Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, ο λόγος εξάπλωσης της νόσου, αποδίδεται από τους λοιμωξιολόγους στα χαμηλά ποσοστά των εγκύων κατά την κύηση, αλλά και στα χαμηλά επίπεδα αναμνηστικών δόσεων στον γενικό πληθυσμό, καθώς ο κοκκύτης κάνει «κύκλους» επιδημικών εξάρσεων ανά τετραετία.
Μιλώντας στο Action 24, o καθηγητής ανέφερε ότι «Το εμβόλιο είναι μαζί με τη διφθερίτιδα και τον τέτανο. Ξεκινούν τα βρέφη από 2 μηνών, το κάνουν στους 4-6 μήνες, στους 18 μήνες, στα 4-6 έτη και συνεχίζουν ως ενήλικες στα 18 και από εκεί και πέρα ανά 10 χρόνια».
Τα συμπτώματα του κοκκύτη
Αναφορικά με τα συμπτώματα του κοκκύτη, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει πως «η διάγνωση στα βρέφη είναι μόνο από ειδικό παιδίατρο. Ο κοκκύτης ξεκινά με απλό κρυολόγημα και μετά από 1 εβδομάδα εγκαθίσταται παροξυσμικός βήχας, κάποιος βήχει για πολύ ώρα και δεν μπορεί να ανασάνει».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Μαγιορκίνη: «Είναι μια βακτηριακή νόσος, όχι ιός, είναι ένα μικρόβιο που προκαλεί τη συμπτωματολογία. Μεταδίδεται αναπνευστικά με τα σταγονίδια. Η υποψία ξεκινάει με τον βήχα και θα πρέπει να ξεκινήσει κανείς αντιβιοτική θεραπεία μέσα σε δύο εβδομάδες από την έναρξη του βήχα». Η διάγνωση όπως διευκρίνισε «γίνεται με ειδική λήψη επιχρίσματος, οι κλασσικές καλλιέργειες δεν τον αναζητούν αλλά πρέπει να τον ψάξεις ειδικά».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κοκκύτης είναι λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται σε ένα βακτηρίδιο, τον αιμόφιλο του κοκκύτη (Bordetella pertussis).
Η λοίμωξη από κοκκύτη συνήθως παρουσιάζει 3 στάδια:
Tροχαίο στην Πατρών Πύργου: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 24χρονος [βίντεο]
- Το πρώτο στάδιο, το οποίο διαρκεί 1-2 εβδομάδες χαρακτηρίζεται από έντονη καταρροή και ενδεχομένως άτυπο, νυχτερινό κυρίως, βήχα.
- Ακολουθεί το δεύτερο στάδιο με διάρκεια 1-6 εβδομάδες και έντονα επεισόδια παροξυσμικού βήχα.
- Τέλος, το στάδιο της αποδρομής το οποίο διαρκεί 2-3 εβδομάδες και εκδηλώνεται με ηπιότερους παροξυσμούς βήχα.
Πώς μεταδίδεται
Ο κοκκύτης μεταδίδεται αερογενώς με σταγονίδια ή με άμεση επαφή με τις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος. Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι συνήθως 7-10 ημέρες. Η μεταδοτικότητα μεταξύ των επίνοσων μη εμβολιασμένων ατόμων υπολογίζεται στο 80%. Οι ασθενείς με κοκκύτη είναι μεταδοτικοί από την έναρξη του καταρροϊκού σταδίου και για 2-3 εβδομάδες μετά. Η θεραπεία με αντιβιοτικά μειώνει τη μεταδοτικότητα και την εξαλείφει μετά την πάροδο τουλάχιστον 5 ημερών.
Ο κοκκύτης μπορεί να προληφθεί με την έγκαιρη και πλήρη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Τα βρέφη εμβολιάζονται ξεκινώντας από την ηλικία των 2 μηνών με βάση το εγκεκριμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν μία αναμνηστική δόση του εμβολίου κάθε 10 χρόνια.
Ειδική περίπτωση οι έγκυοι
Ειδική περίπτωση αφορούν οι έγκυοι που πρέπει να εμβολιάζονται σε κάθε κύηση μεταξύ 27 και 36 εβδομάδων και το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν.
Ο λόγος είναι ότι η χορήγηση μίας αναμνηστικής δόσης κατά την κύηση αυξάνει τον τίτλο αντισωμάτων στο αίμα της μητέρας. Τα IgG αντισώματα διέρχονται μέσω του πλακούντα στο έμβρυο με αποτέλεσμα το νεογνό κατά τη γέννηση να διαθέτει παθητική ανοσία.
Τα αντισώματα αυτά προστατεύουν το νεογνό μέχρι να ξεκινήσει τον εμβολιασμό στους 2 μήνες ζωής. Στην περίπτωση που η έγκυος δεν εμβολιαστεί, ακόμα και στη λοχεία, ο εμβολιασμός παρέχει προστασία στο νεογνό, αφού μητρικά αντισώματα μπορούν να περάσουν στο νεογνό μέσω του θηλασμού.
Επιπλέον, ο αναμνηστικός εμβολιασμός της μητέρας προφυλάσσει έμμεσα το νεογνό σε περίπτωση που η μητέρα έρθει σε επαφή με κρούσμα.
Ειδήσεις σήμερα
Κώστας Λεφάκης: Αυτά είναι τα πιο τυχερά ζώδια του 2025
Κατερίνα Ζαρίφη: Δεν θα συνεργαστεί με την Σκορδά – Σε ποια πρωινή εκπομπή θα τη δούμε; [βίντεο]