Στο ρόστερ της είχε τον MVP του NBA Γιάννη Αντετοκούνμπο, δύο από τους κορυφαίους γκαρντ της Ευρωλίγκας, τους Νικ Καλάθη, Κώστα Σλούκα, δύο από τους καλύτερους παίκτες στο λόου ποστ παιχνίδι στην Ευρώπη, τους Γιώργο Πρίντεζη, Γιάννη Μπουρούση, δύο φόργουορντ με πολλά…. χιλιόμετρα στην Ευρωλίγκα, τους Κώστα Παπανικολάου, Ιωάννη Παπαπέτρου κ.ο.κ.
Ούτε αυτή τη φορά, όμως, κατάφερε όχι μόνο να διακριθεί, αλλά να πετύχει τον μίνιμουμ στόχο της, την πρόκριση στην πρώτη οκτάδα. Τι έφταιξε;
Τι φταίει γενικά στην Εθνική τα τελευταία δέκα χρόνια και απογοητεύει συνεχώς τους Ελληνες φιλάθλους, που έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν υπερήφανους;
Ο εύκολος στόχος είναι ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, που ουσιαστικά υπέβαλε την παραίτησή του μετά τον αποκλεισμό.
Σε μια ομαδική αποτυχία, ωστόσο, κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών.
Κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι από το 2009 έχουν περάσει από τον πάγκο της Εθνικής 6 προπονητές: Οι Γιόνας Καζλάουσκας, Ηλίας Ζούρος, Αντρέα Τρινκιέρι, Φώτης Κατσικάρης, Κώστας Μίσσας και Θανάσης Σκουρτόπουλος.
Εάν και οι έξι ήταν ακατάλληλοι ευθύνονται η Ομοσπονδία και ο Γιώργος Βασιλακόπουλος που τους επέλεξαν.
Εάν δεν ήταν, η ευθύνη είναι πάλι της ΕΟΚ, που δεν τους παρείχε -με εξαίρεση τον Κατσικάρη που έμεινε για τρία χρόνια- τη στήριξη που χρειάζονταν.
Θέμα στελέχωσης
Την Εθνική πρέπει να πλαισιώνουν οι καλύτεροι στον τομέα τους. Αυτό δεν γίνεται τα τελευταία δέκα χρόνια.
Εχει αποκλειστεί πεισματικά από τον πάγκο της «επίσημης αγαπημένης» ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Αυτός που αποδεδειγμένα έχει για την «επίσημη αγαπημένη» τις μεγαλύτερες ικανότητες όχι μόνο ως προπονητής, αλλά και ως μάνατζερ.
Επίσης είναι χαρακτηριστικό της νοοτροπίας που επικρατεί, ότι κανείς από τους οκτώ παίκτες (συμπεριλαμβανομένου του Αντώνη Φώτση που παίζει ερασιτεχνικά στον Ηλυσιακό) της ομάδας του 2006 -η οποία νίκησε τις ΗΠΑ- που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση, δεν είναι σήμερα κοντά στην Εθνική.
Απ’ ό,τι φαίνεται κρίθηκε πως κανείς τους δεν μπορεί να βοηθήσει από οποιοδήποτε πόστο (προπονητής ή τιμ μάνατζερ ή μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας) όμως η λογική των… κολλητών δεν αρμόζει σε Εθνική ομάδα.
Επεισε τους Μπακς για τον Γιάννη αλλά δεν τον αξιοποίησε
Ο Σκουρτόπουλος έκανε φιλότιμη προσπάθεια και σε εκείνον σε σημαντικό βαθμό οφείλεται ότι πείστηκαν οι Μπακς να αγωνιστεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο Παγκόσμιο της Κίνας.
Εχει ευθύνη, όμως, γιατί δεν αξιοποίησε τον «Greek Freak» και γιατί επέμεινε μέχρι το ματς κόντρα στους Τσέχους στο δυσλειτουργικό σχήμα με τον Κώστα Παπανικολάου στη θέση «δύο», που έκανε ακόμη πιο έντονη τη δεδομένη έλλειψη σουτέρ παικτών όχι μόνο στην Εθνική αλλά στο ελληνικό μπάσκετ γενικότερα.
Ευθύνες έχουν και οι παίκτες.
Πρώτα από όλα για την απώλεια της διαφοράς των 17 πόντων στον αγώνα απέναντι στη Βραζιλία και δεύτερον γιατί δεν εξελίσσονται.
Για τις 10/18 βολές στο ματς κόντρα στην Τσεχία (η οποία είχε 21/22) δεν ευθύνονται οι…. διαιτητές.
Ούτε… ευθύνονται οι διαιτητές γιατί κάποιοι παίκτες, που δεν βρίσκονται στο τέλος της καριέρας τους, ήταν καλύτεροι πριν από τέσσερα, πέντε χρόνια. Το να… χαϊδεύουμε ακριβοπληρωμένους μπασκετμπολίστες δεν βελτιώνει την κατάσταση, ούτε θα φέρει επιτυχίες.
ΣΚΟΥΡΤΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι ο υπεύθυνος και η ετυμηγορία είναι δεδομένη»
«Κάπου εδώ τελειώνουμε, είμαι ο υπεύθυνος και η ετυμηγορία είναι δεδομένη». Με αυτά τα λόγια, λίγα λεπτά μετά τον αποκλεισμό από την οκτάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος προανήγγειλε την παραίτηση από την τεχνική ηγεσία της Εθνικής ομάδας και ταυτόχρονα εξέφρασε την πικρία του για την αντιμετώπιση των ΜΜΕ προς το πρόσωπό του.
«Πληρώσαμε το κακό δεύτερο ημίχρονο με αντίπαλο τη Βραζιλία», παραδέχθηκε ο 54χρονος κόουτς και εξήγησε: «Δεν καταφέραμε να επιστρέψουμε και να βρούμε την αυτοπεποίθησή μας μετά από αυτή την ήττα. Ισως να μην εμπνεύσαμε, αλλά προσπαθήσαμε σκληρά. Ευχαριστώ τους παίκτες που με τίμησαν».
Στο «στόχαστρο» του Σκουρτόπουλου βρέθηκαν οι διαιτητές Γκλίσιτς (Σερβία), Αουνκρόγερς (Λετονία) και Λίτσκα (Πολωνία): «Το ελληνικό μπάσκετ δεν έχει τη στήριξη και το «στάτους» που είχε τα προηγούμενα χρόνια. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν εισέπραξε το σεβασμό που αξίζει. Δύο από τα πέντε φάουλ που του καταλογίσθηκαν δεν δίνονται σε παίκτη όπως ο Γιάννης».
Επιστολή διαμαρτυρίας για τη διαιτησία έστειλε στη FIBA η διοίκηση της Ομοσπονδίας. Στην επιστολή αναφέρονται μεταξύ άλλων: «Ζητάμε την άμεση αποπομπή εκείνων που είναι υπεύθυνοι για τους ορισμούς και τη διαιτησία. Τέτοια ύποπτη διαμόρφωση αποτελέσματος αποτελεί πρωτοφανές γεγονός για το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο μπάσκετ».
«Ο Γιάννης δεν έκανε πέντε φάουλ αλλά βγήκε», δήλωσε ο Παναγιώτης Γιαννάκης, που παρακολούθησε ως θεατής τον αγώνα στη Σενζέν.
«Αποτύχαμε παταγωδώς», τόνισε ο Κώστας Σλούκας και εξήγησε: «Η ζημιά έγινε στο ματς κόντρα στη Βραζιλία».
Από την έντυπη έκδοση