Μεταξύ άλλων στο συνέδριο διοργανώθηκε συζήτηση με θέμα «Διάλογος για την Ελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα». Συμμετείχαν τρεις ομιλητές, εκ των οποίων οι δύο είναι μέλη της BCRPM ο διακεκριμένος νομικός Mark Stephens CBE και η συγγραφέας Victoria Hislop και ο τρίτος ομιλητής ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας (IDA) Roger Michel, οι οποίοι συνομίλησαν για τη δυναμική που έχει αποκτήσει το εθνικό μας αίτημα τα τελευταία χρόνια και τη σημαντική πρόοδο που φαίνεται να έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι μοναδικά λόγω της σημασίας που έχει ο Παρθενώνας για τους Ελληνες και για ολόκληρο τον κόσμο. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ολόκληρος ο δυτικός πολιτισμός θεμελιώνεται πάνω σε αυτό το οικοδόμημα. Εμπνέει ακόμα και το λογότυπο της UNESCO» σημείωσε η Dame Janet Suzman στην επικοινωνία μας και επισήμανε μεταξύ άλλων «Μετά από περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια, ο Παρθενώνας συνεχίζει να δεσπόζει πάνω στον Ιερό Βράχο, στο οπτικό πεδίο εκατομμυρίων Αθηναίων που κινούνται καθημερινά στην πόλη. Είναι βαθιά ριζωμένος στην εθνική τους ταυτότητα.
Ο,τι συνέβη ιστορικά, συνέβη. Σήμερα, όμως, από τον Ιούνιο του 2009, υπάρχει το εξαιρετικό Μουσείο της Ακρόπολης. Στον τελευταίο όροφο, στην Αίθουσα του Παρθενώνα, φιλοξενούνται τα γλυπτά από το διάκοσμο του Παρθενώνα που οι άνθρωποι του λόρδου Ελγιν δεν απομάκρυναν. Είναι μοναδικά εκτεθειμένα, περιμένοντας υπομονετικά να επανενωθούν με τα μισά που βρίσκονται ακόμη στο Λονδίνο». Στην ερώτησή μας αν σήμερα υπάρχει αισιοδοξία για την επίλυση του ζητήματος, η πρόεδρος της BCRPM εξέφρασε την ελπίδα της υπενθυμίζοντάς μας τα λόγια της Μελίνας Μερκούρη το 1986: «Στο όνομα της δικαιοσύνης και της ηθικής, σας παρακαλώ, επιστρέψτε τα. Μια τέτοια χειρονομία από τη Μεγάλη Βρετανία θα τιμούσε για πάντα το όνομά σας».
Εγινε ο επαναπατρισμός της χάλκινης κεφαλής του γρύπα
Παράλληλα, εδώ στην Ελλάδα, την προηγούμενη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε ο επαναπατρισμός της χάλκινης κεφαλής του Γρύπα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (MET) παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. «Κάθε επαναπατρισμός είναι μία ξεχωριστή στιγμή για όλη την οικογένεια του υπουργείου Πολιτισμού.
Κάθε επαναπατρισμός πολιτιστικού αγαθού, το οποίο έχει εξαχθεί παράνομα από την πατρίδα μας είναι άμεσα συνδεδεμένος με την πολιτιστική μας ταυτότητα. Αυτό το βιώνει και το αισθάνεται πολύ καλύτερα αυτός, ο οποίος ζει στον χώρο, στον οποίον επανέρχεται, επιστρέφει και επαναπατρίζεται το πολιτιστικό αγαθό» σημείωσε η κ. Μενδώνη μεταξύ άλλων και επισήμανε: «Κάθε μεμονωμένος επαναπατρισμός μάς θυμίζει το μείζον εθνικό μας αίτημα: Τον επαναπατρισμό και την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στη γη που τα γέννησε, κάτω από το αττικό φως. Θα ήθελα να ευχηθώ ο Γρύπας που γυρίζει πίσω -αυτό το μιξογενές ον, το οποίο συνδυάζει το σώμα του λιονταριού με τα φτερά και το κεφάλι του αετού- να είναι ο καλός οιωνός, που θα συμβάλει, με τη δυναμική και την παρουσία του, να γυρίσουν κάποτε, όχι πολύ μακριά, και τα φειδιακά αριστουργήματα στην Αθήνα».
Αυτοψία σε Ολυμπία και Αργολίδα
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, επικεφαλής κλιμακίου στελεχών του ΥΠΠΟ, πραγματοποίησε, αυτοψία στα έργα, – προϋπολογισμού 8.500.000 ευρώ- στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς και στα μνημεία, για τα οποία επίκειται η έναρξη εργασιών προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης, στο πλαίσιο της εγκεκριμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης των Δήμων Πύργου – Ηλιδας – Αρχαίας Ολυμπίας του Περιφερειακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας ΕΣΠΑ 2021-2027. Επίσης η κ. Μενδώνη, προχθές, πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας και αυτοψία στα έργα που υλοποιεί το ΥΠΠΟ στην Π.Ε. Αργολίδας, μεταξύ άλλων στα εργοτάξια του Αρχαιολογικού Μουσείου, του Επιγραφικού Μουσείου (Στρατώνες Καποδίστρια) στο Αργος, καθώς και στο Μονοπάτι της Αρβανιτιάς και στο Μουσείο Ναυπλίου.