Τα πρόσφατα ευρήματα, που βασίζονται σε έρευνες κοντά στην αρχαία πόλη της Βεργίνας στη Βόρεια Ελλάδα, αμφισβητούν τις παλιές πεποιθήσεις.
Το σώμα που αρχικά θεωρούνταν ότι ανήκε στον Φίλιππο II, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έχει επανεκτιμηθεί, και νέα στοιχεία δείχνουν ότι ανήκει σε έναν διαφορετικό άνθρωπο. Σύμφωνα με τον Γιάννη Μανιάτη, διευθυντή του Ελληνικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας, τα λείψανα «είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν ανήκουν στον Φίλιππο II».
Ωστόσο, η νέα μελέτη σύμφωνα με την express.co.uk αποδεικνύει μέσω ραδιοχρονολόγησης ότι τα οστά στον Τάφο Ι χρονολογούνται πριν το 356 π.Χ., άρα δεν μπορεί να ανήκουν στον Φίλιππο Β΄, ο οποίος πέθανε το 336 π.Χ. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι ο άνδρας πέθανε σε ηλικία μεταξύ 25 και 35 ετών – πολύ μικρότερος από τον Φίλιππο, ο οποίος ήταν περίπου 45 ετών στον θάνατό του. Καίριο πλήγμα στη θεωρία περί Φιλίππου Β΄ αποτελεί και το γεγονός ότι τα βρεφικά οστά στον τάφο δεν προέρχονται από ένα παιδί, αλλά από τουλάχιστον έξι διαφορετικά βρέφη.
Επιπλέον, όλα τα βρέφη χρονολογούνται στη ρωμαϊκή περίοδο (150-130 π.Χ.), δηλαδή πάνω από 200 χρόνια μετά τον θάνατο των ενηλίκων στον τάφο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι Ρωμαίοι γονείς ενταφίασαν τα παιδιά τους στον τάφο μέσω ανοίγματος που είχαν αφήσει Κέλτες τυμβωρύχοι τον 3ο αιώνα π.Χ., και το οποίο παρέμεινε ανοιχτό μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή.
Αυτή η ανακάλυψη αμφισβητεί την ταυτοποίηση του τάφου και τη σύνδεσή του με τη βασιλική οικογένεια της Μακεδονίας. Οι νέες ανακαλύψεις προσθέτουν στο μυστήριο που περιβάλλει τον τάφο και τα ευρήματά του, καθώς φαίνεται ότι τα λείψανα που βρέθηκαν εκεί μπορεί να μην ανήκουν σε διάσημα πρόσωπα όπως πιστευόταν προηγουμένως. Ενώ ο τάφος παραμένει σημαντικός για την αρχαία ιστορία της Μακεδονίας, η ταυτότητα των ατόμων που είναι θαμμένα εκεί παραμένει ασαφής και οι μελετητές συνεχίζουν να αναλύουν τα στοιχεία που άφησαν πίσω τους οι αρχαίοι βασιλικοί τάφοι.
«Η ημερομηνία θανάτου αυτού του ατόμου είναι πριν από το 356 π.Χ., όπως καθορίστηκε με τη χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα, επομένως αποκλείεται ο Φίλιππος Β’ που πέθανε το 336 π.Χ.», είπε ο Δρ Μανιάτης, καθώς το σώμα προσδιορίστηκε ότι ήταν ενός βασιλιά ηλικίας μεταξύ 25 και 35 ετών όταν πέθανε.
Ο Φίλιππος Β’ ήταν περίπου 45 ετών τη στιγμή του θανάτου του, όταν δολοφονήθηκε μαζί με τη σύζυγό του Κλεοπάτρα και το βρέφος του, κατόπιν εντολής της πρώην συζύγου του Ολυμπιάδας.
Συνεπώς, οι ερευνητές καταλήγουν πως οι προηγούμενες υποθέσεις ότι τα οστά ανήκουν στον Φίλιππο Β΄, στη σύζυγό του Κλεοπάτρα και στο βρέφος τους δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και η σορός του Φιλίππου Β΄ παραμένει αγνοούμενη.
Ο Δρ. Μανιάτης είπε: “Είναι σαφές ότι ο Τάφος 1, ο οποίος βρισκόταν στην περιφέρεια του Μεγάλου Τύμβου, εκτέθηκε μετά από κάποιο περιβαλλοντικό γεγονός και έτσι έγινε ένας βολικός χώρος για την απόρριψη νεκρών βρεφών στην Ρωμαϊκή περίοδο.”
Ειδήσεις Σήμερα
- Τρομακτικό: Κάνουν εμπόριο ναρκωτικών με αυτοκόλλητα QR Code σε πλατείες!
- Γιώργος Κουβαράς στον ΕΤ: Το τραγούδι είναι το χόμπι μου
- Αυτός νίκησε τον Ζελένσκι: Πρόεδρος έδωσε συνέντευξη Τύπου 15 ωρών για να γιορτάσει την ελευθερία του Τύπου – Έσπασε το ρεκόρ του Ουκρανού
- Χρήστος Βερώνης στον ΕΤ: Η Μύκονος θα ξανασυστηθεί σε Ελληνες και ξένους τουρίστες
- Καιρός: Έρχονται λασποβροχές και αφρικανική ζέστη με σκόνη – Πού θα «χτυπήσουν» 35αρια [Βίντεο]