Η σημαντική ανακάλυψη έγινε χάρη στο πρόγραμμα ScanPyramids, που εφαρμόζεται από το 2015 και χρησιμοποιεί σύγχρονη τεχνολογία, ηλεκτρονικούς σαρωτές και ενδοσκόπια, για την εξερεύνηση του εσωτερικού της πυραμίδας. Η επιστημονική αποστολή που απαρτίζει το πρόγραμμα αποτελείται από ομάδες ερευνητών από πανεπιστήμια της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, καθώς και από Αιγύπτιους ειδικούς.
Μιλώντας για το διάδρομο που αποκαλύφθηκε τελικά, ο γνωστός Αιγύπτιος αρχαιολόγος Ζάχι Χάουας, ο οποίος είναι επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής που επιβλέπει το έργο, είπε ότι είναι «πολύ πιθανό η σήραγγα να προστάτευε κάτι». Κατά τη γνώμη του, «προστάτευε τον αληθινό ταφικό θάλαμο του βασιλιά Χέοπα». «Ο ημιτελής διάδρομος κατασκευάσθηκε πιθανότατα για το μετριασμό του βάρους της πυραμίδας, είτε επί των δύο πτερύγων της κύριας εισόδου της, που βρίσκεται επτά μέτρα χαμηλότερα, είτε επί μυστικής αίθουσας, που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί», πρόσθεσε ο Μουσταφά Ουαζίρι, επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
Tα κρυμμένα μυστήρια της Πυραμίδας του Xέοπα προσπάθησε πριν από περίπου δύο δεκαετίες να εξερευνήσει ένα μικροσκοπικό ρομπότ του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT. Ο «Περιηγητής της Πυραμίδας», ύψους 5 ιντσών, είχε σκοπό να εξερευνήσει το διάδρομο πίσω από το θάλαμο της βασίλισσας, για να ανακαλύψει αν πίσω από τη φραγμένη είσοδο κρύβεται ένας επιπλέον θάλαμος. Oι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εξηγήσουν τη χρησιμότητα του συστήματος μικροσκοπικών αεραγωγών που συνδέουν τους θαλάμους του βασιλιά και της βασίλισσας. Στη Μεγάλη Πυραμίδα υπάρχουν τρεις γνωστοί θάλαμοι. Αυτός που βρίσκεται πιο χαμηλά είναι σκαμμένος στο βραχώδες υπόστρωμα κάτω από την πυραμίδα. Οι θάλαμοι της βασίλισσας και του βασιλιά είναι ψηλότερα, χτισμένοι μέσα στο εσωτερικό της πυραμίδας. Η Μεγάλη Πυραμίδα είναι η μόνη γνωστή στην Αίγυπτο που έχει διαδρόμους οι οποίοι και κατεβαίνουν και ανεβαίνουν.
Η ιστορία και τα μυστήρια του μνημείου
Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης
Η Μεγάλη Πυραμίδα κατασκευάσθηκε ως ταφικό μνημείο γύρω στο 2560 π.Χ., στη διάρκεια της Τέταρτης Δυναστείας (2613-2494 π.X.). Η Πυραμίδα έχει ύψος 147 μέτρα και 230 μέτρα η κάθε πλευρά της και είναι η αρχαιότερη και μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες της Νεκρόπολης της Γκίζας. Oι περισσότεροι αιγυπτιολόγοι πιστεύουν ότι την έχτισε ο φαραώ Xέοψ, για να υποδηλώσει το μεγαλείο του σε σχέση με τους απλούς ανθρώπους. Oι γωνίες της είναι απολύτως εναρμονισμένες με την κίνηση του ήλιου. Το συγκρότημα της Πυραμίδας του Χέοπα περιλαμβάνει τρεις μικρότερες πυραμίδες για τις γυναίκες του, καθώς και μία μικρότερη και μικρότερους τάφους, οι οποίοι ανήκουν σε ευγενείς.
Ενα από τα μεγάλα ερωτήματα της επιστημονικής κοινότητας είναι πώς κατάφεραν οι Αιγύπτιοι να κατασκευάσουν τη μεγαλύτερη πυραμίδα στον κόσμο. Τα μόνα κείμενα που έχουν βρεθεί από την εποχή του φαραώ Χέοπα είναι πάπυροι που αφορούν στον τόπο και στον τρόπο μεταφοράς των λίθων, αλλά όχι στη μέθοδο της κατασκευής.
Υπάρχουν πολλές επιστημονικές και εναλλακτικές θεωρίες για την κατασκευή της. Οι πιο αποδεκτές διατείνονται ότι χτίστηκε με τη μετακίνηση τεράστιων λίθων από το λατομείο και την τοποθέτησή τους με σύρσιμο και ανύψωση. Οι αιγυπτιολόγοι πιστεύουν ότι η πυραμίδα κτίστηκε σε διάστημα 10 – 20 χρόνων. Για πάνω από 3.800 χρόνια ήταν το ψηλότερο κτίριο του κόσμου – μέχρι την κατασκευή του Πύργου του Αϊφελ στο Παρίσι το 1889. Αρχικά, η Μεγάλη Πυραμίδα ήταν καλυμμένη με πέτρες επικάλυψης, οι οποίες δημιουργούσαν μία λεία και επίπεδη επιφάνεια.
Ειδήσεις σήμερα