Σε αυτήν ακριβώς τη χρονική συγκυρία, σε αυτό «το momentum», ο οργανισμός Parthenon Project, που προωθεί από το 2019 την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα μέσω μιας λύσης win-win, φέρνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια συμφωνία μέσω μιας διεθνούς σύμβασης ίδρυσης ενός διακρατικού ιδρύματος, το οποίο θα εξασφαλίζει τη διαχείριση και τη χρηματοδότηση μιας πολιτιστικής σύμπραξης.
To σκεπτικό
Ο ιδρυτής του Parthenon Project, ο ομογενής βιομήχανος χημικών από τη Θεσσαλονίκη Γιάννης Λέφας, βρίσκεται στη χώρα μας αυτές τις ημέρες και παρουσίασε χθες, σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων, το σκεπτικό της εκστρατείας της επανένωσης των Γλυπτών παρουσία του ομότιμου καθηγητή Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκου Χ. Αλιβιζάτου, o οποίος συμμετέχει στο συμβουλευτικό συμβούλιο του Partheon Project. Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης, «τα Γλυπτά μπορούν να επιστραφούν χωρίς η ιδιοκτησία να μνημονεύεται στη συμφωνία και δεν θα περιλαμβάνονται όροι που δεν δέχεται η Ελλάδα, όπως ο δανεισμός».
Πέθανε ο Γάλλος σκηνοθέτης Μπερτράν Μπλιέ
Η πρόταση του Parthenon Project αφορά μία συμφωνία πολιτιστικής συνεργασίας, στο πλαίσιο της οποίας «όλα τα Γλυπτά θα επιστραφούν στην Ελλάδα μόνιμα και κάποια ελληνικά τεχνουργήματα θα ταξιδεύουν στο Λονδίνο». Το κλειδί για αυτή την ιδέα, σύμφωνα με τον κ. Λέφα, είναι η ίδρυση ενός διακρατικού ιδρύματος που θα διοικείται ισότιμα από εκπροσώπους των δύο χωρών, αλλά και από προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς και θα εξασφαλίζει τη διαχείριση και τη χρηματοδότηση της πολιτιστικής σύμπραξης, θα χορηγεί υποτροφίες και θα εκπονεί εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις.
Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε χθες, το Βρετανικό Μουσείο προκήρυξε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τον επανασχεδιασμό της Δυτικής του Πτέρυγας. Σε αυτό το σημείο ο κ. Λέφας εξήγησε το σκεπτικό του, το μετασχηματισμό της Duveen Gallery στο Βρετανικό Μουσείο σε Hellenic Gallery, στην οποία θα λειτουργούν μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις με άλλα αρχαιοελληνικά αντικείμενα, καθώς και αντικείμενα από άλλες ιστορικές περιόδους της Ελλάδας. Μέσω του νέου ιδρύματος, δωρητές από όλο τον κόσμο θα χρηματοδοτήσουν τα έργα ανάπλασης της Hellenic Gallery και άλλων μουσείων στην Ελλάδα. Τα χρήματα θα προέλθουν – όπως σημειώθηκε χθες- τόσο από τον ίδιο τον κ. Λέφα όσο και από άλλους επιχειρηματίες και ιδρύματα.
Οπως διαβεβαίωσε χθες ο ομογενής βιομήχανος επικοινωνεί τόσο με την ελληνική κυβέρνηση όσο και με το Βρετανικό Μουσείο, ενώ ανάμεσα στις τοποθετήσεις του υποστηρίχθηκε ότι το Parthenon Project «έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της συζήτησης». Μάλιστα την επόμενη εβδομάδα ο κ. Λέφας θα συναντήσει τον νέο διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, δρα Νίκολας Κάλινα. Οπως σημειώθηκε χθες, υπάρχει αισιοδοξία, αλλά και εκτίμηση χρονικού ορίζοντα για τις συζητήσεις των εμπλεκόμενων πλευρών μέχρι τους πρώτους μήνες του 2025. Την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο -κατά σύμπτωση- προσήλθαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών στην προηγούμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι δημιουργείται δυναμική σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών στη χώρα μας.
Η ΣΥΝΘΕΣΗ
Σημειώνουμε πως πρόεδρος του οργανισμού είναι ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού του Συντηρητικού Κόμματος, λόρδος Εντ Βέιζι, ενώ μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής του Parthenon Proeject είναι, εκτός από τον κ. Αλιβιζάτο, ο οποίος γνωρίζει εξαιρετικά καλά το ζήτημα της διεκδίκησης των ελληνικών αρχαιοτήτων από τη δεκαετία του ’80, είναι επίσης ο καθηγητής της Οξφόρδης Στάθης Καλύβας και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού των Εργατικών Μπεν Μπράντσο, ο ηθοποιός και συγγραφέας Στίβεν Φράι, η δημοσιογράφος των «Σάντεϊ Τάιμς» Σάρα Μπάξτερ, τα μέλη της Βουλής των Λόρδων βαρόνη Μέγερ και λόρδος Ντομπς.