Εξέλιξη-ορόσημο για τη χώρα αποτελεί η ένταξη της Λαυρεωτικής γης ως Μνημείο Γεωλογικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της Unesco και στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, δεδομένου ότι αναδεικνύεται, αναπτύσσεται και διασώζεται η γεωλογική κληρονομιά και προάγεται η σημασία του εθνικού γεωλογικού πλούτου.
Σύμφωνα με τον Δήμο Λαυρεωτικής, η μοναδικότητα του γεωπάρκου έγκειται στο γεγονός ότι το κοίτασμα του Λαυρίου αποτελείται από πέντε διαφορετικά είδη κοιτασμάτων που σχετίζονται μεταξύ τους, χαρακτηριστικό που δεν έχει παρατηρηθεί σε άλλο κοίτασμα ανά τον κόσμο. Τα ορυκτά του περιέχουν τη μεγαλύτερη ποικιλία στοιχείων (48 στον αριθμό) από οποιαδήποτε γνωστή περιοχή εξόρυξης, και συνεπώς πιο διαφορετικά από οπουδήποτε αλλού. Η περιοχή της Λαυρεωτικής είναι διάσημη αφενός για το ασήμι της και αφετέρου για τα ιδιαίτερα ορυκτολογικά χαρακτηριστικά της, που την καθιστούν ένα φυσικό ορυκτολογικό μουσείο. Οι επιπτώσεις των επιφανειακών καιρικών συνθηκών και της οξείδωσης στο Λαύριο, μαζί με τη διακύμανση της στάθμης της θάλασσας ως αποτέλεσμα της ταλαντευόμενης κλιματικής αλλαγής τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια, έχουν δημιουργήσει μια απαράμιλλη ποικιλία δευτερογενών ορυκτών. Από τα παγκοσμίως γνωστά ορυκτά είδη, ένα ποσοστό που αγγίζει το 12% εντοπίζεται στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο Λαυρεωτικής UNESCO.
Οπως εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο δήμαρχος Λαυρίου, Δημήτρης Λουκάς, ήδη τις τελευταίες βδομάδες οι επισκέψεις στο γεωπάρκο έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ καθημερινά έρχονται περί τα 8-10 σχολεία. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που πετύχαμε το στόχο μας και καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα γεωπάρκο που θα συμβάλει στη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μας, η οποία αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα γεωμεταλλευτικής κληρονομιάς. Με την ένταξη του Γεωπάρκου Λαυρεωτικής στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO μετατρέπουμε την περιοχή μας σε σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες μέσα από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας και την προαγωγή της περιβαλλοντικής παιδείας. Η τουριστική ανάπτυξη είναι άμεσα συνδεδεμένη, καθώς ένα γεωπάρκο δεν έχει εποχικότητα και προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο και όλο το χρόνο», σημείωσε ο κ. Λουκάς.
Το Λαύριο, ως μέρος πλέον του Δικτύου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, διαθέτει νέες δυνατότητες υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, με σκοπό να γίνει πόλος έλξης γεωτουριστών από όλο τον κόσμο.
Σημειώνεται ότι τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO οφείλουν να πληρούν υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και προσφερόμενων υπηρεσιών και αξιολογούνται κάθε τέσσερα χρόνια μέσα από ένα αυστηρό πρωτόκολλο.
Οι δραστηριότητες του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO εκτείνονται σε όλη την υφήλιο και συμμετέχουν σε αυτό 195 περιοχές από 48 χώρες, ενώ σήμερα η Ελλάδα συμμετέχει με 8 αναγνωρισμένα γεωπάρκα και 2 υπό ένταξη.
Στη δισκογραφία, με τον Στέλιο
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΑΓΜΕ, λειτουργώντας υποστηρικτικά στην όλη προσπάθεια, ήδη από το 2008 συνέταξε το φάκελο υποψηφιότητας της περιοχής, ο οποίος επικαιροποιήθηκε και συμπληρώθηκε το 2020 από αρμόδια επιτροπή αποτελούμενη από επιστημονικό προσωπικό της Αρχής και συγκεκριμένα από τους γεωλόγους: M.Sc. Ε. Μωραΐτη, δρα Κ. Λασκαρίδη, δρα Α. Φωτιάδη, δρα Π. Πάσχο, δρα Δ. Γαλανάκη, M.Sc. Μ. Φίτρο και M.Sc. Β. Σκληρό.
1.000 ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΕΣ ΣΤΟΕΣ
Το Γεωπάρκο Λαυρεωτικής είναι μια περιοχή εκτάσεως 176 τ. χλμ. με τεράστιας σημασίας άυλου και υλικού πολιτιστικού πλούτου, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει περίπου 1.000 μεταλλευτικές στοές και ισάριθμα φρεάτια, καθώς και άνω των 40 γεωτόπων σπουδαίας επιστημονικής αξίας.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εκτεταμένο ασφαλές δίκτυο γεωδιαδρομών, που υποδεικνύουν συγκεκριμένα σημεία με γεωλογικό, ιστορικό, μεταλλευτικό, αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, από το αρχαίο θέατρο του Θορικού έως το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις σε δημόσιο-ΟΤΑ: Αναδρομικές αυξήσεις για βαρέα για 15 ειδικότητες!
Φορο-σοκ στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ – Ολα όσα προβλέπει
Εβρος-Συνοροφύλακες: Οι συνομιλίες του αρχηγού-«καουμπόυ»