Ξεκίνησε την πορεία του στη ζωγραφική πριν από εξήντα έξι χρόνια. Από τότε ζωγραφίζει αδιάλειπτα. Στα 93 του χρόνια σήμερα ο Βασίλης Θεοχαράκης διατηρεί την ίδια αμείωτη όρεξη και λαχτάρα για την τέχνη του, που εξακολουθεί να είναι το δικό του λιμάνι, η αστείρευτη πηγή έμπνευσής του. Σε αυτήν καταφεύγει ακόμα και σήμερα, ενώ παραμένει παράλληλα ένας πολυπράγμων επιχειρηματίας.
Βουτιά στη «Γλαυκή Θάλασσα»: Ο κορυφαίος ζωγράφος Βασίλης Θεοχαράκης στο ΕΤ
Η θάλασσα είναι αγαπημένο του θέμα. Σε αυτή τη θεματική εστιάζει και η επόμενη έκθεση του αεικίνητου Βασίλη Θεοχαράκη, που θα εγκαινιασθεί στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Υδρας, με τίτλο «Γλαυκή θάλασσα», από την υπουργό Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, το Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου, στις 20:00 στην Υδρα. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ιστορικός Τέχνης Τάκης Μαυρωτάς.
Οι καμβάδες
Η θεματική αυτή έκθεση θα περιλαμβάνει τριάντα και πλέον αντιπροσωπευτικές ελαιογραφίες και υδατογραφίες των τελευταίων χρόνων δουλειάς του ζωγράφου. Τι πιο εύστοχο να βρεθούν δίπλα ακριβώς στη θάλασσα της Υδρας οι γεμάτοι ελληνική θάλασσα καμβάδες του Βασίλη Θεοχαράκη!
«Στην ψυχή μου πάντα υπάρχει μια έρημη ακρογιαλιά», έχει δηλώσει ο ίδιος για τη σχέση του με θάλασσα. Στο έργο του η Ελλάδα ανασαίνει: «Μέσα μου κουβαλάω την Ελλάδα που αγαπάω, τις χιλιάδες εικόνες που αντάμωσα και τις αισθήσεις που βίωσα όλα αυτά τα χρόνια στον τόπο μας. Ταξίδεψα από τη Γη του Πυρός έως την Ιαπωνία και από τη Νότια Αφρική έως τις ΗΠΑ, όμως πάντα ζωγραφίζω κάτι από την Ελλάδα», έχει πει και το έργο του το αποδεικνύει περίτρανα.
Η θάλασσα στο έργο του Βασίλη Θεοχαράκη πάει χέρι-χέρι με τη φύση: «Η ερμηνεία της φύσης και η ανάπλασή της με απασχόλησαν, επιχειρώντας να δώσω με τη δική μου ζωγραφική έκφραση μια συνέχεια στον κόσμο των οραμάτων μου. Αποτυπώνουν εικόνες με δάση και θάλασσες, οι οποίες θαρρώ ότι προσεγγίζουν με τον πιο αισιόδοξο τρόπο την πνοή της φύσης και του κόσμου μας», έχει πει ο ίδιος.
Αξιοθαύμαστο
«Γνωρίζω χρόνια πολλά τον αγαπητό Βασίλη Θεοχαράκη και τον εκτιμώ ιδιαίτερα ως άνθρωπο, όπως εκτιμώ απεριόριστα και τις δύο διαφορετικές, μα τόσο συγκλίνουσες τελικά ιδιότητές του: αυτές του επιτυχημένου επιχειρηματία και του εξίσου σπουδαίου και καταξιωμένου καλλιτέχνη», λέει στον «Ε.Τ.» η Ντίνα Αδαμοπούλου, προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους/Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Υδρας και συνεχίζει: «Είναι πραγματικά γεγονός αξιοθαύμαστο αυτή η διττή υπόσταση δράσης και ενασχόλησης στο πρόσωπο του ιδίου, ενός και μόνου ανθρώπου, που τα χαρακτηριστικά της μίας ιδιότητας έρχονται τόσο αρμονικά να συμπληρώσουν, με τρόπο αλληλένδετο, τα χαρίσματα της άλλης».
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Παρουσιάζοντας ειδικότερα την έκθεση «Γλαυκή Θάλασσα», επισημαίνει ότι σ’ αυτήν «ο Βασίλης Θεοχαράκης προσφέρει στο κοινό πλούσια και αφειδώλευτα το ζωγραφικό του έργο: υπέροχες θάλασσες, βράχια, κύματα και ακτές, συνθέσεις εντυπωσιακές, πολλές φορές άυλες, ίσως και νεφελώδεις σε κάποιες περιπτώσεις, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τον θεατή σε στοχασμούς θαλασσινούς, με πλοηγό πάντα τη φαντασία. Το κύριο θέμα της έκθεσης στην Υδρα, η θάλασσα, είναι για τον Βασίλη Θεοχαράκη μία από τις πρωταρχικές αξίες της τέχνης του».
Ταξίδια σε Αιγαίο και Ιόνιο
«Ο Θεοχαράκης έχω την αίσθηση ότι έχει θαλασσινή συνείδηση, χωρίς να προσπερνώ τα μοναδικά αδιάβατα δάση του και τις θεοκρατούμενες μονές του Αγίου Ορους», μας λέει ο Τάκης Μαυρωτάς, διευθυντής του Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη και συνεχίζει: «Η ζωγραφική του πορεία, σήμερα, τον κατατάσσει ανάμεσα στους άξιους ζωγράφους του τόπου μας, με μια ευαισθησία ανοιχτή, στραμμένη πάντα προς το Αιγαίο και το Ιόνιο. Οι εικόνες της ηδονιστικής φύσης, με τις φουσκοθαλασσιές και τα ασάλευτα πεύκα, πάντα θα ξεσηκώνουν τις αισθήσεις».
Γνώστης
Ο Τάκης Μαυρωτάς γνωρίζει βαθιά το έργο του Βασίλη Θεοχαράκη, καθώς είχε τη χαρά, όπως σημειώνει, να επιμεληθεί «σπουδαίες του εκθέσεις, όπως τα Τοπία Βυθού στην επιβλητική Πινακοθήκη του Δημαρχείου του 6ου Διαμερίσματος στο Παρίσι το 2006 και την ίδια χρονιά, με προτροπή του οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη. Ενώ δύο χρόνια αργότερα οργάνωσα τις μεγάλες αναδρομικές του εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα και στο φημισμένο Palazzo Venezia της Ρώμης και πρόσφατα στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη με τίτλο “Στην άκρη”, μεταξύ των άλλων.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Νοεμβρίου και θα συνοδεύεται από πολυσέλιδο ομότιτλο κατάλογο των εκδόσεων Μέλισσα, με όλα τα εκτιθέμενα έργα, καθώς και κείμενα των Christopher Hudson (τ. διευθυντής Εκδόσεων του Μητροπολιτικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης), Τάκη Μαυρωτά, Claudio Strinati (τ. έφορος των Μουσείων της Ρώμης), Παναγιώτη Τέτση, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα και Αγγελου Δεληβορριά.
Ειδήσεις σήμερα
Μήνυμα στις αγορές με νέα πρόωρη αποπληρωμή χρέους