Τόσο ο Τύμβος όσο και η ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, όπως και οι Φίλιπποι, με το περίφημο αρχαίο θέατρο, είναι περίοπτα τοπόσημα, που εντάσσονται στην εύφορη, από πολλές απόψεις, «Πεδιάδα Πολιτισμού (Φίλιπποι – Δράμα – Αμφίπολη)», που δημιούργησαν οι Αναπτυξιακές Καβάλας, Δράμας, Σερρών, οι οποίες προσφέρουν ωφέλιμο έργο στην αξιοποίηση και ανάδειξη των ιδιαίτερων μνημείων, των ιστορικών και τουριστικών στοιχείων, των χαρακτηριστικών και της φυσιογνωμίας του τόπου, που περικλείουν οι τρεις νομοί. Στόχος, η αύξηση της επισκεψιμότητας και η ανάδειξη της Πεδιάδας Πολιτισμού, η οποία έχει πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά που εκτείνεται σε χιλιετίες.
Διαχρονική έμπνευση
«Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι παντού γιατί είναι μια προσωπικότητα που έχει εμπνεύσει και εξακολουθεί να εμπνέει τον κόσμο. Εφόσον είναι στις καρδιές των ανθρώπων, είναι παντού», επεσήμανε η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, δρ Δημητρία Μαλαμίδου, θέλοντας κατά κάποιον τρόπο να ερμηνεύσει την ανάγκη των ανθρώπων να αποδώσουν τον τάφο στον κορυφαίο στρατηλάτη.
«Εκτός από την αρχαιότητα ενέπνευσε τον ελληνισμό διαχρονικά και πολύ αργότερα, με τη Φυλλάδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή με τον μύθο της αδελφής του Μ. Αλεξάνδρου. Και στη σύγχρονη ελληνική ιστορία ο Μέγας Αλέξανδρος παίζει τον ρόλο του», σημείωσε η κ. Μαλαμίδου, η οποία μας έκανε μία εμπεριστατωμένη και αποκαλυπτική ξενάγηση τόσο στην Ακρόπολη της αρχαίας Αμφίπολης όσο και στον μοναδικό Τύμβο Καστά, ο οποίος άνοιξε κατ’ εξαίρεση για μας τους λιγοστούς δημοσιογράφους, που είχαμε την τύχη να τον επισκεφθούμε, στο πλαίσιο αποστολής που διοργάνωσαν οι τρεις Αναπτυξιακές Εταιρίες. Μπορεί ο Τύμβος Καστά να μην είναι τελικά ο τόπος ταφής του κορυφαίου στρατηλάτη, όμως δεν παύει να αποτελεί ένα εξαιρετικό ταφικό μνημείο.
Το νιώθεις αμέσως όταν περνάς το κατώφλι του, βυθίζοντας το σώμα σου πίσω και κάτω από τις σκαλωσιές, καθώς τα έργα αναστήλωσης συνεχίζονται με γοργό ρυθμό. Το πρώτο που αντικρίζεις είναι η μνημειακή πρόσοψη με τις εντυπωσιακές Σφίγγες, αριστερά και δεξιά, από μάρμαρο Θάσου, ύψους σχεδόν 1,5 μέτρου η καθεμιά. Κατεβαίνοντας τα σκαλιά σε περιμένουν, επίσης αριστερά και δεξιά, οι δυο Καρυάτιδες ύψους περίπου δύο μέτρων, που φορούν χειριδωτό χιτώνα, στέκονται πάνω σε βάθρο και είναι εξαιρετικά επιβλητικές. Ο επόμενος τρίτος θάλαμος είναι ο κατ’ εξοχήν τάφος, όπου και βρέθηκαν οστά που ανήκουν σε πέντε διαφορετικά άτομα, κάνοντας τον αρχικό ευσεβή πόθο να είναι θαμμένος εδώ ο Μέγας Αλέξανδρος να καταρρέει. Το σκελετικό υλικό ανήκει σε μία γυναίκα ώριμης ηλικίας, δύο άντρες νεότερους, ένα νεογέννητο κι έναν ακόμα ενήλικα που δεν μπορούσε να προσδιοριστεί το φύλο του. Ο τάφος ανήκει στην εποχή του τέλους του 4ου αιώνα και αρχές 3ου αιώνα π.Χ.
Το καλοκαίρι
Οπως μας ενημερώνει η κ. Μαλαμίδου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών θα προσπαθήσει να προγραμματίσει οργανωμένες επισκέψεις σε ειδικές ομάδες κοινού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως συνέβη και πέρσι, πάντα με σεβασμό στις εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης. Ο Τύμβος Καστά θα παραδοθεί στο κοινό το 2027, με το ταφικό μνημείο να είναι επισκέψιμο στο σύνολό του, εφόσον ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα υποδομής, αποκατάστασης και ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου.
Στο πλαίσιο της αποστολής επισκεφθήκαμε επίσης τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Αμφίπολης, την περιοχή που βρίσκονται οι παλαιοχριστιανικές εκκλησίες και σήμερα έχει διαμορφωθεί ως ο κύριος επισκέψιμός της χώρος. Μοναδικό το Ελληνιστικό Σπίτι, με τις υπέροχες ερυθρές τοιχογραφίες, που είναι στεγασμένο για να προστατευθεί από τις καιρικές συνθήκες. Στο Μουσείο Αμφίπολης το χρυσό στεφάνι, το κεφάλι της Σφίγγας, ο τάφος του Σπαρτιάτη στρατηγού Βρασίδα ξεχωρίζουν, όπως και πολλά άλλα. Στην Αμφίπολη μας υποδέχτηκε ο δήμαρχος κ. Στέργιος Φραστανλής, ο οποίος έκανε αναφορά στα θέματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.
Στη δισκογραφία, με τον Στέλιο
Εξαιρετική ήταν η επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO), όπου μας ξενάγησε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας, κ. Σταυρούλα Δαδάκη. Μοναδικά μνημεία, που διασώζονται μέχρι σήμερα, μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία των πολιτισμών που διασταυρώθηκαν και αναπτύχθηκαν στην περιοχή. Το πιο εντυπωσιακό κτίσμα της εποχής αυτής, παρά τις αλλαγές που υπέστη ανά τους αιώνες, είναι το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, το οποίο κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί παραστάσεις του Φεστιβάλ Φιλίππων. Στον υπέροχο καταπράσινο κήπο κατά την υποδοχή μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας.
Οινοποιείο
Διαφορετικού τύπου ήταν η επίσκεψή μας στο καταξιωμένο οινοποιείο «Βιβλία Χώρα» στον Νομό Καβάλας, για μια οινογνωσία αξιώσεων. Το απόγευμα τύχαμε θερμής υποδοχής από τον δήμαρχο Νέστου, κ. Σάββα Μιχαηλίδη, ο οποίος μας παρέθεσε γεύμα στην περιοχή και συγκεκριμένα στην ταβέρνα Ζαφειρώ.
Την αποστολή συνόδευσαν ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Καβάλας Α.Ε. και πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου κ. Μιχάλης Σκορδάς, ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας κ. Μανόλης Χατζόπουλος, ο διευθυντής Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος είχε και τον ρόλο του φωτογράφου της αποστολής, καθώς και στελέχη των τριών Αναπτυξιακών Εταιριών.
Συνολικά, διανύσαμε περίπου 500 χλμ. σε όλη την πεδιάδα, ανακαλύπτοντας τα πλούσια πολιτιστικά και φυσικά πλεονεκτήματα της περιοχής.
Σπήλαιο Αλιστράτης
Μοναδικός ο διάκοσμος του σπηλαίου.
Αποκαλυπτική ήταν η επίσκεψη στο εντυπωσιακό Σπήλαιο Αλιστράτης Σερρών, με τους μοναδικούς σχηματισμούς, παρουσία του δημάρχου Νέας Ζίχνης Παντελή Μπόζη. Το συνολικό μήκος διαδρομών του φτάνει τα 3 χλμ., με το κοινό να μπορεί να περιηγηθεί στο ένα χλμ. και να θαυμάσει τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε διάφορους χρωματισμούς. Τους σπάνιους εκκεντρίτες ή ελικτίτες, που είναι σπάνιοι σχηματισμοί που δημιουργούνται «αψηφώντας» τους νόμους της βαρύτητας και ακολουθώντας ακανόνιστες πορείες.
Σε απόσταση αναπνοής από την τεχνητή είσοδο του σπηλαίου βρίσκεται το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη, με μήκος 8 χλμ.
Μουσείο Τραίνων στη Δράμα
Η έξοδος από το βαγόνι του Orient Express
Εκπληξη ήταν η επίσκεψη στο Μουσείο Τραίνων (επίτηδες η γραφή του με –αι, όπως μας είπαν) του Συλλόγου «Ηφαιστος» στη Δράμα, που εγκαινιάσθηκε μόλις στις 11 Μαΐου, προσφέροντας μοναδική ματιά στην ιστορία των σιδηροδρόμων της περιοχής. Αποτελεί αληθινό στολίδι για τη Δράμα, με τους ανθρώπους που το διαχειρίζονται να συνδέονται με στενούς οικογενειακούς δεσμούς ζωής και αγάπης με τους σιδηροδρόμους, όπως ο πρόεδρος κ. Παναγιώτης Μακρόπουλος, ο οποίος μας έκανε την ξενάγηση στα τόσο όμορφα όσο και μοναδικά εκθέματα.
ΦΩΤΟ: ΝΙΚΟΣ ΘΩΜΑΪΔΗΣ