Η τεχνολογία των υπολογιστών βοήθησε να αποκαλυφθεί το μυστήριο του κειμένου που κρυβόταν μέσα σε ένα ασημένιο φυλακτό από τον τρίτο αιώνα μ.Χ.
Η ανακάλυψη αλλάζει την ιστορία της διάδοσης του Χριστιανισμού στη βόρεια Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Ένα ασημένιο φυλακτό ηλικίας 1.800 ετών, που βρέθηκε θαμμένο σε έναν τάφο στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, δίπλα στο πηγούνι του άνδρα που το φορούσε, περιέχει 18 γραμμές κειμένου γραμμένου στα Λατινικά πάνω σε 1,37 ίντσες ασημένιου φύλλου. Αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετό για να ξαναγράψει την ιστορία του Χριστιανισμού στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Το φυλακτό – και η επιγραφή – είναι τα παλαιότερα ευρήματα Χριστιανισμού που βρέθηκαν βόρεια των Άλπεων.
Κάθε άλλη αναφορά σε αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία για την χριστιανική ζωή στην βόρεια Αλπική περιοχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατολής είναι τουλάχιστον 50 χρόνια νεότερη, όλες προερχόμενες από τον τέταρτο αιώνα μ.Χ. Όμως το φυλακτό, το οποίο βρέθηκε σε έναν τάφο που χρονολογείται από το 230 έως το 270 μ.Χ. και είναι γνωστό τώρα ως «Η Επιγραφή της Φρανκφούρτης», δημιουργήθηκε για να διευκολύνει την αποκρυπτογράφηση της επιγραφής.
«Αυτή η εξαιρετική ανακάλυψη επηρεάζει πολλές περιοχές της έρευνας και θα κρατήσει την επιστήμη απασχολημένη για πολύ καιρό», δήλωσε η Ινά Χαρτβιγκ, επικεφαλής του πολιτισμού και της επιστήμης της Φρανκφούρτης, σε δήλωση. «Αυτό ισχύει για την αρχαιολογία, καθώς και για τις θρησκευτικές σπουδές, την φιλολογία και την ανθρωπολογία. Μια τόσο σημαντική ανακάλυψη εδώ στη Φρανκφούρτη είναι πραγματικά κάτι εξαιρετικό».
Η ανακάλυψη έγινε σε έναν αρχαιολογικό χώρο έξω από τη Φρανκφούρτη το 2018. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, αποκαλύφθηκε ολόκληρο το ρωμαϊκό νεκροταφείο, σε έναν τάφο που καταγράφηκε ως «τάφος 134», βρέθηκε το μικρό ασημένιο φυλακτό το οποίο ήταν τοποθετημένο ακριβώς κάτω από το πηγούνι του σκελετού του νεκρού. Ήταν πιθανότατα φορεμένο γύρω από τον λαιμό του και θάφτηκε μαζί του.
Ο λεπτός ασημένιος πάπυρος είναι τουλάχιστον 50 χρόνια παλαιότερος από προηγούμενα ντοκουμέντα για την εξάπλωση του χριστιανισμού στη βόρεια Ευρώπη, αλλά μέχρι τώρα δεν μπορούσε να ξετυλιχτεί λόγω της ευθραυστότητάς του.
Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ στον ΕΤ: «H πρώτη μου γνωριμία με την Ηπειρο ήταν το 1961»
Τον Μάιο του 2024, έγινε μια σημαντική ανακάλυψη χρησιμοποιώντας έναν υπερσύγχρονο υπολογιστικό τομογράφο στο Κέντρο Αρχαιολογίας Λάιμπνιτς στην Μάιντς. «Χρησιμοποιώντας τον τομογράφο, μπορέσαμε να το σαρώσουμε σε πολύ υψηλή ανάλυση και να δημιουργήσουμε ένα τρισδιάστατο μοντέλο». Το εικονικό αντικείμενο σκανάριζε κομμάτι-κομμάτι, αποκαλύπτοντας τις λέξεις, επιτρέποντας στους ειδικούς να δουν τελικά το κείμενο στην επιγραφή σε κάθε ένα από τα τμήματα από την σάρωση.
Αλλά μετά ήρθε το δύσκολο κομμάτι. Ο Μάρκους Σκολτς από το Πανεπιστήμιο Γκέτε της Φρανκφούρτης κατάφερε να συναρμολογήσει τις 18 γραμμές. «Κάποιες φορές χρειάστηκε εβδομάδες, ακόμη και μήνες, για να έχω την επόμενη ιδέα», είπε σε δήλωσή του. «Κάλεσα ειδικούς από την ιστορία της θεολογίας, μεταξύ άλλων, και προσεγγίσαμε το κείμενο βήμα-βήμα και τελικά το αποκρυπτογραφήσαμε». Κάποιες άκρες χάθηκαν λόγω ζημιάς και κάποιες λέξεις παραμένουν ανοιχτές προς συζήτηση. Η αρχική επιγραφή είναι εντελώς στα Λατινικά, κάτι που είναι ασυνήθιστο για μια εποχή που τα φυλαχτά συνήθως γράφονταν στα Ελληνικά ή Εβραϊκά.
Η Επιγραφή της Φρανκφούρτης, με βάση τη νεότερη μετάφραση:
(Στο όνομα;) του Αγίου Τίτου.
Άγιος, Άγιος, Άγιος!
Στο όνομα του Ιησού Χριστού, Υιού του Θεού!
Ο Κύριος του Κόσμου
αντιστέκεται με [δύναμη;]
όλες τις επιθέσεις(?) / ανατροπές(?).
Ο θεός(?) χορηγεί ευημερία
Είσοδος.
Αυτή η συσκευή διάσωσης(?) προστατεύει
το άτομο που είναι
υποταγμένο στη θέληση
του Κυρίου Ιησού Χριστού, Υιού του Θεού,
από πριν τον Ιησού Χριστό
όλα τα γόνατα κάμπτονται: τα ουράνια,
τα επίγεια και
τα υπόγεια, και κάθε γλώσσα
ομολογεί (στον Ιησού Χριστό).
Χωρίς αναφορά σε καμία άλλη πίστη εκτός από τον Χριστιανισμό, η καθαρά χριστιανική επιγραφή δείχνει όχι μόνο την άνοδο του Χριστιανισμού προς το βορρά, αλλά και την αφοσίωση του ιδιοκτήτη του φυλακτού. Κατά τον τρίτο αιώνα μ.Χ., η σύνδεση με τον Χριστιανισμό ήταν ακόμη επικίνδυνη και η αναγνώριση ως Χριστιανός συνεπαγόταν μεγάλο προσωπικό κίνδυνο, ειδικά καθώς ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρωνας τιμωρούσε τους Χριστιανούς με θάνατο ή ακόμη και εμφάνιση στο Κολοσσαίο. Δεν εμπόδισε όμως αυτόν τον άνδρα στη Φρανκφούρτη, ο οποίος πήρε την αφοσίωσή του στον Ιησού Χριστό στον τάφο του.
Η επιστημονική μελέτη ενισχύεται από αναφορές που δεν έχουν βρεθεί τόσο νωρίς, όπως η αναφορά στον Άγιο Τίτο, μαθητή του Αποστόλου Παύλου, η επικλήση «Άγιος, Άγιος, Άγιος!», που δεν έγινε γνωστή μέχρι τον τέταρτο αιώνα μ.Χ., και η φράση «κάμπτονται τα γόνατα», που είναι απόσπασμα από την επιστολή του Παύλου προς Φιλιππησίους.
«Η “Επιγραφή της Φρανκφούρτης” είναι μια επιστημονική αίσθηση», δήλωσε ο Μάικ Γιοζέφ, δήμαρχος της Φρανκφούρτης, σε δήλωσή του. «Ως αποτέλεσμα, η ιστορία του Χριστιανισμού στη Φρανκφούρτη και πολύ πέρα από αυτήν θα πρέπει να γυρίσει πίσω κατά περίπου 50 έως 100 χρόνια. Η πρώτη χριστιανική ανακάλυψη βόρεια των Άλπεων προέρχεται από την πόλη μας. Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για αυτό, ειδικά τώρα, τόσο κοντά στα Χριστούγεννα».
Ειδήσεις σήμερα
REDS: Προχωράει η επένδυση του Cambas Project
Διέρρηξαν κοσμηματοπωλείο στην Θεσσαλονίκη – Αρπάξαν χρυσές αλυσίδες αξίας 55.000 ευρώ
Φονικός σεισμός στο Βανουάτου: 14 νεκροί – Αναζητούνται επιζώντες από τους διασώστες
Κώστας Χαρδαβέλλας: Πού και πότε θα γίνει η κηδεία του; – Θρήνος στον δημοσιογραφικό κόσμο
Ιταλία: Ολοκληρώθηκε η δραματική διάσωση εγκλωβισμένης σπηλαιολόγου – Διήρκησε τρεις μέρες (βίντεο)