Το Φεστιβάλ Ναυπλίου, βραβευμένο από την Ένωση Μουσικών Κριτικών Ελλάδας, κλείνει φέτος, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Βακαρέλη και με κινητήριο δύναμη τον Δήμο Ναυπλιέων και τον Δήμαρχο Δημήτρη Κωστούρο, τα 32 του χρόνια. Πάντα, με συνέπεια στην παράδοση, την ταυτότητα και την ποιότητα και με στόχο τη μύση μικρών και μεγάλων στη μαγεία της κλασικής μουσικής.
Την Παρασκευή 14 Ιουλίου (21.00) στο Βουλευτικό, οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα απολαύσουν το ρεσιτάλ πιάνου του Ζαν-Λουί Στόουερμαν, ενώ το Σάββατο 15 Ιουλίου (21.00) ακολουθεί στην πλατεία Συντάγματος ο Σταύρος Λάντσιας σε ένα αφιέρωμα στον Ενιο Μορικόνε. Συμμετέχουν οι Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, Μιχάλης Καλκάνης και Μιχάλης Καπηλίδης. Την Κυριακή 16 Ιουλίου το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται στην πλατεία Συντάγματος (21.00) με την Camerata Junior υπό τη διεύθυνση του Νίκου Χαλιάσα. Η ορχήστρα ερμηνεύει τη Συμφωνία αρ. 40 και το Κοντσέρτο για κλαρινέτο σε λα μείζονα του Μότσαρτ. Συμπράττει ο κλαρινετίστας Σπύρος Μουρίκης.
Ο δήμαρχος Ναυπλίου, Δημήτρης Κωστούρος μίλησε στο Εleftherostypos.gr και τόνισε ότι «κάναμε την πόλη μια τεράστια μουσική σκηνή».
Το φεστιβάλ Ναυπλίου κλείνει φέτος 32 χρόνια. Ποιες οι σκέψεις σας για αυτό;
Το Μουσικό Φεστιβάλ του Ναυπλίου αισίως φέτος κλείνει 32 χρόνια ζωής και μέχρι τις 16 Ιουλίου χαρίζει στο κοινό του αξέχαστες μουσικές στιγμές. Αποτελεί ένα κορυφαίο θεσμό για την πόλη μας, πηγή έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η επιτυχία του βασίζεται στην αγάπη και στο πάθος όλων εκείνων που θεωρούν τη μουσική αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ναυπλίου. Το φετινό 32ο Φεστιβάλ Ναυπλίου στο μεγαλύτερο μέρος του είναι αφιερωμένο στους νέους, που με τη συνδρομή και την επιμέλεια του καλλιτεχνικού μας διευθυντή Γιάννη Βακαρέλη παρουσιάζουμε ένα πρόγραμμα εξόχως ελκυστικό, ποιοτικό και πρωτοποριακό.
Ποια στιγμή κρατάτε αυτά τα χρόνια που το φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό τη δημαρχία σας;
Το Φεστιβάλ του Ναυπλίου είναι ένα μουσικό γεγονός με διεθνή αναγνωρισιμότητα που όλα αυτά τα χρόνια έχει προσελκύσει περισσότερους από 200.000 επισκέπτες, ενώ στην σκηνή του έχουν εμφανιστεί μεγάλοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, Κουαρτέτα, Συμφωνικές και Ορχήστρες Δωματίου. Κρατώ όλα αυτά τα χρόνια ότι καταφέραμε μέσω του Φεστιβάλ να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο τους μνημειώδεις χώρους της πόλης του Ναυπλίου –από το επιβλητικό Παλαμήδι, την ιστορική και φιλόξενη αίθουσα του Βουλευτικού μέχρι τις πανέμορφες πλατείες της Πόλης- κάνοντας το Ναύπλιο μια τεράστια μουσική σκηνή και καλλιτεχνικό κέντρο της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Νομίζω όμως ότι η στιγμή, ιδιαιτέρως συγκινησιακή και φορτισμένη, η οποία θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη μου ήταν στις περσινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την απελευθέρωση του Ναυπλίου με την αναπαράσταση της Δίκης του Κολοκοτρώνη παρουσία χιλιάδων θεατών στην Πλατεία Συντάγματος.
Ποιος είναι ο στόχος του φετινού φεστιβάλ;
Το μουσικό Φεστιβάλ του Ναυπλίου παραμένει διαχρονικό και αναλλοίωτο στο χρόνο, έχει στραμμένο το βλέμμα του στο μέλλον και την νέα γενιά του τόπου μας. Στόχος μας είναι το Φεστιβάλ να σηματοδοτήσει την ελπίδα και την αναγέννηση δίνοντας ένα μεγαλύτερο τόνο αισιοδοξίας προκειμένου να αφήσουμε πίσω μας όλες τις δυσκολίες που μας ταλαιπώρησαν και μας ταλαιπωρούν. Ας αφήσουμε λοιπόν τη μουσική να μας ταξιδέψει.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας πλάνα για το Φεστιβάλ;
Το Φεστιβάλ του Ναυπλίου αποτελεί έναν θεσμό για τον τόπο μας και κατατάσσεται ως ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά και μουσικά δρώμενα στην Ελλάδα με διεθνή εμβέλεια και απήχηση, με σταθερούς φίλους που δίνουν το παρόν κάθε χρόνο, υπογραμμίζοντας την τεράστια πολιτιστική του αξία. Κάθε χρόνο εξελίσσεται και μεγαλώνει με παραστάσεις που θα τις ζήλευαν στο εξωτερικό προσδίδοντας στο Φεστιβάλ περισσότερη αίγλη και κύρος. Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε προκειμένου να γίνεται ακόμα μεγαλύτερο και να εξελίσσεται. Το οφείλουμε στη νεολαία μας και στους υπέροχους πολίτες του Δήμου μας.
Ειδήσεις σήμερα
Καύσωνας Κλέων: Οι εύζωνες ακίνητοι στις θέσεις τους, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες [εικόνες]
Πώς η αστυνομία «έσπασε» την εγκληματικότητα στα ΑΕΙ – Ο πόλεμος με τις συμμορίες