Η έναρξη της παρουσίασης έγινε με ένα ολιγόλεπτο βίντεο, το οποίο παρουσιάζεται στη νέα ιστοσελίδα του οργανισμού (www.nationalgallery.gr) και διατρέχει τους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορίας της ΕΠΜΑΣ από το 1834 στο σήμερα: στο νέο πλουραλιστικό, ανοιχτό και συμπεριληπτικό πρόγραμμα με ιδιαίτερα εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό στίγμα, όπου οι συλλογές και η ιστορία του οργανισμού ανοίγουν διάλογο με τις σύγχρονες ανάγκες της κοινότητας.
Κλεμμένα
Η ανακοίνωση του καλλιτεχνικού σχεδιασμού συνοδεύτηκε με το άνοιγμα της Αίθουσας Δυτικοευρωπαϊκής Τέχνης, όπου τα δύο έργα ζωγραφικής που εκλάπησαν το 2012 από το Μουσείο -το «Γυναικείο Κεφάλι» του Πικάσο (1939) και «Ο μύλος» του Ολλανδού Πιτ Μοντριάν (1905)- βρήκαν ξανά τη θέση τους μαζί με ακόμα 45 έργα από τον 14ο έως το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Παράλληλα μετά από δύο χρόνια επαναλειτουργεί η Γλυπτοθήκη στο Αλσος Στρατού, ενώ τα παραρτήματά της μπαίνουν σε δημιουργική τροχιά. Από το 2023 νέες εκθέσεις και παράλληλες δράσεις αποτυπώνουν -όπως σημείωσε χθες η κ. Τσιάρα- «το πολιτιστικό αλλά και το κοινωνικό αποτύπωμα που επιδιώκει εφεξής ο οργανισμός, σε ένα περιβάλλον όπου η ερμηνεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η επικοινωνία με την κοινότητα τόσο σε αναλογικό όσο και σε ψηφιακό περιβάλλον και η προώθηση της κριτικής σκέψης, σε συνδυασμό με το διαμοιρασμό της γνώσης και την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, ανατροφοδοτούν και διευρύνουν το ρόλο της ΕΠΜΑΣ».
Στήριξη
«Η Εθνική Πινακοθήκη έχει την απόλυτη υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ. Εχουμε όλοι απόλυτη συναίσθηση ότι η Πινακοθήκη σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την Πινακοθήκη, η οποία έκλεισε πριν από δώδεκα χρόνια περίπου, για να ξεκινήσει το έργο της αποκατάστασής της. Είναι ένα κτίριο το οποίο έχει πολύ περισσότερες ανάγκες, πολύ περισσότερες απαιτήσεις. Αυτό σημαίνει περισσότερα χρήματα, περισσότερη στήριξη, και αυτό είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει. Από την άλλη πλευρά, όχι μόνο το κτίριο, αλλά και οι συλλογές, το έμψυχο δυναμικό της Πινακοθήκης, υπό την καθοδήγηση της Συραγώς, μπορούν να δημιουργήσουν τέτοια γεγονότα, που και αυτά με τη σειρά τους να συμβάλουν όχι μόνο στην ανάδειξη και στην εξωστρέφεια της Πινακοθήκης, αλλά και στην ενίσχυση των απαραίτητων πόρων», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και διαβεβαίωσε ότι ο προϋπολογισμός της ΕΠΜΑΣ θα προέρχεται από τους εθνικούς πόρους του ΥΠΠΟΑ, τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.
Η κ. Μενδώνη, όπως κι ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για τον Σύγχρονο Πολιτισμό, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, και η κ. Τσιάρα αναφέρθηκαν στην απώλεια της επί τριών δεκαετιών διευθύντριά της ΕΠΜΑΣ Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα. «Στην πραγματικότητα ήταν εκείνη που ξεκίνησε το έργο και παρέδωσε την ανανεωμένη Πινακοθήκη στην επόμενη γενιά», σχολίασε η υπουργός και σημείωσε πως η Συραγώ Τσιάρα ανήκει στην επόμενη γενιά.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Ο κ. Γιατρομανωλάκης καλωσόρισε στα νέα της καθήκοντα την κ. Τσιάρα, μίλησε για την «ολιστική και ολοκληρωμένη προσέγγιση» της ΕΠΜΑΣ, αναφέρθηκε στην νέα εκκίνηση των «ξεχασμένων λίγο» παραρτημάτων της και τόνισε την ευρύτερη εμπειρία που αναμένει σήμερα ο επισκέπτης από ένα μουσείο, έχοντας εν λειτουργία το καφέ, το εστιατόριο και το πωλητήριό του.
Τα σχέδια μέχρι και το 2024
Η κ. Τσιάρα ανακοίνωσε τον προγραμματισμό των επόμενων δύο ετών. Η έκθεση «Κωνσταντίνος Παρθένης. Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του» παρατείνεται μέχρι τις αρχές Μαρτίου του 2023 με ταυτόχρονη εισαγωγή δημόσιου προγράμματος. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε η κ. Τσιάρα, κάθε έκθεση στο εξής θα πλαισιώνεται από δημόσιο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων που θα σχεδιάζονται ειδικά για την εκάστοτε έκθεση. Για παράδειγμα τον Φεβρουάριο μια θεατρική παράσταση, βασισμένη σε ιστορικό κείμενο, θα φωτίσει τις έριδες γύρω από την καλλιτεχνική στάση του Κωνσταντίνου Παρθένη. Στην πτέρυγα δυτικοευρωπαϊκής τέχνης στο -2, ο επισκέπτης συναντάει 47 έργα από τον 14ο έως το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.
Εντός του 2023 θα εκτεθεί στο χώρο ακόμα το έργο «30ή Μαρτίου 1814» του Γάλλου ζωγράφου Σαρλ-Λουί-Λυσιέν Μιλέρ, όπου η διαδικασία συντήρησης θα είναι ανοιχτή στο κοινό.
Την άνοιξη του 2023 θα ξεκινήσει το νέο εκθεσιακό πρόγραμμα στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων με την ιστορική ομαδική έκθεση Ελλήνων δημιουργών με τίτλο «Αστικό Βίωμα» στις δεκαετίες 1950 – 1960 – 1970 στις εικαστικές τέχνες και τον κινηματογράφο. Ανάμεσα στα νέα της επόμενης χρονιά ξεχωρίζει «Η Συλλογή ως Εργαστήριο» που θα παρουσιαστεί στον τρίτο όροφο της μόνιμης συλλογής, αλλά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και οικογένειες.
Την άνοιξη του 2024 η ΕΠΜΑΣ θα υποδεχτεί τη διεθνή έκθεση «Δημοκρατία και Τέχνη στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία», υπενθυμίζοντας τη συμπλήρωση των πενήντα χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας το 1974. Την ίδια χρονιά, με την Επανάσταση των Γαριφάλων στην Πορτογαλία αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία, ενώ στην Ισπανία την επόμενη χρονιά αρχίζει η μετάβαση προς τη Δημοκρατία!
Ειδήσεις σήμερα
Φωτιά στο Μάτι: Εικόνες ντροπής – Διεκόπη η δίκη λόγω ακαταλληλότητας της αίθουσας
Ηλίας Ζερβός: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – «Έφυγε» σε ηλικία 65 ετών