Από τον Mythologist – Κωνσταντίνο Λουκόπουλο, σε μια πλούσια έκδοση, που περιλαμβάνει μυθική εικονογράφηση από τις εκδόσεις Κάκτος. Ο φυλακισμένος Αστερίων στο σκοτεινό λαβύρινθο της Κρήτης. Τα «ρομπότ» του Ηφαίστου και η Σφίγγα που δεν άντεξε την ντροπή. Η αδικημένη Μέδουσα που έσπερνε τον τρόμο. Οι γιγαντιαίοι Κύκλωπες που κάποτε λατρεύονταν σαν θεοί και η διαβόητη «μητέρα των τεράτων» που ερωτεύτηκε τον Ηρακλή. Ο αιώνιος φύλακας του Κάτω Κόσμου, η Λάμια που έψαχνε να τραφεί από τους ζωντανούς και οι θανατηφόρες Σειρήνες που ποτέ δεν έμοιαζαν με τις γοργόνες των παραμυθιών…
Το «Εγχειρίδιο μυθικών πλασμάτων» σάς μεταφέρει στον απέραντο κόσμο των αρχαίων ελληνικών μύθων και σας συστήνει τα διάσημα ή και λιγότερο διάσημα πλάσματα που φαντάστηκε ο ανθρώπινος νους. Μέσα από τις αρχαίες πηγές, την τέχνη των αρχαίων Ελλήνων και τη ματιά ενός αρχαιολόγου, που αποφάσισε να μοιραστεί τις ιστορίες των αρχαίων στο Διαδίκτυο, το «Εγχειρίδιο μυθικών πλασμάτων» επαναφέρει τα πλάσματα των μύθων στο προσκήνιο, για να δείξει ότι πίσω από το καθένα κρύβεται ο ίδιος ο άνθρωπος που τα «γέννησε», σε μια προσπάθεια να μιλήσει για τις πιο σκοτεινές και επικίνδυνες πλευρές της ίδιας του της ύπαρξης.
-Το νέο σας βιβλίο από τις εκδόσεις Κάκτος, έχει τίτλο «Εγχειρίδιο – ΜΥΘΙΚΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΩΝ». Πώς τον δικαιολογείτε;
Πρόκειται πράγματι για ένα εγχειρίδιο, έναν οδηγό, μέσα στον οποίο ο καθένας και η καθεμία θα βρει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για τα πιο γνωστά αλλά και για κάποια από τα λιγότερο γνωστά πλάσματα των ελληνικών μύθων. Αλφαβητικά, μέσα από τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους, τα λημέρια τους, τη εμφάνισή τους και τις ιστορίες τους, οι αναγνώστες θα τα γνωρίσουν καλύτερα και θα δουν πίσω από την επιφανειακή ανάγνωση του μύθου τους.
–Από πού αντλεί τη σοφία για να μας δώσει τις απαντήσεις στις προκλήσεις του σήμερα, έτσι ώστε να δώσουμε μορφή στο παρόν, όσο και στο μέλλον που ονειρευόμαστε;
Η ελληνική (όπως και κάθε) μυθολογία είναι βαθιά ανθρώπινη. Είτε μιλάμε για θεούς και ήρωες είτε για πλάσματα, οι μύθοι πραγματεύονται έννοιες, αξίες, συναισθήματα και καταστάσεις διαχρονικές που απασχολούσαν, απασχολούν και θα απασχολούν πάντα τον άνθρωπο. Ετσι, ρίχνοντας μια καλή ματιά στον τρόπο με τον οποίο σκέφτονταν οι άνθρωποι στην αρχαιότητα για όλα τα παραπάνω, ίσως μπορέσουμε να κερδίσουμε κάτι και εμείς που θα μας βοηθήσει στη διαχείρισή τους.
–H ιστορία σας επαναφέρει τα πλάσματα των μύθων στο προσκήνιο, για να δείξει ότι πίσω από το καθένα κρύβεται ο ίδιος ο άνθρωπος που τα «γέννησε». Ποιες σκοτεινές και επικίνδυνες πλευρές τους θέλατε να αναδείξετε;
Στη δισκογραφία, με τον Στέλιο
Δεν προϋπήρχε της συγγραφής του βιβλίου η επιθυμία να αναδείξω συγκεκριμένα τα σκοτάδια τους. Αυτό ήρθε στην πορεία. Τα πλάσματα είναι δημιουργήματα του ανθρώπινου νου, εξ ου και η λέξη. Γενικά, αυτό που παρατήρησα μέσα από τη μελέτη και τη συγγραφή είναι ότι το κάθε πλάσμα, με διαφορετικό τρόπο το καθένα, συγκεντρώνει ορισμένα βαθιά ανθρώπινα στοιχεία, αρκετά σκοτεινά, στα οποία οι άνθρωποι της εποχής έδωσαν υπόσταση και πρόσωπο και λειτούργησαν ως κάτι πολύ μεγαλύτερο συμβολικά από ένα απλό εμπόδιο για τον εκάστοτε ήρωα. Η επικράτηση του ήρωα απέναντι στο τέρας είναι πολλές φορές η επιθυμητή επικράτηση των θετικών στοιχείων του ανθρώπου, των φωτεινών, απέναντι στα αρνητικά και σκοτεινά.
-Ο μυθιστοριογράφος πρέπει να διαθέτει μεγάλη ενσυναίσθηση. Nα ζει, να πονάει, να χαίρεται μαζί με τα πρόσωπα που δημιουργεί. Πιστεύετε ότι μόνο έτσι μπορεί να αντικρίσει το παρελθόν με νηφαλιότητα;
Λόγω του εκπαιδευτικού χαρακτήρα των βιβλίων μου μέχρι τώρα δεν έχω μπει σε διαδικασία να δημιουργήσω ένα πρόσωπο από το μηδέν. Είναι σίγουρα κάτι που θα με απασχολήσει στο μέλλον όμως. Η νηφαλιότητα είναι απαραίτητη ωστόσο όταν μιλάμε για τέτοιους είδους έργα, καθώς πρέπει να γίνει μια νηφάλια ανάγνωση των αρχαίων μύθων και των προσώπων που πρωταγωνιστούσαν σε αυτά, προκειμένου να μεταφερθούν τα σημαντικά στοιχεία στον αναγνώστη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
-Πιστεύετε ότι καταφέρατε να φωτίσετε πτυχές της μυθολογίας άγνωστες για μας μέχρι σήμερα; Σας δυσκόλεψε η αναζήτηση πληροφοριών για το έργο σας;
Σίγουρα θεωρώ ότι μέσα από το project «The Mythologist» έχει γίνει σημαντική και σοβαρή δουλειά ως προς αυτή την κατεύθυνση και αυτό μου το επιβεβαιώνει ο ίδιος ο κόσμος μέσα από την ενεργή του παρουσία και τα σχόλιά του. Ωστόσο, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας και όπως κι εγώ αλλάζω και εξελίσσομαι δημιουργικά και επιστημονικά, έτσι θα αλλάζει και το περιεχόμενο της δουλειάς μου, πάντα όμως προς την κατεύθυνση αυτή.
-Τριάντα ένα πλάσματα από τον απέραντο κόσμο των αρχαίων ελληνικών μύθων, πόσο μπορούν να εξάψουν τη φαντασία μας, να προβληματίσουν τον αναγνώστη και να εμπνεύσουν τη σύγχρονη κοινωνία μας;
Τα πλάσματα είναι πράγματι πηγή έμπνευσης από όπου κι αν το δει κανείς. Ηδη από την αρχαιότητα οι καλλιτέχνες προσπαθούσαν να τα απεικονίσουν, ο καθένας με τον τρόπο του, και το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει σε τεράστιο βαθμό ακόμα και σήμερα, μιλάει από μόνο του. Σας εγγυώμαι ότι, αν βγείτε μια βόλτα σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, κάπου θα πετύχετε μια σύγχρονη εκδοχή στην απεικόνιση ενός μυθικού πλάσματος. Ετσι επιβιώνουν και συνεχίζουν να εμπνέουν και να προβληματίζουν. Σαφώς με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι πριν από 2500 χρόνια, αλλά συνεχίζουν και στοιχηματίζω πως θα συνεχίσουν να το κάνουν και στο μέλλον.