Τη σχέση της εικαστικής τέχνης με την ποίηση, μέσα από το έργο 13 σύγχρονων, καταξιωμένων καλλιτεχνών, διερευνά η έκθεση «Ποιητικές Μεταφορές», που εγκαινιάζεται απόψε στο Σπίτι της Κύπρου, με την υποστήριξη του υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιμελητές την ιστορικό τέχνης Δάφνη Νικήτα και τον εικαστικό Γιώργο Ταξιαρχόπουλο.
Στην έκθεση καταθέτουν ενδιαφέρουσες απόψεις πάνω στο θέμα των «Ποιητικών Μεταφορών», είτε μέσω της ζωγραφικής είτε μέσω της γλυπτικής και του βίντεο, οι καλλιτέχνες: Σπύρος Αγαθού, Θεόδουλος Γρηγορίου, Δημοσθένης Δαββέτας, Λία Λαπίθη, Παναγιώτης Μιχαήλ, PASHIAS, Ανδρέας Σάββα, Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, Αντώνης Τζιαρρίδης, Νίκος Τρανός, Πάνος Χαραλάμπους, Γιώργος Χαρβαλιάς, Αλέξανδρος Ψυχούλης.
Ο Δημοσθένης Δαββέτας, ως καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης, ποιητής, εικαστικός, έχει εντρυφήσει στο θέμα της σχέσης της ποίησης με την εικαστική τέχνη, υπηρετώντας την τόσο μέσα από το ζωγραφικό όσο και το ποιητικό του έργο. Μιλώντας αποκλειστικά στον «Ε.Τ.» με αφορμή την έκθεση, σημειώνει:
Ο αρχαίος ποιητής Σιμωνίδης μάς είπε ότι η ποίηση είναι ζωγραφική που μιλάει κι η ζωγραφική είναι σιωπηλή ποίηση.
Αυτή η αρχή διέπει εξαρχής τη δημιουργική μου πορεία. Έγραφα ποίηση έχοντας το πάθος να “παντρεύω” εικόνα και λόγο. Η ποίηση για μένα είναι η αρχή των τεχνών. Και μετά έπονται οι άλλες τέχνες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Χέγκελ στην “Αισθητική” του έβαζε πρώτα την ποίηση ως κορωνίδα των πέντε τεχνών που αποτελούσαν τη βάση της Αισθητικής (οι άλλες τέσσερις κατά σειρά ήταν: μουσική, ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική).
Αυτή ήταν και η αιτία συμμετοχής μου στην ενδιαφέρουσα έκθεση “Ποιητικές Μεταφορές”. Η ιδέα ότι ζωγραφίζω σαν ποιητής ήταν και είναι πάντα καθοριστική στα ζωγραφικά μου έργα», σημειώνει ο Δημοσθένης Δαββέτας.
Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;
Σημαίνει ότι, όταν ζωγραφίζω, δεν είναι οι όποιες εικαστικές τεχνικές γνώσεις που προέχουν. Με καθοδηγεί το πνεύμα του ποιητή, που σημαίνει ελευθερία, ανεξαρτησία, απεγκλωβισμό από στεγνά παραδοσιακά σχήματα. Ζωγραφίζω με την αμεσότητα του ποιητή, την ίδια που θα με οδηγήσει στη χρήση χρωμάτων, υλικών κ.λπ. Η ποίηση μου έμαθε ότι η δημιουργία είναι το υλικά ελάχιστο και το πνευματικά μέγιστο. Αυτό το πνεύμα με ωθεί και στα ζωγραφικά μου έργα. Χρησιμοποιώ χρώμα και υλικά μέσα από το πνευματικό στοιχείο της ποίησης, κάτι που δίνει κινητικότητα και αϋλότητα στα έργα μου.
Τι παρουσιάζετε στην παρούσα έκθεση στο Σπίτι της Κύπρου;
Συμμετέχω με τέσσερα έργα, γιατί ο αριθμός τέσσερα είναι μια ολότητα για μένα. Σημαίνει τα τέσσερα στοιχεία που διοικούν τον κόσμο, όπως μας έμαθε η ελληνική φιλοσοφία. Το έργο μου είναι, ούτως ή άλλως, ποιητική μεταφορά. Με αυτό το πνεύμα συμμετείχα στην παρούσα έκθεση, στην οποία συμμετέχουν άξιοι εικαστικοί και επιμελητές και η οποία ανταποκρίνεται στις βαθιές μου πεποιθήσεις για την τέχνη. Είμαστε όλοι «μεταφερόμενοι»: μεταφερόμαστε σε νέους, ανεξερεύνητους, μαγευτικούς, δημιουργικούς κόσμους με οδηγό την ποίηση.
Info: «Ποιητικές Μεταφορές». Σπίτι της Κύπρου. Εγκαίνια: Σήμερα, ώρα 20:00-22:00. Διάρκεια: 6 Μαρτίου-31 Μαρτίου 2023. Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα). Επιμέλεια: Δάφνη Νικήτα, Γιώργος Ταξιαρχόπουλος. Συντονισμός: Μαρία Ραγιά.
Ειδήσεις σήμερα
Τέμπη-Μητσοτάκης: Επιστολή πρωθυπουργού στον Ντογιάκο – Ζητά την επίσπευση των ερευνών
Συντάξεις Απριλίου 2023: Τα πάνω κάτω στις ημερομηνίες πληρωμών – Πότε θα δουν λεφτά οι συνταξιούχοι