«Η ιδέα γεννήθηκε μια βραδιά κάτω από τις ελιές του παππού Νικόλα», λέει η δραστήρια Ναξιώτισσα και εμπνεύστρια του φεστιβάλ, Μαρία Πολυκρέτη, που μαζί με τον σύζυγό της, έπαρχο Νάξου, Γιάννη Μαργαρίτη, αποτελούν την ψυχή και την κινητήριο δύναμη των εκδηλώσεων.
Ο θεματικός τίτλος «Στιγμή Ολοστρόγγυλη» αποτύπωσε άριστα την ολιστική προσέγγιση των εκδηλώσεων. Από την παρουσίαση του βιβλίου της Βικτώριας Χίσλοπ «Το Ειδώλιο», μέχρι το μουσικό ανθολόγιο με τον Γρηγόρη Βαλτινό και τη Μαρία Αλεξίου, τη συναυλία του Γιάννη Κότσιρα, τα εργαστήρια για παιδιά αλλά και τις γαστρονομικές γευστικές εκρήξεις που πρόσφεραν διάσημοι σεφ.
Την πρώτη μέρα της διοργάνωσης επισκέπτες και ντόπιοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα εκλεκτά γλυκά του M.O.F. pastry chef Arnaud Larher και του ταλαντούχου Ναξιώτη pastry chef Μάκη Μαθιάσου, ενώ ο chef Γιάννης Οικονόμου εντυπωσίασε με ένα μενού φτιαγμένο αποκλειστικά με προϊόντα από τη Νάξο.
Η δεύτερη ημέρα οδήγησε στους δρόμους της ζαχαροπλαστικής τέχνης με τον βραβευμένο pastry chef Larher να επισκέπτεται το Γυμνάσιο Τριπόδων Νάξου, όπου μοιράστηκε τα μυστικά του με τους μαθητές. Ξεχωριστή ήταν η εμπειρία όσων βρέθηκαν στο λιμανάκι της Αγίας Αννας, όπου η κορυφαία Γαλλίδα, M.O.F. chef Eulalie Rus και ο chef Stéphane Jakić μαγείρεψαν φρέσκα ψάρια δίπλα στη θάλασσα.
Δημήτρης Καταλειφός στον ΕΤ: «Μεγάλο φορτίο και να παίζεις και να σκηνοθετείς»
Την τρίτη ημέρα οι καλεσμένοι ξεναγήθηκαν στο οινοποιείο Terra Grazia και στο παραδοσιακό τυροκομείο της οικογένειας Μπαμπούνη, ενώ την τελευταία ημέρα στον παραδοσιακό νερόμυλο της Ποταμιάς, ο chef Γιώργος Παπακώστας εντυπωσίασε με μια κολοκυθόπιτα με μυρωδικά και ξινό τυρί Νάξου και ο pastry chef Arnaud Larher με μια εκλεκτή τάρτα με κίτρο Νάξου.
Την ευκαιρία να δοκιμάσουν το περίφημο Ζαμπόνι της Απειράνθου και το υψηλών απαιτήσεων μενού του chef Γιάννη Οικονόμου είχαν όσοι βρέθηκαν στο δείπνο της τελευταίας βραδιάς. Εμπνευσμένη στιγμή, όταν υπό το φως των κεριών ακούστηκαν διονυσιακοί ήχοι από την τσαμπούνα του Δ. Καραπάτη και το τουμπάκι του Γ. Γιακουμή.
«Είναι μεγάλη χαρά να βλέπουμε το Φεστιβάλ να μεγαλώνει, να εξελίσσεται και να αγκαλιάζεται από περισσότερους ανθρώπους. Να περιλαμβάνει περισσότερες πτυχές του πολιτισμού μας, να αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τον τόπο μας, τη γαστρονομία του, τις ομορφιές του, με τον πιο ουσιαστικό τρόπο. Ο στόχος μας επετεύχθη. Το εγχείρημά μας ριζώνει και γίνεται θεσμός με την αγάπη ολόκληρου του νησιού», δηλώνει με περηφάνια η Μαρία Πολυκρέτη.
Μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης είναι ότι έχει αγκαλιαστεί όχι μόνο από τους επισκέπτες του Οκτωβρίου αλλά και από τους ντόπιους, αφού αποτελούσε συνειδητή επιλογή της Μαρίας Πολυκρέτη να πραγματοποιείται στο τέλος της τουριστικής περιόδου, έτσι ώστε να μπορούν όλοι να συμμετέχουν. Ταυτόχρονα, ανοίγει νέους δρόμους στον βιώσιμο τουρισμό, αναδεικνύοντας τα τοπικά προϊόντα και την ιστορία της ναξιώτικης γης.
Ειδήσεις σήμερα
Λάλος – Λαμπροπούλου: Το επόμενο βήμα που έκαναν στην σχέση τους!