Αυτό ακριβώς επιτυγχάνει στο τελευταίο του μυθιστόρημα, «Ελσίνκι» (Εκδόσεις Πατάκη). Σε πρώτη ανάγνωση αφηγείται τη σχέση του Αντώνη, συγγραφέα στο επάγγελμα και τρόπον τινά καθρέφτισμα του ίδιου του Γρηγοριάδη, και του Αβίρ, ενός Κούρδου πρόσφυγα, ο οποίος ακολουθεί τη μοίρα των απάτριδων της εποχής μας. Είναι μια σχέση γεμάτη εμπόδια και φραγμούς, κι όμως τόσο πηγαία, καθώς προσπαθεί να υπερβεί τις γραμμές των (πότε ψυχολογικών, πότε γεωγραφικών) συνόρων που τη διατρέχουν.
Ετσι, μέσα από τους δύο αυτούς ανθρώπους, ο Γρηγοριάδης στήνει περίτεχνα ένα σχόλιο για τον ίδιο τον κόσμο. Μιλάει για τη μοναξιά που μας περιβάλλει, για τις γεωπολιτικές τάφρους που μας χωρίζουν, για τη διαφορετικότητα, και επίσης για ταυτότητες που καθορίζουν ζωές: ταυτότητες εθνικές, σεξουαλικές, φύλου. Παράλληλα, η μη γραμμική αφήγηση του συγγραφέα στρέφει το «Ελσίνκι» σε μια συγκλονιστική ιχνηλάτηση της δεκαετίας του 2010 και στο πώς αυτή η τρικυμιώδης περίοδος επηρέασε τα πάντα, από την προσφυγική και μεταναστευτική έκρηξη μέχρι τον μικρόκοσμό μας.
Πρόκειται για 235 σελίδες ουσιαστικής και στιβαρής λογοτεχνίας, εντός των οποίων ο Γρηγοριάδης, με απλότητα και μαεστρία, με μικρά κεφάλαια που πιστοποιούν απόλυτο έλεγχο της δομής, κινείται ευφυώς ανάμεσα στη μικρή ιστορία των ανθρώπων και στη μεγάλη ιστορία των λαών, πιστοποιώντας ότι το ένα δεν απέχει διόλου από το άλλο, ότι το συναίσθημα είναι κι αυτό ένας χάρτης παρά τις δοκιμασίες των καιρών. Θαυμάσιο μυθιστόρημα που αξίζει να διαβαστεί.
INFO
«Ελσίνκι». Θεόδωρος Γρηγοριάδης, εκδόσεις Πατάκης
Ειδήσεις σήμερα
Κρήτη: Χειροπέδες σε δυο αλλοδαπούς για εννέα διαρρήξεις στην Χερσόνησο
Εφορία και Airbnb: Μυστικά και παγίδες στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
ΠΑΣΟΚ: Αντιστροφή μέτρηση για τον β’ γύρο των εκλογών – Τα μηνύματα του Ανδρουλάκη και του Δούκα