«Resilience» («Ανθεκτικότητα»). Αυτός είναι ο τίτλος της νέας φωτογραφικής έκθεσης του Νικόλαου, γιου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, που φιλοξενείται στο Εθνικό Ελληνικό Μουσείο του Σικάγο. Δεκαεννέα νέα έργα του υποδέχονται το κοινό στέλνοντας μηνύματα ευαισθητοποίησης και ανάγκης για δράση με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.
Ενα από τα κεντρικά έργα της έκθεσης είναι το φωτογραφικό ψηφιδωτό με τίτλο Sea Cred, που δημιουργήθηκε από τον Νικόλαο σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση Parley for the Oceans και φέρνει στο επίκεντρο την πλαστική ρύπανση των ωκεανών.
Το έργο είναι ένα μωσαϊκό που αποτελείται από 272 κομμάτια στο μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας το καθένα, κατασκευασμένα από την Parley Ocean Plastic® με ανακυκλωμένα πλαστικά συντρίμμια από απομακρυσμένες παραλίες, μαγκρόβια και παράκτιες κοινότητες. Το Sea Cred εμπνέεται από το γεγονός ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να καταναλώνουν κατά μέσο όρο 5 γραμμάρια πλαστικού κάθε εβδομάδα, το ισοδύναμο βάρος μιας πιστωτικής κάρτας, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Newcastle του 2019 που ανατέθηκε από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση.
«Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας είναι συνυφασμένα και άρρηκτα συνδεδεμένα με τη φύση. Η πρόσφατη πανδημία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον φυσικό κόσμο και τη θέση μας μέσα σε αυτόν, αναγκάζοντάς μας να επιστρέψουμε στις ρίζες μας για να αντλήσουμε έμπνευση» αναφέρει η Μαριλένα Κουτσούκου, υπεύθυνη για την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης «Resilience».
Όπως επισημαίνει, ο καλλιτέχνης έλκεται πάντοτε από ανοιχτούς χώρους και η φύση αποτελεί ακέραιο θέμα στο έργο του: «Με την έκθεση αυτή, στρέφει το φακό του στην ελληνική γη. Οπως ένας αρχαιολόγος που ανασκάπτει σχολαστικά, καταγράφει, επιχειρεί να αποδομήσει και να εξερευνήσει τη συλλογική μας εμπειρία με μια νέα κανονικότητα, εξάγει συμπεράσματα με μία κοινή πεποίθηση πως πρέπει να εγκαταλείψουμε την προηγούμενη νόρμα και να αναζητήσουμε τρόπους για να γιορτάσουμε και να προστατεύσουμε τη φύση και τον εαυτό μας».
Χορηγός της έκθεσης «Resilience» είναι ο ευεργέτης του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου Ιωάννης Σ. Κουδούνης.
Εκθέσεις σε όλο τον κόσμο
Ενθουσιώδης φωτογράφος σε όλη του τη ζωή, ο Νικόλαος έχει αφοσιωθεί με πάθος στη φωτογραφία από το 2013. Εργα του έχουν φιλοξενηθεί σε μουσεία και οίκους Τέχνης παγκοσμίως, όπως στην Ντόχα, στην Κοπεγχάγη, στο Λονδίνο, στη Μελβούρνη και στην Αθήνα, ενώ οι ειδικοί του οίκου Sotheby’s έχουν βαφτίσει τις φωτογραφίες του «Κοσμήματα από την Ελλάδα». Εχει πολλές διακρίσεις και τα έργα του χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης.
4 δεκαετίες προσφοράς για το Εθνικό Ελληνικό Μουσείο στο Σικάγο
Το Εθνικό Ελληνικό Μουσείο (National Hellenic Museum) ιδρύθηκε το 1983. Παρέχει διά βίου μάθηση στην κοινότητα και ενθαρρύνει την έρευνα και τη συζήτηση γύρω από τα ευρύτερα ζητήματα της ζωής και της κοινωνίας μας. Είναι αφιερωμένο στην ελληνική Ιστορία, στην Τέχνη και τον πολιτισμό, από την αρχαιότητα έως σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της σύγχρονης ελληνοαμερικανικής εμπειρίας. Εδρεύει στην ελληνική συνοικία του Σικάγο και εγκαινιάζει τη φετινή του επανασύνδεση με το κοινό με μία παγκόσμια πρεμιέρα της φωτογραφικής έκθεσης «Resilience», από τις 16 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022.
Ειδήσεις σήμερα
Δασικά αυθαίρετα: Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή ενστάσεων – Οι 17 περιπτώσεις που αποκλείονται
Το δίλημμα Ζελένσκι για την Κριμαία και η πυρηνική απειλή της Μόσχας
Τέλος με τις εκκρεμείς συντάξεις – Εχει εκκαθαριστεί το 85% των αιτήσεων του 2022