Λόγια του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου στον κατάλογο της έκθεσης που είναι αφιερωμένη στο έργο του και παρουσιάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, η οποία εγκαινιάσθηκε χθες βράδυ από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικήτα Κακλαμάνη. Η έκθεση με τίτλο «La verità è sempre un’ altra – Η αλήθεια είναι πάντα κάποια άλλη» θα διαρκέσει ως τις 7 Σεπτεμβρίου 2025 και φιλοξενείται στη Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας». Οπως υποδηλώνει και ο τίτλος της έκθεσης, στόχος είναι να προκαλέσει προβληματισμό γύρω από την αναζήτηση της αλήθειας – μία διαδικασία που συχνά απαιτεί θάρρος, επιμονή και την ανάληψη του κόστους που τη συνοδεύει.
Ο καλλιτέχνης επέλεξε ειδικά έργα για τον χώρο της Βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας» μαζί με δύο ιδιαίτερες παρουσιάσεις: το Hope, έργο που εκτίθεται για πρώτη φορά, και την in situ εγκατάσταση Explosions. Μέσα από αυτή τη σύνθεση, η έκθεση φωτίζει τον «κοινό τόπο» ανάμεσα στον δημοσιογράφο και τον καλλιτέχνη. Οπως λέει ο ίδιος:
«Το πρώτο πράγμα που βλέπω είναι ότι απευθύνονται και οι δύο στο πλατύ κοινό. Κι έχουν κι ένα άλλο χαρακτηριστικό, ότι και οι δύο δουλεύουν πάνω στον πραγματικό χρόνο, πάνω στην προσπάθεια εντοπισμού του πραγματικού χρόνου. Της πραγματικής στιγμής του τώρα, της επικαιρότητας, του να αντιληφθείς τον πραγματικό χρόνο. Αυτό είναι και η κριτική σκέψη. Ο κριτικός, η κριτική αντιμετώπιση των πραγμάτων είναι η αντίληψη αυτού του δευτερολέπτου μεταξύ του τώρα και του μέλλοντος. Αν το σκεφτείτε, και οι δημοσιογράφοι δουλεύουν πάνω σε αυτό. Οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να αντιληφθούν το κοινωνικό φαινόμενο. Την Ιστορία, τη ροή της Ιστορίας, τη στιγμή. Εκεί νομίζω ότι έχουμε πολλά κοινά οι δημοσιογράφοι με τους καλλιτέχνες…».
Μιλώντας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο Κώστας Βαρώτσος σημειώνει στην ίδια συνέντευξη, στον πολυσέλιδο κατάλογο της έκθεσης, στη γραμματέα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, δημοσιογράφο Κατερίνα Λυμπεροπούλου:
«Η υπόθεση της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ένα πολύ επίκαιρο θέμα τώρα – βέβαια, ο Κιούμπρικ έχει θέσει τον προβληματισμό από το ’67 – αφού με την Τεχνητή Νοημοσύνη ο άνθρωπος χάνει τη δυνατότητα της επιλογής. Διότι η επιλογή της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι τόσο πλήρης, τόσο δυνατή και τόσο αντικειμενικά σωστή, που η ανθρώπινη διανόηση χάνει τη δυνατότητα να πει “επιλέγω αυτό ή αυτό”»…
Ο «Δρομέας», σήμερα, μας λέει «Πήγαινε μπροστά»
«Ο “Δρομέας” είναι και μία αναφορά στον εαυτό μας. Δηλαδή, ναι, αδιάφορος ο κόσμος, αδιάφορες οι αξίες, καταρρέουν όλα, πολλές φορές, και στη ζωή μας και στην κοινωνία. Ο “Δρομέας” δίνει αυτή την αρχική έννοια, την πυρηνική έννοια των ατόμων που γυρίζουν: Οτι το άτομο πρέπει να συνεχίζει να γυρίζει για να προσδιορίζει την έννοια της ζωής. Δηλαδή, πρέπει να φύγεις μπροστά χωρίς να σταματήσεις. Πρέπει να μαζέψεις τα κομμάτια σου… και να φύγεις μπροστά με ταχύτητα, με αυτά που έχεις. Με αυτά τα θραύσματα πολιτισμού, αλλά είναι μία υπόθεση με τον ίδιο σου τον εαυτό. Αυτά σου λέει ο “Δρομέας”. Σε παραπέμπει στον ίδιο σου τον εαυτό. Ο “Δρομέας” δεν σε παραπέμπει σε διάλογο. Σε παραπέμπει στην αρχική έννοια της υπόστασης της ύπαρξης, που είναι “Πήγαινε μπροστά”. Που είναι η έννοια του πολιτισμού, κιόλας».
Info:
Κώστας Βαρώτσος: «La verità è sempre un’ altra – Η αλήθεια είναι πάντα κάποια άλλη». Διάρκεια έκθεσης: ως τις 7 Σεπτεμβρίου 2025 Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας», 2ος όροφος, Ακαδημίας 20, Αθήνα, τηλ: 210 3675560. Είσοδος ελεύθερη.