Τυπικά, το ελληνικό αίτημα να αποπληρώσει πρόωρα άλλα 5,3 δισ. από το GLF θα περάσει από το άτυπο Eurogroup στις 15 Σεπτεμβρίου. Παρότι στην προεργασία που έχει ξεκινήσει από την άνοιξη η Ελλάδα έχει την αποδοχή όλων των κρατών-μελών για την αποπληρωμή του δανείου, στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ ο ESM, ως ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας (μαζί με τον προκάτοχό του, τον EFSF, έχει δανείσει την Ελλάδα 230 δισ. ευρώ), θα πρέπει να κάνει θετική εισήγηση για το αίτημα της Ελλάδας. Θα δικαιολογήσει δηλαδή γιατί η δεύτερη αυτή πρόωρη αποπληρωμή (έχει προηγηθεί εκείνη άλλων 5,3 δισ. το 2022) θα βελτιώσει περισσότερο το προφίλ του ελληνικού χρέους. Το βασικό επιχείρημα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα είναι ότι αποπληρώνοντας πρόωρα το GLF, η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση να αποπληρώσει και τα δάνεια του EFSF και του ESM.
Διαδικασία
Η ανάγκη να παρουσιαστεί επίσημα το ελληνικό αίτημα τον Σεπτέμβριο είναι μεγάλη, καθώς οι διαδικασίες μέχρι και την εκταμίευση των χρημάτων από την Ελλάδα προς τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης είναι πολλές και χρονοβόρες.
Ο ίδιος ο ESM, πέρα από θετική εισήγηση στο Eurogroup, θα πρέπει να συνεδριάσει για να αποποιηθεί του δικαιώματός του, ως ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, να ζητήσει την πρόωρη αποπληρωμή και των δικών του δανείων προς την Ελλάδα.
Στη συνέχεια το ελληνικό αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του χρέους πρέπει να περάσει από την έγκριση πέντε εθνικών Κοινοβουλίων: της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας. Πέραν της χρονικής διαφοράς που θα εξεταστεί το ελληνικό αίτημα σε κάθε χώρα, οι πιο χρονοβόρες διαδικασίες είναι αυτές της Φινλανδίας, η οποία χρειάζεται ακόμη και τρεις μήνες να περάσει από τη Βουλή της ένα αίτημα όπως αυτό της Ελλάδας.
Ακίνητα: Τα 37 «φιλέτα» σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Περιφέρεια [πίνακες]
Η πληρωμή της διπλής δόσης είναι προγραμματισμένη -αν όλα πάνε καλά- να γίνει επίσημα μέχρι και τα μέσα του Δεκεμβρίου, όταν αναμένεται να ολοκληρωθούν όλες οι επιμέρους διαδικασίες.
Κίνηση-ματ για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας
Η προσπάθεια για πρόωρη αποπληρωμή χρέους αναμένεται ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα . Το πιο ορατό είναι ότι η Ελλάδα θα αποδείξει ότι η οικονομία συνεχίζει να έχει ανοδική πορεία και η χώρα συνεχίζει να ελαφρύνει το υψηλό ποσοστό του χρέους. Αυτό θα είναι ένα ακόμη επιχείρημα προς τους οίκους αξιολόγησης ότι η Ελλάδα δικαιούται να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Μάλιστα, κατά σύμπτωση η έγκριση του αιτήματος της Ελλάδας συμπίπτει με την αξιολόγηση της οικονομίας που έχει προγραμματίσει ο οίκος Moody’s, ο οποίος διατηρεί την Ελλάδα στη βαθμίδα Ba3, τρεις κλίμακες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα από την άνοιξη του 2020.
Σινιάλο
Παράλληλα, θα δοθεί άλλο ένα θετικό σήμα και προς τις αγορές ότι οι επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα έχουν και υψηλή απόδοση, έχουν και χαμηλό ρίσκο, αφού η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αποπληρώνει τα χρέη της πριν από την ώρα τους.
Σε πολιτικό επίπεδο, επιστρέφοντας ένα μέρος από τα χρήματα που δανείστηκε πριν από 13 χρόνια στους εταίρους της, η Ελλάδα θα διευκολύνει τη θέση της στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που ακολουθούν για την οριστικοποίηση των νέων δημοσιονομικών κανόνων που θα ισχύσουν από το 2024.
Σε καθαρά δημοσιονομικό επίπεδο, εκτός από τα 40 εκατ. ευρώ που θα κερδίσουμε σε τόκους, η Ελλάδα θα φτάσει στο τέλος του χρόνου να έχει πληρώσει σε 2 χρόνια περίπου το 30% ενός δανείου ύψους 32,3 δισ. ευρώ που κανονικά θα εξοφλούνταν σε 15 χρόνια. Παράλληλα, θα έχει την ευκαιρία να μειώσει με παραγωγικό τρόπο τα κεφάλαια από παλαιότερες εκδόσεις ομολόγων (για τα οποία πληρώνουμε τόκους), διαγράφοντας με μια κίνηση 5,3 δισ. ευρώ χρέους.