Πώς ξεκίνησε η ιδέα συγγραφής του βιβλίου;
Η ιδέα να γράψω αυτό το βιβλίο, μου δόθηκε από την παρουσία μου παλιά σ’ ένα γάμο νέων παιδιών βαθειά ερωτευμένων. Οι γονείς της νέας δεν ήθελαν τον φτωχό γαμπρό και ο έρωτας ανίκητος στις μάχες οδήγησε τον γαμπρό στην απαγωγή της κοπέλας με τη συναίνεσή της. Μεσολάβησαν τρίτοι και οι γονείς του κοριτσιού πείστηκαν, παρέστησαν στο γάμο τους τελείως αλλαγμένοι, όταν έμαθαν πως η κόρη τους παντρεύεται ένα εξαιρετικό παιδί… Αναρωτήθηκα, Τι κάνει ο έρωτας, που είναι ανίκητος στις μάχες…
Από πότε ξεκινήσατε να γράφετε αυτές τις ιστορίες;
Ερωτικές ιστορίες έγραφα από τα πρώτα βήματά μου στη δημοσιογραφία, στη δεκαετία του ’70, όταν κάλυπτα στα ρεπορτάζ και τέτοιες υποθέσεις, με επιθέσεις τραυματισμούς και φόνους. Θυμάμαι στην Αχαρνών, ένας σύζυγος δέχτηκε στη δουλειά του τηλεφώνημα από φίλο του, ότι η σύζυγός του είναι σπίτι με τον εραστή της. Πήγε, την σκότωσε, τραυμάτισε τον εραστή και κατέληξε στη φυλακή… Τότε βγήκε και το άσμα: «Σίγουρα θα πάμε, μια και φτάσαμε ως εκεί, εσύ στο χώμα κι εγώ στη φυλακή…»
Σολωμός, Βιζυηνός, Παλαμάς, Κυβέλη, Παπανδρέου, Χορν, Λαμπέτη… Τι είναι αυτό που τους έκανε όλους αυτούς ώστε να έχουν μεγάλο πάθος για τον έρωτα;
Γι’ αυτά τα άτομα που με ρωτάτε θα αναφέρω τα εξής. Ο πατέρας του εθνικού μας ποιητού ερωτεύθηκε την υπηρέτρια που είχε στο σπίτι του, τη Μανιάτισσα Αγγελική Νίκλη. Η γυναίκα του είχε αρρωστήσει και την έχασε και οι σχέσεις του έγιναν πιο έντονες με την κοπέλα και την άφησε μάλιστα έγκυο και το παιδί που γεννήθηκε ήταν ο Εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός… Ο Γεώργιος Βιζυηνός ένιωσε σφοδρό έρωτα με την 16χρονη μαθήτριά του Μπετίνα Φραβασίλη. Ο άτυχος έρωτας στάθηκε μοιραίος γι’ αυτόν. Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του, αναζητούσε την Μπετίνα να της δώσει ένα ποίημα που της είχε γράψει: «Στης μελαχρινής τα μάτια…». Χωρίς να προλάβει να της το δώσει έφυγε από τη ζωή… Ο Κωστής Παλαμάς, γραμματέας στο Πανεπιστήμιο ένιωσε σφοδρό έρωτα για μια νεαρή φοιτήτρια τη Μαίρη Λειβαδά. Τον επισκεπτόταν στο γραφείο του, της έδινε συμβουλές και η φιλία τους εξελίχθηκε σε αμοιβαίο έρωτα, σε σημείο να της γράψει ένα ωραίο ερωτικό ποίημα που το αναφέρω στο βιβλίο μου. Ο σφοδρός έρωτας του Γεωργίου Παπανδρέου με την Κυβέλη που ξεκίνησε στη Χίο όπου υπηρετούσε ως νομάρχης και η Κυβέλη έδινε θεατρικές παραστάσεις. Ο Παπανδρέου χώρισε από τη σύζυγό του και νυμφεύθηκε την Κυβέλη (με χωρισμούς κι αυτή) με δύο προηγούμενους γάμους και απέκτησαν έναν γιο τον Γεώργιο.
Ο Δημήτρης Χορν με την Ελλη Λαμπέτη. Σφοδρός έρωτας! Προηγήθηκαν και στους δύο γάμοι, χωρισμοί, παντρεύτηκαν, χώρισαν και ακολούθησαν νέοι γάμοι…
Σε πολλές προσωπικότητες παρουσιάζετε νέα στοιχεία άγνωστα για τη ζωή τους. Ποιες ήταν οι πηγές σας;
Πράγματι παρουσιάζω νέα στοιχεία, άγνωστα, σε προσωπικότητες που ερωτεύθηκαν. Τα στοιχεία προέκυπταν κυρίως μετά το θάνατό τους. Πολλά έχω πληροφορηθεί από παλιούς μου συναδέλφους, όταν τα βράδια μετά την εργασία μας καθόμασταν και άρχιζε η συζήτηση ξεδιπλώνοντας ο καθένας τις μνήμες του. Ενας από αυτούς ήταν ο φίλος μου, Αλέκος Σακελάριος, που τον ακούγαμε όλοι χωρίς να τον διακόπτουμε. Και άλλοι αρκετοί γνώστες, όπως εκείνοι που έκαναν καλλιτεχνικό, δικαστικό, αστυνομικό και πολιτικό ρεπορτάζ. Πηγές μου ήταν οι γνώσεις αυτών των ανθρώπων, αλλά και οι παλιές εφημερίδες που δημοσίευαν άρθρα, όταν έφευγε από τη ζωή κάποιος διαπρεπής καλλιτέχνης και πολιτικός.
Σε μια από τις ιστορίες αναφέρεστε στο άγαλμα της «Κοιμωμένης του Χαλεπά». Ποια είναι η αληθινή ιστορία της νέας, που τη μορφή της σκάλισε με τη σμίλη ο περίφημος γλύπτης;
Η «Κοιμωμένη του Χαλεπά» στο Α΄ Κοιμητήριο της Αθήνας, στολίζει τον τάφο της νεαρής Σοφίας Αφεντάκη, που στα 16 της χρόνια απέκτησε τον τίτλο της «Κόρης των Αθηνών». Ο πατέρας της Κων. Αφεντάκης, μεγαλέμπορος, επειδή την θαύμαζαν πολλοί για την ομορφιά της, θέλησε να την παντρέψει κι αυτή αρνιόταν. Την είχαν ερωτευθεί πολλοί, ακόμα και ένας Αμερικανός πλωτάρχης… Ο πατέρας της την πήρε μαζί του σ’ ένα ταξίδι στην Ιταλία. Εκεί γνώρισε σε μια εκδήλωση τον Ιταλό τενόρο, Μάριο Τζιοβάνι, και αλληλοερωτεύθηκαν. Το επόμενο βράδυ ο πατέρας της την έχασε και εκείνη ξημερώθηκε με τον Μάριο. Την επομένη το μαθαίνει ο πατέρας της, γίνεται έξαλλος, λέγοντάς την «μ’ αυτόν έμπλεξες, ντροπή συ». Και αμέσως γύρισαν στην Αθήνα.
Μάταια περίμενε γράμμα από τον Μάριο που του έγραφε καθημερινά, αν και της το είχε υποσχεθεί. Στο τελευταίο γράμμα της, γράφει «Μάριε, γιατί δεν μου γράφεις, γράψε μου ότι είσαι καλά και να το μάθω πριν πεθάνω… δεν με λυπάσαι;» Φώναξε μετά τη μητέρα της: «Μη φύγεις μανούλα μου, σε παρακαλώ να μου κλείσεις τα μάτια… να με θάψετε κοντά στη θάλασσα να είμαστε μαζί, έτσι Μάριε;»
Και ο τραγικό της υποθέσεως… Ο Μάριος την επομένη που έφυγε η Σοφία τραυματίσθηκε σοβαρά σε ατύχημα και λίγες ώρες μετά ξεψύχησε… Για αυτό δεν απαντούσε… Παρόμοια συγκλονιστική υπόθεση με την «Κοιμωμένη του Χαλεπά», έχουμε και με την περιπέτεια της μικρής πριγκίπισσας Μαίρης, «στης Ακρόπολης τα μέρη…».( Λεπτομέρειες το βιβλίο μου…).
Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για τον καύσωνα και τον καιρό
Ειδήσεις σήμερα
Πανικό προκάλεσε στο Instagram η Ιωάννα Τούνη – Δείχνει το σώμα της χωρίς photoshop [Εικόνες]
Μποϊκοτάζ σε γνωστή εταιρεία καλλυντικών – Χρησιμοποίησε γνωστό τρανς influencer σε διαφήμιση της