Τέσσερα μοναδικά ρεσιτάλ που οι δύο ερμηνευτές θα δώσουν στη σκηνή του ιστορικού χώρου του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, τις Παρασκευές 1 και 8 και τα Σάββατα 2 και 9 Απριλίου.
«Εχουμε περισσότερο από είκοσι χρόνια να τραγουδήσουμε μαζί με τη Μαργαρίτα», λέει ο Μανώλης Μητσιάς στον «Ε.Τ.» της Κυριακής. «Τελευταία φορά τραγουδήσαμε μαζί σε κάποιες καλοκαιρινές συναυλίες. Χαίρομαι πάρα πολύ που ξαναβρισκόμαστε. Η φωνή της είναι καλύτερη από ποτέ και η ερμηνεία της έχει ωριμάσει. Τη γνώρισα όταν ήταν πολύ μικρή, στις πρώτες συναυλίες που έκανε με τον Μίκη. Είναι πολύ συγκινητικό που συναντιόμαστε σ’ ένα αφιέρωμα στον κορυφαίο Ελληνα συνθέτη. Θα ακουστούν τραγούδια του Μίκη, περισσότερο ψαγμένα και λίγο αφανέρωτα. Η Μαργαρίτα θα ερμηνεύσει τις μπαλάντες σε ποίηση του Μανώλη Αναγνωστάκη, που είναι καταπληκτικές, με τις οποίες ξεκίνησε τη μουσική της διαδρομή, στα 17 της χρόνια. Εγώ θα ερμηνεύσω αγαπημένα λαϊκά τραγούδια που έλεγα παλιότερα σε παρέες, σε καντάδες με χορωδίες, που ο Μίκης έγραψε κατά τη δεκαετία του ‘60, τα οποία δεν τα ακούμε πλέον σήμερα. Επίσης τραγούδια από το “Μεθυσμένο κορίτσι” έως την “Πολιτεία Γ’”. Ο κατάλογος είναι μακρύς και συναρπαστικός. Καλούμε το κοινό να θυμηθεί το όνειρό του, όπως λέει και ο τίτλος των ρεσιτάλ, και να δώσει άλλη μια ευκαιρία στον εαυτό του για να τα πραγματοποιήσει».
Ιστορίες
«Θα αφηγηθούμε και ιστορίες, όπως το πώς γνωριστήκαμε με τον Μίκη το 1986 στο Βραχάτι», σημειώνει ο Μανώλης Μητσιάς. «Μου έδωσε τότε τα “Τραγούδια του Αντρέα” να βγω στο εξωτερικό να τα τραγουδήσω μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Αντώνη Καλογιάννη, που ήταν ήδη έξω. Δεν μπορούσα όμως να φύγω, δεν είχα διαβατήριο και είχα μόλις αποφυλακισθεί, είχαμε δικτατορία. Τα τραγουδούσα κρυφά σε φίλους στην μπουάτ 107 στη Θεσσαλονίκη. Τραγούδησα αργότερα στο στούντιο τα λαϊκά του τραγούδια το 1974, όταν ήρθε από το εξωτερικό ο Μίκης και ήθελε να ηχογραφήσει ξανά αυτά τα τραγούδια, σε ενορχήστρωση του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Μετά τις δύο μεγάλες συναυλίες στο Στάδιο Καραϊσκάκη, επίσης το 1974, με τη Μεταπολίτευση, συνεργαζόμαστε συνέχεια σε άλλες συναυλίες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είχα επίσης τη μεγάλη τύχη να συνεργαστώ μαζί του στο “Ζουμ” στην Πλάκα. Ημουν πάντα παρών στις συναυλίες για τα γενέθλιά του, στα εβδομήντα, ογδόντα, ενενήντα του χρόνια. Ηχογραφήσαμε τη “Θεία Λειτουργία”, έναν δίσκο με βυζαντινή μουσική, καθώς και την “Πολιτεία Γ’”, που ηχογραφήσαμε μετά την περιοδεία μας στην Αμερική, όπου ερμήνευσα τα Επιφάνεια και το Αξιον Εστί. Είχε συγκινηθεί πολύ σ’ αυτή την ηχογράφηση ο Μίκης και έκλαιγε. Ζήσαμε μοναδικές στιγμές».
Ποια ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του Μίκη;
Ο Μίκης υπήρξε θερμός πατριώτης, όσο λίγοι στην Ελλάδα. Ηταν άφοβος, άτρωτος και πάρα πολύ ευγενής. Είχε την ίδια συμπεριφορά είτε μιλούσε σ’ έναν απλό εργάτη είτε σ’ έναν αρχηγό κράτους.
Τι ζητούσε από τους συνεργάτες του;
Να είμαστε συνεπείς στις πρόβες. Οταν διηύθυνε, ακολουθούσες τον δικό του ρυθμό. Πάντα ο Μίκης ενέπνεε τους ερμηνευτές του, τους οδηγούσε εκεί που ήθελε εκείνος. Του άρεσε επίσης πολύ η παρέα, ήταν πολύ ανθρώπινος και του άρεσε να διηγείται ιστορίες. Ηταν ο τελευταίος, μεγάλος, λαμπρός πυλώνας του ελληνικού πολιτισμού. Τέτοια πνεύματα βγαίνουν κάθε διακόσια χρόνια.
Σήμερα το έργο του παραμένει ζωντανό; Ποια είναι η σχέση του με το κοινό; Οι νέοι έχουν ανακαλύψει τα τραγούδια του;
Μαρινέλλα: Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και μεταφέρθηκε στο σπίτι της
Οι άνθρωποι της γενιάς μου και όχι μόνο θα πήγαιναν πάντα πιστεύω να ακούσουν μια συναυλία με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Για τους πολύ νέους δεν είμαι σίγουρος ότι έχουν ανακαλύψει το έργο του, γιατί υπήρξε μια εποχή που τα τραγούδια του δεν παίζονταν, όπως και σήμερα δεν παίζονται από τα ραδιόφωνα, όσο θα έπρεπε. Το ίδιο ισχύει και για εμάς τους ερμηνευτές της παλιότερης γενιάς. Και τα δικά μας τραγούδια δεν ακούγονται όσο θα έπρεπε. Ο νέος άνθρωπος αν δεν ακούσει αυτά τα τραγούδια, πώς θα τα ανακαλύψει;
Στη μετά την καραντίνα, λόγω κορονοϊού, εποχή το κοινό διψά να βγει να πάει σε συναυλίες; Τι άλλαξε;
Πιστεύω πως ναι… Ο κόσμος άλλαξε προς το καλύτερο ύστερα από αυτή την εμπειρία. Είδαμε τον κίνδυνο μπροστά μας και καταλάβαμε πόσο ευάλωτοι είμαστε. Συνειδητοποιήσαμε την αξία της ζωής, της αγάπης, της αλληλεγγύης. Ξύπνησε η ανθρωπιά μέσα μας…
Info
«ΑΝ ΘΥΜΗΘΕΙΣ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ»
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ: Μανώλης Μητσιάς, Μαργαρίτα Ζορμπαλά
ΠΟΥ: Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
ΠΟΤΕ: 1, 2, 8 και 9 Απριλίου
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 8.30 μ.μ.
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: από 12€
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: www.ticketservices.gr (τηλ: 210 7234567), εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr