Αποχωρήσεις και έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, που είδε να ματαιώνεται πρόωρα και άδοξα η επιδίωξή της να κάνει ένα σόου διαδικασίας, με πολιτικά κατηγορητήρια με μόνο στόχο την εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών. Η πρόταση της πλειοψηφίας που ψηφίσθηκε από τους βουλευτές-μέλη της Ν.Δ. είναι να δοθεί στα κόμματα προθεσμία μίας εβδομάδας (έως τις 4 Απριλίου) για να καταθέσουν τις θέσεις τους για τη σύνταξη πορίσματος και τη Δευτέρα 7 Απριλίου η Επιτροπή να συνεδριάσει για τελευταία φορά προκειμένου οι θέσεις των κομμάτων να ενταχθούν σε ενιαίο κείμενο και αμέσως μετά το κείμενο να κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής.
Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, στο υπόμνημα που κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή, επανέλαβε την για πολλοστή φορά θέση του ότι «είμαι αθώος και ότι ουδεμία αξιόποινη ή/και παράνομη πράξη διέπραξα, της παράβασης καθήκοντος ή οποιαδήποτε άλλη, στις 3-03 έως 06-03-2023, ή οποτεδήποτε άλλοτε» και ζήτησε «η υπόθεσή μου να αχθεί στην τακτική Δικαιοσύνη, έτσι ώστε αυτή να αξιολογηθεί από τους φυσικούς δικαστές μου».
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την έναρξη της συνεδρίασης, επιχείρησαν να ματαιώσουν την ανάγνωση του υπομνήματος του κ. Τριαντόπουλου, υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή θα πρέπει πρώτα να εξετάσει μάρτυρες, να συγκεντρώσει αποδεικτικό υλικό και κατόπιν να εξεταστεί ο πρώην υφυπουργός καταγγέλλοντας τη Ν.Δ. ότι οδηγεί τη διαδικασία σε ακυρότητα. ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Νίκη, μάλιστα, έσπευσαν να αποχωρήσουν από τη διαδικασία ανάγνωσης του υπομνήματος, καταγγέλλοντας θεσμική εκτροπή.
Η Ν.Δ. υποστήριξε ότι σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας, η Προανακριτική Επιτροπή καλείται να αποφασίσει εάν υπάρχουν απλές ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης. Αξιολογώντας το υλικό της δικογραφίας, που περιλαμβάνει περίπου 30 μαρτυρικές καταθέσεις, καθώς και την εισαγγελική διάταξη με την οποία, με βάση αυτά τα στοιχεία, έχουν ασκηθεί διώξεις σε φυσικά πρόσωπα, αυτά επαρκούν ως απλές ενδείξεις που απαιτούνται για την άσκηση ποινικής δίωξης στον κ. Τριαντόπουλο.
«Ξεκαθάρισα ρητά πως εμείς δεν δεσμευόμαστε από το αίτημα του κ. Τριαντόπουλου, με το οποίο ζήτησε ο ίδιος την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη. Το συνεκτιμούμε, αλλά δεν είναι αυτό το κρίσιμο. Αυτό που εμείς θεωρούμε ως κρίσιμο είναι ότι η εισαγγελική διάταξη που ήρθε στη Βουλή, με το αποδεικτικό υλικό που υπάρχει και είναι γύρω στις 30 μαρτυρικές καταθέσεις και με τις οποίες έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τα φυσικά πρόσωπα, είναι επαρκές για να ασκηθεί δίωξη στον κ. Τριαντόπουλο».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Θάνος Πλεύρης, εξηγώντας τη θέση της πλειοψηφίας και αντικρούοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης τόνισε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε παραβίαση της διαδικασίας. Αντίθετα, είπε: «Εμείς τηρούμε απόλυτα τη διαδικασία, απλά θεωρούμε ότι η εργασία που έχει γίνει μέχρι τώρα από την Εισαγγελία σε αυτό το στάδιο, αφού αξιολογήθηκε, επαρκεί για την άσκηση δίωξης, όπως επαρκούσε και για τα φυσικά πρόσωπα που τους έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη από την Εισαγγελία».
Εξήγησε ότι σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής απαιτείται να υπάρχουν ενδείξεις. Το Δικαστικό Συμβούλιο για να παραπέμψει έναν κατηγορούμενο στο Ειδικό Δικαστήριο θέλει να υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις, ενώ το Ειδικό Δικαστήριο για να καταδικάσει κάποιον θέλει αποδείξεις». Ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι «εάν το Δικαστικό Συμβούλιο θεωρήσει ότι υπάρχει και κάτι επιπροσθέτως κατά του κ. Τριαντόπουλου θα επιστρέψει την υπόθεση εκ νέου στη Βουλή, για να του ασκηθεί συμπληρωματική δίωξη». Παράλληλα, απέρριψε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί ακυρότητας της παραπομπής του κ. Τριαντόπουλου από τη διαδικασία.