Αναλύει την εξέλιξη της προέλευσης των παικτών που έχουν περάσει τα τελευταία δέκα χρόνια, δείχνοντας ότι το ποσοστό των Άγγλων παικτών, έχει μειωθεί προοδευτικά για να φτάσει σε ένα νέο αρνητικό επίπεδο ρεκόρ κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου, ενώ επίσης το ποσοστό των γκολ που σημείωσαν οι Άγγλοι δείχνει παρόμοια τάση.
«Ο πιθανός περιορισμός στις μεταγραφές ξένων μπορεί να υποχρεώσει την πλειοψηφία των ομάδων της Premier League να τροποποιήσουν την στρατηγική τους, ωστόσο η άνοδος μιας νέας γενιάς πολύ ελπιδοφόρων Άγγλων παικτών υποδηλώνει, με αυστηρούς αθλητικούς όρους, ότι μια τέτοια αλλαγή δεν μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των ομάδων της Premier League, ενώ θα μπορούσε ακόμη και να ενισχύσει την εθνική ομάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όπως σημειώνεται, μεταξύ 2009-10 και 2011-12, οι Άγγλοι παίκτες αντιπροσώπευαν τουλάχιστον το 40% των λεπτών που παίζονται στην Premier League. Κατά τη διάρκεια των επτά τελευταίων σεζόν που μελετήθηκαν, το όριο αυτό παραβιάστηκε μόνο το 2014-15. Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2019 της τρέχουσας περιόδου, το ποσοστό του χρόνου των Άγγλων ήταν 35,2%. Αυτή είναι η χαμηλότερη τιμή που καταγράφηκε ποτέ κατά τη διάρκεια της περιόδου που καλύπτεται από την Έκθεση.
Παράλληλα με τη μείωση του χρόνου συμμετοχής, μειώθηκε και το ποσοστό των γκολ που σημείωσαν οι Άγγλοι. Σε αυτή την περίπτωση επίσης, η χαμηλότερη τιμή παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου. Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου που αναλύεται, το ποσοστό των γκολ που σημειώθηκαν ήταν πάντα χαμηλότερο από αυτό για τα λεπτά που έπαιξαν. Αυτό το αποτέλεσμα αντανακλά την υπερβολική εκπροσώπηση των διεθνών παικτών σε αμυντικές θέσεις.
Στην διάρκεια δέκα χρόνων, ο χρόνος συμμετοχής στην Premier League για τους ποδοσφαιριστές από την Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και την Ουαλία έχει πέσει πάνω από το μισό. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου, το ποσό των λεπτών που έπαιξαν οι παίκτες των χωρών αυτών έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο 3,0%. Μία ισχυρή πτωτική πορεία παρατηρήθηκε και στο επίπεδο των γκολ που σημείωσαν: από 4,7% το 2009-10 σε 3,2% μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου της τρέχουσας περιόδου.
Φινλανδία – Ελλάδα 0-2: Εκανε το καθήκον της και έδωσε ραντεβού για Μάρτιο - Ιστορία έγραψε ο Μουζακίτης
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που αναλύθηκε, το ποσοστό των λεπτών έχει μειωθεί για όλα τα τρία μη αγγλικά έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι παίκτες από τη Βόρεια Ιρλανδία και την Ουαλία έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από την Premier League. Η Σκωτία παραμένει παρούσα αν και λιγότερο από ό,τι στο παρελθόν. Παρόμοια με τους παίκτες του Ηνωμένου Βασιλείου, το ποσοστό των λεπτών που παίζουν οι Ιρλανδοί ποδοσφαιριστές έχει μειωθεί δραματικά: από 4,6% το 2009-10 σε 1,5% κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου.
Το ποσοστό των παικτών χωρών μελών της UEFA έχει αυξηθεί σταθερά αυτό το διάστημα. Τα νέα ρεκόρ έχουν μετρηθεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν τόσο στο επίπεδο του ποσοστού των λεπτών (45,0%) όσο και στο επίπεδο των γκολ που σημειώθηκε (43,3%). Οι Ευρωπαίοι παίκτες είναι περισσότεροι στα γήπεδα της Premier League από τους παίκτες του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το ποσοστό των λεπτών για τους Γάλλους ποδοσφαιριστές παρέμεινε σταθερό σε περίπου 9% καθ΄ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας που καλύπτει η μελέτη. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε για τη δεύτερη πιο αντιπροσωπευόμενη χώρα προέλευσης, την Ισπανία από 2,5% έως 7,2%. Η παρουσία των Γερμανών στην Premier League έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά από 1,1% σε 4,8%, ενώ παρόλο που εκπροσωπούνται, οι Ολλανδοί και οι Βέλγοι είναι επί του παρόντος λιγότεροι από αυτούς των 2015-16 ή 2016-17.
Το ποσοστό των λεπτών στην Premier League από τους ποδοσφαιριστές εκτός των χωρών μελών της UEFA παρέμεινε σταθερό, όμως, το ποσοστό των γκολ που πέτυχαν οι μη Ευρωπαίοι αυξήθηκε σημαντικά από 17,3% σε 22,8%. Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της δεκαετίας, οι μη Ευρωπαίοι έπαιξαν το 16,2% των λεπτών και σημείωσαν το 20,6% των στόχων. Το αποτέλεσμα αυτό αντανακλά την υπερ-εκπροσώπησή τους σε θέσεις επίθεσης. Το 2017-18 το 27,4% των λεπτών για επιθετικούς ανήκε σε ποδοσφαιριστές χωρών εκτός της UEFA.
Οι Βραζιλιάνοι και οι Αργεντινοί είναι μακράν εκείνοι με την πιο μεγάλη εκπροσώπηση, ανάμεσα στους μη Ευρωπαίους ποδοσφαιριστές στην Premier League. Η αναλογία των Αργεντινών έφθασε στο ανώτατο σημείο το 2014-15 (4,7% των λεπτών) και ακολούθως μειώθηκε. Η παρουσία των Βραζιλιάνων όμως, δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη όσο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου της τρέχουσας περιόδου (4,9%).
Φαίνεται καθαρά ότι το ποσοστό των ποδοσφαιριστών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας στην Premier League έχει μειωθεί σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία προς όφελος των παικτών που έχουν μεγαλώσει στην ηπειρωτική Ευρώπη (Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο κ.λ.π.). Κάτι που δείχνει ότι το Brexit θα έχει σοβαρές επιπτώσεις, για τις ομάδες στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας.
Την ίδια στιγμή, τα εξαιρετικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια από τις «μικρές» εθνικές ομάδες της Αγγλίας, δείχνουν την προσπάθεια που γίνεται σε αυτή την κατεύθυνση. Κάτι που έρχεται ενδεχομένως να μετριάσει ένα ενδεχόμενο πλήγμα, που θα φέρει η εισαγωγή αυστηρότερων κριτηρίων στις μεταγραφές παικτών από το εξωτερικό.