Γράφει ο Μιχάλης Μαρδάς
To ΕΤ Magazine του EleftherosTypos.gr σας αναλύει σήμερα το πως φτάσαμε μία ανάσα από την ποδοσφαιρική καταστροφή και το τι πρόκειται να συμβεί από εδώ και πέρα.
«Είστε στο χείλος του γκρεμού και το grexit δεν είναι πλέον μακρινό» είχαν δηλώσει πριν από λίγες εβδομάδες οι εκπρόσωποι των δύο ομοσπονδιών στην επίσκεψή τους στην Ελλάδα, αμέσως μετά την διακοπή του πρωταθλήματος από την εισβολή του οπλοφόρου Ιβάν Σαββίδη στο γήπεδο της Τούμπας.
Τότε σύμφωνα με πληροφορίες του EleftherosTypos.gr τόσο στον υφυπουργό αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη όσο και στον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο ξεκαθάρισαν ότι πλέον δεν θα κάνουν τα στραβά μάτια και φανέρωσαν ότι μία αποβολή της Ελλάδας μόνο πρόβλημα δεν θα τους δημιουργούσε. Αντίθετα θα τους απάλλασσε από ένα διαχρονικό πρόβλημα.
Πέρασαν οι ημέρες, η διακοπή του πρωταθλήματος κράτησε μόλις μία εβδομάδα (σ.σ. η δεύτερη ήταν προγραμματισμένη λόγω των υποχρεώσεων της Εθνικής) και μετά από συμφωνία των ΠΑΕ στους νέους όρους του Βασιλειάδη, το… λουκέτο βγήκε.
Μόνο που στην παγκόσμια ομοσπονδία δεν έχουν συνηθίσει να αρκούνται μόνο σε λόγια και υποσχέσεις και έτσι φτάσαμε στην αρνητική εισήγηση του Χερμπερτ Χούμπελ που ζητά την διαγραφή της ΕΠΟ από τα μητρώα τη FIFA που σημαίνει την διεθνή απομόνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είχαν προηγηθεί δύο «καταστροφικές» συναντήσεις του Αυστριακού παράγοντα με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο ο οποίος προσπάθησε μάταια να τον μεταπείσει.
Η εικόνα του οπλοφόρου Σαββίδη επιτάχυνε τις άσχημες εξελίξεις
Ηταν φανερό από τις συζητήσεις που έκαναν τα στελέχη της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ομοσπονδίας με τους Ελληνες παράγοντες ότι οι εικόνες του οπλοφόρου Ιβάν Σαββίδη που έκαναν τον γύρο του κόσμου τους δημιούργησαν ένα πολύ μεγάλο πλήγμα στο κύρος τους και για αυτό τον λόγο οι διαθέσεις τους ήταν και είναι άγριες.
Αλλωστε οι πιέσεις που δέχονται από το εξωτερικό για δυναμική παρέμβαση σε μία «άτακτη» ομοσπονδία είναι πολύ μεγάλες και δεν πρόκειται να υποχωρήσουν μπροστά στον κίνδυνο να εκληφθεί η ανοχή ως αδυναμία και να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα με παρόμοιες προβληματικές ομοσπονδίες που θα μπορούν να μιλούν για… δεδικασμένα.
Ευρωλίγκα: «Πάγωσε» στο Κάουνας ο Παναθηναϊκός - Ηττα με 84-77 από τη Ζαλγκίρις
Σημειώνεται ότι η FIFA και η UEFA ουσιαστικά ασκούν διοίκηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο μετά την επιλογή του προηγούμενου υφυπουργού αθλητισμού Σταύρου Κοντονή να τους αναθέσει την υψηλή εποπτεία, αδυνατώντας ο ίδιος να επιβάλει την τάξη.
Αυτό τους κάνει ακόμη πιο αυστηρούς με την Ελλάδα ενώ έχουν πιεστεί πάρα πολύ και από την ακαριαία απόφαση της ECA (ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Συλλόγων) να αποβάλλει χωρίς καθυστέρηση τον ΠΑΟΚ από τα μητρώα της. Όταν οι ιδιοκτήτες των ομάδων αποδεικνύουν τόσο γρήγορα αντανακλαστικά δεν μπορούν οι Συνομοσπονδίες να σφυρίζουν αδιάφορα και να δίνουν ακόμη μεγαλύτερες αφορμές για να τους αμφισβητούν οι μεγάλοι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Για να καταλάβετε πόσο πολύ μέτρησε στην απόφαση περί αρνητικής εισήγησης του Χούμπελ η συμπεριφορά Σαββίδη και η καθυστερημένη απονομή δικαιοσύνης για όλα όσα έγιναν στην Τούμπα διαβάστε τι αναφέρει στην επιστολή του στην FIFA:
– Στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, ο ιδιοκτήτης μίας εκ των ομάδων (σ.σ. Σαββίδης) εισέβαλε ένοπλος στον αγωνιστικό χώρο, ο Έλληνας υφυπουργός Αθλητισμού αποφάσισε να αναστείλει τη διεξαγωγή του ελληνικού πρωταθλήματος. Αυτή είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία δύο χρόνια που μία εθνική διοργάνωση έχει ανασταλεί για λόγους που σχετίζονται με τη βία.
– Εκκρεμούν πολλές υποθέσεις ενώπιον των διαφόρων βαθμών των δικαστικών οργάνων της ΕΠΟ. Το δικαστικό σύστημα είναι αρκετά αργό και ότι πολλές αποφάσεις έχουν αναβληθεί αρκετές φορές. Αυτό σημαίνει ότι ο νικητής του ελληνικού πρωταθλήματος θα αποφασιστεί στα δικαστήρια και όχι στον αγωνιστικό χώρο.
Παρακάτω είναι όλη η επιστολή του Αυστριακού παράγοντα:
Τρία χαμένα χρόνια
Στο σημείο μηδέν που έχει φτάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο η κυβέρνηση έχει απόλυτη ευθύνη. Τρεις διακοπές πρωταθλήματος, δύο διακοπές κυπέλλου, διεθνή επιτροπεία στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλαγή διοίκησης στην ΕΠΟ, αιματηρά επεισόδια και ραντεβού θανάτου των χούλιγκαν εντός και εκτός γηπέδων είναι τα αποτελέσματα των τριών χρόνων… εξυγίανσης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η τωρινή απόφαση για την διακοπή του πρωταθλήματος στην θέα του οπλοφόρου Ιβάν Σαββίδη ουσιαστικά είναι η λευκή πετσέτα που πέταξε ο Γιώργος Βασιλειάδης ο οποίος όταν διαδέχθηκε τον Σταύρο Κοντονή δήλωνε ότι δεν είναι υπέρ της διακοπής της αγωνιστικής δράσης, αλλά των… ρηξικέλευθων ενεργειών για να αποκοπεί η βία από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η αδυναμία να παρέμβει αποφασιστικά για να τιμωρηθούν οι πραγματικά ένοχοι έφερε το λουκέτο και την τιμωρία αθώων αλλά και τη νέα παρέμβαση της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ.
Θυμίζουμε ότι ο Σταύρος Κοντονής είχε σταματήσει το πρωτάθλημα δύο φορές και άλλη μία φορά το κύπελλο χωρίς το παραμικρό αποτέλεσμα. Αντίθετα όχι μόνο τα επεισόδια εντός και εκτός γηπέδων συνεχίστηκαν αλλά έγιναν ακόμη πιο βίαια και οι θλιβερές εικόνες από την Ελλάδα έκαναν τον γύρο του κόσμου. Επίσης τόσο επί Κοντονή όσο και επί Βασιλειάδη επεισόδια και μάλιστα αιματηρά είχαμε και σε άλλα αθλήματα εκτός από το ποδόσφαιρο ενώ είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο τα ραντεβού θανάτου των χούλιγκαν έξω από τα γήπεδα.
Το ΕΤ Magazine σας παρουσιάζει τα τελευταία επεισόδια που έχουν σημειωθεί αλλά και τις νέες διαστάσεις που έχει πάρει πλέον η σύγκρουση σε δρόμους και σοκάκια νέων ανθρώπων που για τους δικούς τους λόγους έχουν αποφασίσει να παίξουν την ζωή τους κορώνα-γράμματα δίνοντας το παρών στα ραντεβού θανάτου.
Οι επιθέσεις σε Καλλιθέα και Μετς
Σοβαρά επεισόδια μεταξύ οπαδών,σημειώθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη (21/2) σε κεντρικό δρόμο της Καλλιθέας, μεταξύ οπαδών του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, στο περιθώριο του προημιτελικού Κυπέλλου βόλεϊ Ανδρών ανάμεσα στον Εθνικό και τους «πράσινους», ο οποίος βρίσκονταν σε εξέλιξη.
Εκρήξεις και υλικές ζημιές στην περιοχή από τη δράση των κουκουλοφόρων οπαδών που συνεπλάκησαν συνέθεσαν το άγριο σκηνικό που έληξε μετά από πάρα πολύ ώρα με την επέμβαση της αστυνομίας.
Με αφορμή τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Εθνικό στο βόλεϊ είχαν γίνει ακόμη πιο άγρια επεισόδια πριν από μερικούς μήνες στο Μετς τα οποία πρώτο αποκάλυψε το EleftherosTypos.gr.
Συγκεκριμένα στις 9 Δεκεμβρίου οπαδοί του Παναθηναϊκού δέχτηκαν επίθεση από άγνωστους με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματίες και να καταστραφούν πάρα πολλά αυτοκίνητα που ήταν έξω από το κλειστό.
Θύματα του μένους των χούλιγκαν που βρέθηκαν στο σημείο και πέταξαν φωτοβολίδες, μολότοφ και καδρόνια ήταν αθλητές του Ζευ Ερυθρού, οι οποίοι έφταναν εκείνη την ώρα στο γήπεδο για το παιχνίδι της Δ’ ΕΣΚΑ με τον Αρίωνα. Κάποια μέλη της αποστολής του Ζευ Ερυθρού χτυπήθηκαν από τους χούλιγκαν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν και ένας εξ αυτών μάλιστα να καταλήξει στο νοσοκομείο.
Σε βίντεο-ντοκουμέντο του EleftherosTypos.gr αποτυπώνονται οι στιγμές αμέσως μετά τα επεισόδια στο Μετς κι αυτές ήταν πρωτόγνωρες! Στην αρχή του βίντεο φαίνονται και άνδρες της αστυνομίας, οι οποίοι έχουν φτάσει στο σημείο. Αλλά και περαστικοί, οι οποίοι βρέθηκαν μπροστά σε αυτό το θέαμα και μάλιστα σε μια από τις πιο ήσυχες συνοικίες της Αθήνας.
Μεταξύ των εννιά συλληφθέντων για τα επεισόδια ήταν και ένας μετακλητός υπάλληλος στη Βουλή, ο οποίος έχει υπάρξει κατά το παρελθόν υποψήφιος με τη Χρυσή Αυγή. Πρόκειται για έναν 37χρονο, ο οποίος είναι άτομο του περιβάλλοντος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου. Ο 37χρονος στο παρελθόν έχει υπάρξει υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Πολλές φορές φαινόταν σε φωτογραφίες να συνοδεύει το Νίκο Μιχαλολιάκο.
Τα γεγονότα του Ιανουαρίου
Στις αρχές Ιανουαρίου καταγράφηκαν άλλα δύο περιστατικά στο Γαλάτσι από τα οποία κατά τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.
Στις 10 Ιανουαρίου ένας 28χρονος Αλβανός επιστρέφοντας στο σπίτι του μετά τον αγώνα του Παναθηναϊκού με την Λαμία για το κύπελλο μπήκε σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας φαγητού στη λεωφόρο Γαλατσίου. Λίγα λεπτά αργότερα μία ομάδα ατόμων που φορούσαν σκουρόχρωμα ρούχα, κουκούλες και κράνη του επιτέθηκαν και ένας από αυτούς τον μαχαίρωσε. Στο σημείο της επίθεσης βρέθηκε ένα στιλέτο μήκους 20 εκατοστών, ένα πλαστικό προστατευτικό κράνους, ένα μαύρο γάντι μοτοσυκλέτας και ένα μαύρο καπέλο με την αναγραφή «ST. PAULI».
Δύο ημέρες αργότερα, στην οδό Συρακούσιων στο Γαλάτσι, μέσα σε κατάστημα ηλεκτροψυκτικής μία ομάδα περίπου 10 ατόμων, με σκούρα ρούχα και κράνη μοτοσυκλέτας, εισέβαλαν στο εσωτερικό του καταστήματος, έριξαν μια φωτοβολίδα χειρός και επιτέθηκαν εναντίον του ιδιοκτήτη, οπαδού του Ολυμπιακού, που εκείνη την ώρα εργαζόταν.
Οι δράστες άρχισαν να τον γρονθοκοπούν, να τον κλωτσούν και να τον χτυπούν με καρέκλες στο σώμα και το κεφάλι. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης ένας από τους δράστες έβγαλε μαχαίρι και τραυμάτισε τον 36χρονο στο αριστερό πόδι και το πίσω μέρος του κεφαλιού.
Στη συνέχεια προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στο κατάστημα, σπάζοντας τραπέζια, καρέκλες, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και την ταμειακή μηχανή. Ο 36χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου νοσηλεύτηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Όπως διαπιστώθηκε έφερε επτά θλαστικά τραύματα στην κνήμη του αριστερού του ποδιού και θλαστικό τραύμα στο τριχωτό της κεφαλής.
Ο 36χρονος μιλώντας στους αστυνομικούς τους είχε πρι ότι μία ημέρα νωρίτερα είχε δεχθεί και άλλη επίθεση από δέκα άτομα που τον χτύπησαν στο κεφάλι και είχε μεταφερθεί στο «Κωνσταντοπούλειο» Γενικό Νοσοκομείο όπου αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Τα επεισόδια με τους ξένους χούλιγκαν
Εκτός από τις εγχώριες δραστηριότητες των χούλιγκαν υπάρχουν και οι ανοιχτοί λογαριασμοί με τους ξένους και μάλιστα πάλι τους τελευταίους μήνες έχουμε γίνει μάρτυρες πολύ σοβαρών γεγονότων.
Στις 2 Νοεμβρίου 2017 διεξαγόταν ο ποδοσφαιρικός αγώνας ΑΕΚ-Μίλαν για το Europa League, στο ΟΑΚΑ. Μία ομάδα Ιταλών χούλιγκαν αποφάσισε να αδιαφορήσει για τις υποδείξεις της αστυνομίας και να μεταβεί στο γήπεδο μεμονωμένο μέσω του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.
Στις 17:55 καθώς ο συρμός είχε σταματήσει στον σταθμό Πευκάκια, οπαδοί της ΑΕΚ που περίμεναν να επιβιβαστούν για να μεταβούν στο γήπεδο, κατάλαβαν την παρουσία Ιταλών οπαδών και εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση εναντίον τους με πέτρες, ξύλα και πυροσβεστήρες, με αποτέλεσμα αυτοί να ανταποδώσουν.
Μία διμοιρία των ΜΑΤ που έφθασε εκεί δέχθηκε επιθέσεις και από τις δύο πλευρές με καδρόνια, πέτρες και χρήση πυροσβεστήρων, αλλά κατάφερε να απομακρύνει τους οπαδούς της ΑΕΚ και να περιορίσει τους οπαδούς της φιλοξενούμενης ομάδας μέσα στα βαγόνια του τρένου.
Αυτή η κίνηση εξόργισε τους Ιταλούς οπαδούς, οι οποίοι συνέχισαν τις επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών με δερμάτινες ζώνες, καδρόνια και κοντάρια που είχαν μαζί τους. Τραυματίστηκαν έξι Ιταλοί, 32, 29, 73, 25, 38, 41 χρόνων οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, ενώ αναγνωρίστηκαν από τους αστυνομικούς πως συμμετείχαν στις επιθέσεις εναντίον τους.
Για την συγκεκριμένη υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τρεις οπαδοί της ΑΕΚ. Πρόκειται για έναν 24χρονο, έναν 33χρονο και έναν 27χρονο από την Ουκρανία, οπαδούς της ΑΕΚ.
Και ο Ρουβίκωνας στο παιχνίδι
Επίσης σε ευρωπαϊκό αγώνα της ΑΕΚ σημειώθηκαν επεισόδια μακριά από το γήπεδο. συγκεκριμένα την Πέμπτη (15/2) η Ενωση αντιμετώπιζε τη Ντιναμό Κιέβου στο ΟΑΚΑ για το Europa League. Ο συναγερμός είχε σημάνει από νωρίς καθώς η Ρουβίκωνας με ανακοίνωσή του έκανε «πολεμικό» κάλεσμα για να αναχαιτιστούν οι ακροδεξιοί οπαδοί των Ουκρανών.
Το… ραντεβού κλείστηκε στο Κολωνάκι και ένα μαγαζί μετράει ακόμη τις πληγές του από την σφοδρότητα της σύγκρουσης ανάμεσα σε Ελληνες, Ιταλούς αλλά και Ρώσους χούλιγκαν που ήταν σύμμαχοι με τους Ελληνες. Μόλις ένας συνελήφθη από την αστυνομία καθώς πάνω του είχε σιδερογροθιά και όλοι οι άλλοι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.
Την Πέμπτη (27/2) ήρθε η απάντηση από τους Ουκρανούς. Το λεωφορείο που μετέφερε οπαδούς της Ενωσης στο Κίεβο δέχθηκε επίθεση. Μάλιστα, δύο άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από τζάμια που έσπασαν, όμως ευτυχώς δεν σημειώθηκε κάτι πιο σοβαρό. Πιο συγκεκριμένα ένα αυτοκίνητο έκλεισε το δρόμο στο πούλμαν και στη συνέχεια Ουκρανοί χούλιγκαν άρχισαν να πετάνε πέτρες στο «κιτρινόμαυρο» λεωφορείο.
Ανελέητο ξύλο, μολότοφ και δακρυγόνα σε Πειραιά και Ηράκλειο
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ των οπαδών του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ στο λιμάνι του Πειραιά στις 16 Φεβρουαρίου λίγες ώρες πριν από τον τελικό μπάσκετ των δύο ομάδων. Οι οπαδοί των δύο ομάδων συγκρούστηκαν στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στην πύλη Ε7. Οι οπαδοί της ΑΕΚ, οι οποίοι ήταν έτοιμοι να αναχωρήσουν για την Κρήτη, αντάλλαξαν φωτοβολίδες μ’αυτούς του Ολυμπιακού.
Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι οι φίλοι της ΑΕΚ είχαν σκοπό να ταξιδέψουν στην Κρήτη για να ενισχύσουν την ομάδα τους στο μεγάλο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, ωστόσο ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας στο Ηράκλειο διεξήχθη με μαθητές στις εξέδρες, με την οργανωμένη μετακίνηση οπαδών να απαγορεύεται. Έτσι, το Λιμενικό κατέβασε από το πλοίο μερικούς από τους οπαδούς της Ένωσης και τους οδήγησε στον Ηλεκτρικό του Πειραιά, από όπου κι αποχώρησαν.
Λίγες ώρες μετά τα επεισόδια επαναλήφθηκαν στο Ηράκλειο. Λίγες ώρες πριν την έναρξη του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας, στο κέντρο της κρητικής πρωτεύουσας συναντήθηκαν οπαδοί των «ερυθρόλευκων» και της Ένωσης και σημειώθηκαν επεισόδια.Οι οπαδοί συγκρούστηκαν σώμα με σώμα, προκαλώντας αρκετές υλικές ζημιές, σπάζοντας καθίσματα από καταστήματα του Ηρακλείου και πετώντας φωτοβολίδες.
Το ραντεβού θανάτου της Καλαμαριάς
Συμπλοκή σημειώθηκε στις 1.40 μετά τα μεσάνυχτα 5 Σεπτεμβρίου μεταξύ ατόμων στην Καλαμαριά. Κατά τη συμπλοκή, τραυματίστηκαν τρία άτομα τα οποία μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών και στη συνέχεια αποχώρησαν. Το επεισόδιο έλαβε χώρα στην οδό Αν. Θράκης στην περιοχή Βότση κι από τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε η αστυνομία αιτία φαίνεται να ήταν οπαδικές διαφορές.
Το Grexit δεν είναι απειλή αλλά πραγματικότητα
Σκληρή και άδικη χαρακτηρίστηκε από την ΕΠΟ η αρνητική έκθεση του Χέμπερτ Χούμπελ που ζητά το ποδοσφαιρικό grexit της Ελλάδας αλλά αυτή την στιγμή δεν υπάρχει το παραμικρό χρονικό περιθώριο για χρονοτριβές αν δεν θέλουμε σε λίγο καιρό να είμαστε στο ποδοσφαιρικό περιθώριο.
Για να γίνει αντιληπτή η διάθεση που έχουν πλέον τα μέλη της FIFA και της UEFA απέναντι στην Ελλάδα είναι πως χθες όταν οι κάμερες και τα μικρόφωνα έκλεισαν προειδοποιούσαν ότι δεν θα πρέπει ο χρόνος που μας απομένει να εκληφθεί ως ακόμη μία ευκαιρία για να γλιτώσουμε.
Τόνιζαν πως ουσιαστικά μετά από την επιστολή Χούμπελ η Ελλάδα είναι εκτός διεθνούς ποδοσφαιρικής πραγματικότητας και όλοι θα πρέπει να δείξουν την μεταμέλειά τους με πράξεις ώστε να μπορέσουν να ανατρέψουν αυτή την δυσάρεστη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Αυτά που πρέπει να γίνουν είναι πολλά και μπορεί δημόσια να μην ακούγονται λεπτομέρειες αλλά ήδη τα μέλη της παγκόσμιας ομοσπονδίας έχουν κάνει γνωστές τις απαιτήσεις τους προκειμένου να ξεφύγουμε από την δύσκολη θέση.
Η νέα ημέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο αν ακόμη είμαστε ισότιμο μέλος της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας είναι δεδομένο ότι θα έχει φαρδιά-πλατιά των ξένων συνομοσπονδιών. Μπορεί να μην τεθεί θέμα αλλαγής της διοίκησης αλλά οι υποχρεώσεις και οι ρόλοι της θα είναι πάρα πολύ περιορισμένοι και σε καμία περίπτωση δεν θα στρέφονται γύρω από την οργάνωση και λειτουργίας του πρωταθλήματος.
Η ιδέα για πιο μικρό σε αριθμό ομάδων πρωτάθλημα έχει πάρα πολλούς θιασώτες και αυτός είναι ακόμη ένα σκόπελος που θα πρέπει να ξεπεράσουν οι ομάδες αλλά και τα ελληνικά ποδοσφαιρικά όργανα. Οι αποφάσεις θα πρέπει να βγαίνουν τάχιστα και το κυριότερο είναι ότι δεν θα γίνεται αποδεκτή η οποιαδήποτε αμφισβήτηση των αρχών από τους παράγοντες των ομάδων.
Η FIFA ζητά την αυστηριοποίηση των ποινών για τις συγκεκριμένες ενέργειες και αυτό είναι ακόμη ένα πάρα πολύ δύσκολο θέμα προς διαχείριση.
Το μνημόνιο που υπέγραψαν οι ΠΑΕ
Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και τα όσα έχουν συμφωνήσει οι ομάδες με τον Γιώργο Βασιλειάδη ώστε να ανατραπεί η απόφαση για διακοπή του πρωταθλήματος. Ο υφυπουργός αθλητισμού του έθεσε οκτώ προαπαιτούμενα για τα οποία συμφώνησαν στις βασικές τους αρχές και αυτά είναι:
1. Αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
2. Δεσμεύονται για την αποφυγή αντεγκλήσεων, ώστε να διεξαχθεί με ηρεμία το υπόλοιπο της αγωνιστικής σεζόν.
3. Δεσμεύονται ώστε το σύνολο των τυχόν παραπόνων που μπορεί να έχουν να εκφραστούν θεσμικά μέσω των οργάνων του ποδοσφαίρου και όχι μέσω ανακοινώσεων.
4. Δεσμεύονται ώστε να κάνουν ο,τι είναι απαραίτητο για τον έλεγχο ακραίων ομάδων οπαδών τους.
5. Αποδέχονται ότι από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια μιας αγωνιστικής περιόδου, διαπιστωθεί α) είσοδος οπαδών στον εν γένει χώρο του γηπέδου ή/και στις κερκίδες και στα αποδυτήρια ή/και στον αγωνιστικό χώρο ή/και συμπλοκές εντός αγωνιστικού χώρου με οποιαδήποτε αφορμή, για (3) φορές ή β) την πειθαρχική τιμωρία των ομάδων τους με βάση την εν γένει έκνομη βίαιη συμπεριφορά οπαδών του, τουλάχιστον (4) φορές τότε η ομάδα θα υποβιβάζεται.
6. Τα μέλη του Συνεταιρισμού αποδέχονται την εισαγωγή νέας ρύθμισης στον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ σύμφωνα με την οποία εμπρηστικές δηλώσεις αξιωματούχων που υποδαυλίζουν φαινόμενα βίας θα συνεπάγονται τιμωρία της ομάδας.
7. Τα μέλη του Συνεταιρισμού αποδέχονται και εισηγούνται δια του προέδρου τους στην ΕΠΟ την κατάργηση του τρίτου βαθμού εκδίκασης και τη μεταφορά της αρμοδιότητας στο CAS, την εισαγωγή της έγγραφης διαδικασίας, τη δυνατότητα χορήγησης αναβολής από τα πειθαρχικά όργανα μόνο μία φορά για σοβαρό λόγο.
8. Τα μέλη του συνεταιρισμού αποδέχονται για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο την αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου για την ασφάλεια των αθλητικών διοργανώσεων με τη μεταφορά της ευθύνης στις ΠΑΕ.
Η επόμενη ημέρα του Grexit
Στις 3 Ιουλίου του 2006, η FIFA ήταν η μοναδική φορά που η Ελλάδα είχε βρεθεί εκτός, έστω και για τέσσερις ημέρες. Ο λόγος ήταν ο αθλητικός νόμος του Γιώργου Ορφανού που έθιγε το αυτοδιοίκητο. Τότε δεν είχαμε προλάβει να δούμε τις επιπτώσεις αλλά καλό είναι να γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνει το να αποβληθούμε από της Συνομοσπονδίες;:
2. Καμία εθνική ομάδα, οποιουδήποτε φύλου ή ηλικίας, δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής σε διεθνείς διοργανώσεις.
3. Οι ελληνικοί σύλλογοι θα αποκλειστούν από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, χάνοντας και τα σημαντικά οικονομικά οφέλη που τους αποφέρουν, ενώ δεν θα υπάρχει ούτε η δυνατότητα τέλεσης διεθνών επίσημων φιλικών αναμετρήσεων, εντός ή εκτός συνόρων.
4. Οι μεταγραφές αλλοδαπών ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα δεν θα είναι εφικτές, όπως και αυτές ελλήνων παικτών προς το εξωτερικό, ενώ και όσοι ξένοι αγωνίζονται ήδη στη χώρα μας θα αποκτήσουν δικαίωμα προσφυγής στη FIFA για τη λύση των συμβολαίων τους.
Ποιες χώρες βίωσαν τον αποκλεισμό από την FIFA
Το 2014 αποκλείστηκε η Νιγηρία έπειτα από δικαστική απόφαση βάσει της οποίας ο Υπουργός Αθλητισμού της Νιγηρίας αναγκάστηκε να προσλάβει ένα από τα ανώτερα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης της χώρας για να βρεθεί στην κεφαλή της Ομοσπονδίας και να ελέγχει το ποδόσφαιρο.
Τον Οκτώβριο του 2015, η FIFA πήρε την απόφαση ν’ αποκλείσει το Κουβέιτ λόγω των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στο αυτοδιοίκητο της ομοσπονδίας. Την ίδια χρονιά τον δρόμο της εξόδου είδε και η Ινδονησία.
Το 2008 η διαμάχη της κυβέρνησης με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Περού για την ανάδειξη του Μανουέλ Μπούργκα στην προεδρία της FPF, παρά την προειδοποίηση που είχε αποστείλει η FIFA στη χώρα, οδήγησε στον αποκλεισμό.
Εκτός έχουν μείνει και οι Αιθιοπία, Ιράκ. Διαπιστώνεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις η αιτία της αποβολής ήταν οι διαμάχες του ποδοσφαίρου με την κυβέρνηση αλλά στην Ελλάδα αυτή την στιγμή ο λόγος είναι η ανομία στα ελληνικά γήπεδα.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]