Γράφει η Σοφία Βαλσάμη
Πρόκειται έναν από τους κορυφαίους Ελληνες ποδοσφαιριστές που φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και στο «τριφύλλι» μάλιστα είχε μια εξαιρετική παρουσία και ως προπονητής.
Στο νέο τεύχος του ET Magazine στο EleftherosTypos.gr γυρίζουμε το χρόνο πίσω στην καταραμένη Πρωταπριλιά του 2004, ημέρα που ο Γιάννης Κυράστας πέθανε στα 52 του χρόνια νικημένος από μια σπάνια ασθένεια.
Ηταν από πιο χαρισματικούς ανθρώπους του ελληνικού ποδοσφαίρου αναγκάζοντας φίλους, αλλά κυρίως «εχθρούς» να τον σέβονται για τη δουλειά του και το ήθος του. Το ρολόι όμως σταμάτησε γι’ αυτόν την Πρωταπριλιά του 2004 στις 17.30 στην Ευρωκλινική χτυπημένος από τη Γάγγραινα Fournier βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένειά του και τη φίλαθλη Ελλάδα.
Ποιος ήταν ο Γιάννης Κυράστας
Η ποδοσφαιρική καριέρα του Γιάννη ξεκίνησε από τα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού και έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα το 1972. Με τους ερυθρόλευκους αγωνίστηκε συνολικά σε 223 αγώνες εκ των οποίων οι 16 ήταν ευρωπαϊκοί και κατέκτησε 5 πρωταθλήματα και 3 κύπελλα.
Μαζί με το Μάικ Γαλάκο, όμως, το 1981 πήραν την απόφαση να αλλάξουν στρατόπεδο και να μετακομίσουν στον Παναθηναϊκό
Με το «τριφύλλι» αγωνίστηκε συνολικά σε 145 αγώνες. Οι 14 από αυτούς ήταν ευρωπαϊκοί και ανάμεσα τους ήταν και η μεγάλη πορεία του Παναθηναϊκού στις 4 καλύτερες ομάδες του κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1985. Κατέκτησε ακόμα 2 πρωταθλήματα και 3 κύπελλα.
Γιοβάνοβιτς: «Ο στόχος μας είναι να πάμε στο Μουντιάλ, είναι λογικό και είμαι αισιόδοξος»
Με τη φανέλα του Παναθηναϊκού όμως, ο Κυράστας θα δημιουργήσει σχολή, με τον Γκμοχ να του αλλάζει θέση και να τον κάνει μέσα ένα βράδυ… λίμπερο και φυσικά διέπρεψε.
Τον Νοέμβριο του 1986 αγωνίστηκε για τελευταία φορά στον αγώνα κόντρα στον Άρη και μετά αποφάσισε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.
Από τις κορυφαίες στιγμές στην καριέρα του ήταν και η συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1980 με την εθνική ομάδα, με τη φανέλα της οποίας είχε 44 συμμετοχές.
Μπήκε αμέσως στην προπονητική, την οποία ξεκίνησε το 1987 από τον Εθνικό Ελληνορώσσων για να ακολουθήσουν μετά στη Β’ Εθνική Μεσολόγγι, Προοδευτική, Εθνικός και Πανιώνιος. Το 1995 βρέθηκε στην τότε Α’Εθνική στο τιμόνι του Πανιωνίου.
Τη σεζόν 1999-2000 βρίσκεται στον Παναθηναϊκό, οποίος εκείνη τη σεζόν θα χάσει το πρωτάθλημα, αλλά είχε καταφέρει να κερδίσει το σεβασμό όλων, καθώς η συγκεκριμένη ομάδα κατά γενική ομολογία έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην κατηγορία.
Οχι μόνο κατάφερε να κάνει τον Παναθηναϊκό ομάδα, αλλά δημιούργησε ένα συμπαγές σύνολο που έπαιζε εκπληκτικό ποδόσφαιρο κάθε Κυριακή. Δεν είναι τυχαίο ότι στο τέλος της χρονιάς, ο ΠΣΑΠ ψήφισε τον Παναθηναϊκό ως την καλύτερη ομάδα, παρά το γεγονός ότι άλλος πανηγύρισε το πρωτάθλημα και τον Κυράστα ως τον κορυφαίο προπονητή.
Ακολούθησε ο Ηρακλής για να επιστρέψει και πάλι στον Παναθηναϊκό την σεζόν 2001-2002 βάζοντας τις βάσεις για την σπουδαία πορεία του «τριφυλλιού» ως στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ. Μια πορεία που ολοκληρώθηκε για τους «πράσινους» με προπονητή τον Σέρχιο Μαρκαριάν, ο οποίος τον είχε αντικαταστήσει στα μέσα της χρονιάς.
Αποσύρθηκε γρήγορα από την προπονητική, καθώς ήθελε να ασχοληθεί με την οικογένεια του και το ψάρεμα που τόσο αγαπούσε.
Η άνιση μάχη με την Γάγγραινα Fournier
Η μεγάλη μάχη για το Γιάννη Κυράστα ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου, όταν έκανε εισαγωγή στην Ευρωκλινική, με επεισόδιο προστατίτιδας και επιδιδυμίτιδας, για το οποίο πήρε αντιβιοτική αγωγή.
Εισήχθη εκ νέου στο νοσοκομείο στις 5 Μαρτίου 2004 έχοντας χτυπηθεί από μια βαριά μορφή γάγγραινας με υψηλή θνητότητα, την Γάγγραινα Fournier (κεραυνοβόλος γάγγραινα του οσχέου). Υποβλήθηκε άμεσα σε χειρουργική επέμβαση και εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Η πορεία της υγείας του παρουσίασε αρκετές μεταπτώσεις και η κατάστασή του στις 15 Μαρτίου άρχισε να γίνεται αισιόδοξη λόγω μιας νέας φαρμακευτικής αγωγής, η οποία του χορηγήθηκε.
Μάλιστα οι γιατροί αποφάσισαν να σταματήσουν να τον έχουν σε καταστολή και άρχισε να αναπνέει μόνος του. Στο ιατρικό ανακοινωθέν της 22ης Μαρτίου, γινόταν λόγος για περαιτέρω βελτίωση της υγείας του, ενώ όπως τονιζόταν, οι δείκτες της λοιμώξεως είχαν υποχωρήσει.
Ολοι άρχισαν να πιστεύουν ότι ο Γιάννης Κυράστας θα ήταν νικητής στη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του. Τα πράγματα όμως πήραν διαφορετική τροπή. Την Δευτέρα 29 Μαρτίου η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ξαφνικά και υποβλήθηκε σε αφαίρεση χολής. Οι μεταγγίσεις αίματος ακολούθησαν η μία την άλλη, αλλά δυστυχώς ο οργανισμός του είχε επιβαρυνθεί και δεν μπορούσε να αντιδράσει θετικά.
Ο 52χρονος Έλληνας τεχνικός πέθανε το απόγευμα της 1ης Απριλίου 2004 και ο χαμός του βύθισε στο πένθος όλη την ποδοσφαιρική Ελλάδα»
Αυτή η κούπα θα φτάσει στ’ αστρα…
Λίγο καιρό μετά ο Παναθηναϊκός κατακτά το νταμπλ… Οι δύο αυτοί τίτλοι αφιερώθηκαν στη μνήμη του Γιάννη Κυράτσα με το σύνθημα «Αυτή η κούπα θα φτάσει στα άστρα, για τον Γιάννη τον Κυράστα» να δονεί την ατμόσφαιρα στο γήπεδο της Λεωφόρου. Στις 2 Φεβρουαρίου του 2008 και στη γιορτή για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Παναθηναϊκού, ο Γιάννης Κυράστας τιμήθηκε μετά θάνατον για την προσφορά του στο σύλλογο. Το βραβείο παρέλαβε η σύζυγός του Ρούλα.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]