«Πρόκειται για μία νέα δουλειά, μια σειρά πορτρέτων, που ξεκίνησε το 2019, φτιαγμένα με τη δική μου παλέτα, τον αποκλειστικό συνδυασμό χρωμάτων, που χαρακτηρίζει τη δουλειά μου», λέει στον «Ε.Τ.» ο Μάνος Ιωαννίδης και συνεχίζει: «Παρουσιάζω στα πορτρέτα αυτά διάσημα πρόσωπα, αλλά και φίλους, γνωστούς καθώς και τη μούσα μου, τη σύζυγο μου Βίκυ.»
Σε μια γκρίζα εποχή, που οι άνθρωποι είναι σκυθρωποί ίσως, πιστεύετε ότι έχουμε ανάγκη να βάλουμε χρώμα στη ζωή μας; Και η τέχνη είναι ένας πολύ καλός φορέας για να το πράξουμε;
Όλη μου τη ζωή βλέπω μόνο χρώματα, το γκρίζο δε νομίζω ότι το είδα ποτέ, είμαι εκ γενετής αισιόδοξος. Παρόλο που η ζωή μου θα έμοιαζε με ένα καρδιογράφημα, και στ’ αλήθεια έχω περάσει πάρα πολλές περίεργες καταστάσεις, άλλες τυχαία, και αρκετές επειδή τις επιδίωξα. Τα χρώματα, οι συνδυασμοί χρωμάτων που κάνω, μου βγαίνουν αυθόρμητα. Είναι αλήθεια πως όταν έρχονται επισκέπτες στα γραφεία μας, όπου έχω μετατρέψει ένα μεγάλο μέρος σε έκθεση των έργων μου, παρατηρώ πως αλλάζει η διάθεσή τους προς το καλύτερο. Είναι λοιπόν αυτό που λέτε, η τέχνη είναι ένας πολύ καλός φορέας να μας βελτιώσει τη διάθεση.
Ποια τεχνική χρησιμοποιείτε;
Συνήθως ξεκινώ από μία ασπρόμαυρη φωτογραφία σε μικρό μέγεθος, ας πούμε μισό Α4. Εντοπίζω τις σκιές οι οποίες βοηθούν στην ομοιότητα, στην αναγνώριση του προσώπου, και κάνω μία πρώτη απόπειρα να προσθέσω το χρώμα. Κατόπιν περνώ αυτό το σχέδιο σε ένα μεγάλο καμβά είτε ένα μέτρο επί ένα μέτρο, είτε, τώρα τελευταία, σε ένα καμβά δύο μέτρα επί δύο μέτρα, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο μεγέθυνσης Doodle Grid. Μετά αρχίζει η πραγματική ζωγραφική, πρώτο στρώμα με ακρυλικά χρώματα και μετά με λάδι. Η έμπνευση της στιγμής μου δίνει τους συνδυασμούς των χρωμάτων που θα καταλήξω τελικά για να ολοκληρώσω το έργο.
Γιατί επιλέγετε πορτρέτα διασήμων για να ζωγραφίσετε; Τι θέλετε να πετύχετε όταν κάνετε ένα πορτρέτο;
Ο ζωγράφος πορτραίτου, υπόκειται σε άμεσο έλεγχο της ομοιότητας του έργου του με το υποκείμενο. Ο λόγος λοιπόν που ζωγραφίζω διάσημα πρόσωπα είναι να μπορεί να με ελέγξει ο καθένας. Επίσης, αυτό είναι και ένα είδος προβολής, δηλαδή αν μου αναθέσετε να ζωγραφίσω το πορτραίτο σας, θα σας μοιάζει. Δημιουργώντας ένα πορτρέτο ενός οικείου προσώπου και μάλιστα σε μεγάλη διάσταση, επιδιώκω να δημιουργήσω μια οικεία και χαλαρή ατμόσφαιρα μέσα στην οποία θα ανεβάσω και τη διάθεση του θεατή, γεμίζοντας με χρώμα τον χώρο.
Από τα πολλαπλά ταξίδια σας στο εξωτερικό, τι έχετε κρατήσει;
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Εικόνες, και χρωματικούς συνδυασμούς. Η φύση είναι καταπληκτική στο να δημιουργεί χρωματικούς συνδυασμούς.
Τι είναι η τέχνη και η ζωγραφική για σας;
Κατ’ αρχάς το ηρεμιστικό μου, και μετά η διέξοδος σε μια ασταμάτητη δημιουργία. Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσω και την γνώση που παίρνω διαβάζοντας για την ιστορία της τέχνης, αλλά και μελετώντας κάποιους μεγάλους ζωγράφους της αναγέννησης, αλλά και του 20ού αιώνα.
Πως συνδυάζεται η επιχειρηματικότητα και η τέχνη;
Το 2023 συμπληρώνω 50 χρόνια ως επιχειρηματίας, όλα αυτά τα χρόνια και λίγα περισσότερα ζωγραφίζω. Οι επιχειρήσεις όπως και η τέχνη χρειάζονται σχεδιασμό, υπομονή, επιμονή, και πολύ δουλειά. Όπως καταλαβαίνετε δε χρειάστηκε να αλλάξω κάτι στο χαρακτήρα μου η στη ζωή μου. Πιστεύω ότι η τέχνη μου θα ανεβάσει τη διάθεση πολλών ανθρώπων αν μπορέσουν να την δουν πρώτα σε μεγάλους χώρους. Αυτός είναι ο λόγος που η σύζυγος μου και εγώ αποφασίσαμε να δείξουμε αυτή την τέχνη στο ευρύ κοινό. Αυτό, όπως είναι φανερό, εμπεριέχει και την επιχειρηματικότητα.
Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;
Μετά την έκθεση στην Blender Gallery στη Γλυφάδα θα συνεχίσω τα πορτρέτα με θέμα τις σπουδαίες ελληνίδες γυναίκες, θεότητες από το ελληνικό Δωδεκάθεο, και μερικούς ακόμη καλλιτέχνες, πολιτικούς, αλλά και απλούς ανθρώπους φίλους μου και γνωστούς.
Info: Μάνος Ιωαννίδης «Ο ζωγράφος των χρωμάτων». The Blender Gallery, Ζησιμοπούλου 4 Γλυφάδα. Διάρκεια έκθεσης ως τις 22 Μαΐου.
Ειδήσεις σήμερα
Ευλογιά των πιθήκων: Σχεδιάζοντας την επόμενη ημέρα σε Ελλάδα και Ευρώπη – Θα πάμε προς εμβολιασμό;
Φορολογικές δηλώσεις 2022: Έρχεται παράταση – Πώς θα κάνετε τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμο
Κώστας Ηλιάκης: Η μέρα που έκλαψε και ο Θεός – 16 χρόνια από τον χαμό του ήρωα
«Βυθίζονται» τα κρυπτονομίσματα καθώς δεν είναι αλώβητα από τις νομισματικές κρίσεις