα» προβλήματα λοιπόν στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Η χώρα, όμως, σύμφωνα με την κυβερνητική ρητορική βαδίζει στην ομαλότητα από τον Αύγουστο. Τι θα μπορούσε να έχει γίνει διαφορετικά;
ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και το δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου προσωπικά μου δίνουν την εντύπωση ότι ζουν σε μία άλλη χώρα, με αυτούς τους ισχυρισμούς. Είναι οι πλέον αναποτελεσματικοί διοικούντες σε μια χρονική περίοδο για την Ελλάδα που θα μπορούσε να είχε ωφεληθεί τα μέγιστα έχοντας κάνει διαφορετικούς χειρισμούς και άλματα προς τα εμπρός.
Για να καλύψουν την αναποτελεσματικότητα τους επενδύουν στην ρητορική μίσους και διχασμού. Καλύπτουν την έλλειψη οράματος για την χώρα με εξαγγελίες επιδομάτων και διορισμών. Το αφήγημα της κυβέρνησης καταρρίπτεται από τους ίδιους τους πολίτες που στην συντριπτική τους πλειοψηφία πιστεύουν ότι βαδίζουμε προς την λάθος κατεύθυνση. Ως νέος, όχι μόνο ηλικιακά αλλά και στα πολιτικά πράγματα, διαπιστώνοντας ότι το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας δεν ζει με αυταπάτες όπως ο κ. Τσίπρας, μου δίνει αισιοδοξία.
Τώρα, τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά, εάν και πιστεύω ότι στην ιστορία δεν έχουν θέση τα «εάν». Θα αρκεστώ να πω ότι εάν δεν υπήρχε ο λαϊκισμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με την τοξική επιρροή του, σήμερα η χώρα θα βρισκόταν στην τόσο αναγκαία κανονικότητα. Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας πήρε μια οικονομία έτοιμη να βγει από τα μνημόνια και την χρέωσε με 100 δισ ευρώ και δυο αχρείαστα μνημόνια.
Το οικονομικό κλίμα, όμως, διαμορφώθηκε πριν από το 2015, και η μεσαία τάξη, χτυπήθηκε και πριν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Πώς μπορεί να γίνει μία επανεκκίνηση της οικονομίας και πότε θα δούμε τα πρώτα αποτελέσματα;
Οι απαντήσεις βρίσκονται στο πρόγραμμα και στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ πριν δύο μήνες. Είναι από τις λίγες φορές που αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρουσιάζει συγκροτημένες λύσεις και ρεαλιστικά κοστολογημένο κυβερνητικό πρόγραμμα. Το κεντρικό μήνυμα είναι η μείωση των δαπανών, με ταυτόχρονη μείωση φόρων. Ένας συνδυασμός που οδηγεί στην ανάπτυξη, καθιστά αποδοτικό το δημόσιο τομέα, ενδυναμώνει την Παιδεία, μειώνει τις κοινωνικές αδικίες.
Οι εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, βρίσκονται στην τελική ευθεία, καθώς έχουμε πλέον κάτι λιγότερο από 12 σκληρούς προεκλογικούς μήνες, με τριπλές κάλπες. Οι προσωπικές σας επιδιώξεις και στόχοι;
Κύριος στόχος είναι να αλλάξει η κατάσταση στη χώρα μας, με αυτοδύναμη κυβέρνηση την Νέα Δημοκρατία. Στόχος είναι να αλλάξει η κατάσταση στη Δυτική Αττική, που ουσιαστικά μπαίνει «αυτόνομη» στο χάρτη της κεντρικής πολιτικής σκηνής.
Να εκπροσωπηθεί στη Βουλή, με δυνατή φωνή να ακουστούν τα προβλήματά μας και να βρεθούν λύσεις. Μπορεί και πρέπει η Δυτική Αττική να πατήσει στα πόδια της. Επιτρέψτε μου να το τονίσω αυτό.
Τέλος, προσωπική μου επιδίωξη αποτελούσε πάντα, όσο ρομαντικό και εάν ακούγεται αυτό, η μείωση του ποσοστού της αποχής. Περισσότερη συμμετοχή σημαίνει πιο δυνατή δημοκρατία.
Όσα ζούμε μας κάνουν και προβληματιζόμαστε γενικότερα καθημερινά. Η λύση είναι η συμμετοχή, οι σταθερές θέσεις και η παραγωγή πολιτικής. Η ψήφος θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα, όχι η αιτία.
Η παλιά Περιφέρεια Αττικής «έσπασε» σε δυο κομμάτια. Ποιες ιδιαιτερότητες έχει η Δυτική Αττική και ποιες οι δικές σας προτεραιότητες;
Η αναδιάρθρωση του εκλογικού χάρτη συνιστά δικαίωση για την περιοχή μας, που βρίσκεται μπροστά σε μια σπουδαία και μοναδική ευκαιρία.
Το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της Δυτικής Αττικής είναι οι ομορφιές της και οι πολίτες της. Με βαθιά αγάπη για τον τόπο μας, σπουδές, γνώσεις, εργασία, δραστηριοποιούμαστε στα πάτρια εδάφη μας. Προσωπικά εγώ και όλες οι υγιείς δυνάμεις του τόπου, οφείλουμε να συστρατευθούμε για να αξιοποιήσουμε αυτήν την μοναδική ευκαιρία, να δώσουμε προοπτική ανάπτυξης, να αλλάξουμε την εικόνα της Δυτικής Αττικής.
*Ο Ευάγγελος Λιάκος είναι Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Υπεύθυνος Πολιτικής Ακαδημίας ΟΝΝΕΔ, υποψήφιος βουλευτής Περιφέρειας Αττικής ΝΔ στις εκλογές του 2015.