«Η αλήθεια» του Νικόλα Σμυρνάκη από τις εκδόσεις «Διόπτρα» αναπτύσσει τη δύναμη αυτής της αρετής που εκτός από την αποτύπωση μιας πραγματικότητας αποτελεί ένα από δυσκολότερα προβλήματα της φιλοσοφίας ανά τους αιώνες, αλλά και ένα σύγχρονο ζήτημα που μας οδηγεί στην κατάκτηση της ευτυχίας. Ο συγγραφέας, δημιουργός της φιλοσοφίας του Ανθρώπου στο ΝηΣί, ιδρυτής του Island of Man Academy, με σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ξεναγεί τον «Ε.Τ.» της Κυριακής στην «Αλήθεια» και μας υπενθυμίζει ότι «όσες εξωγενείς δυνάμεις και να ασκούνται πάνω σου, αν έχεις σύμμαχο τον εαυτό σου και την αλήθεια σου τίποτα δεν μπορεί να σε σταματήσει». Τα νέα συγγραφικά σχέδια του πολυγραφότατου και πολυσχιδούς Νικόλα Σμυρνάκη έχουν ήδη δρομολογηθεί: ένα παιδικό παραμύθι!
Τι σας ενέπνευσε για την «Αλήθεια»;
Η αλήθεια είναι παντού. Την αναζητάμε μέσα μας, αλλά και από τους άλλους συνεχώς. Είναι τόσο σημαντική αυτή η έννοια για εμένα, που απορώ πως δεν είχα γράψει αυτό το βιβλίο χρόνια πριν. Προφανώς, δεν είχε ωριμάσει αυτή η αλήθεια μέσα μου. Ηθελα, επίσης, καιρό να γράψω μια καθαρή ιστορία. Να μιλήσουν οι ήρωες και όχι εγώ.
Ο ήρωας του βιβλίου, ο Μαρτίνος, σκέφτεται, προβληματίζεται και παλεύει να απαντήσει στο ερώτημα: «Πώς θα κερδίσω την αγάπη των άλλων;».
Ολοι αυτό δεν ψάχνουμε; Την αγάπη… Αργότερα ανακαλύπτει μια αλήθεια που ανατρέπει όλα όσα μέχρι τότε θεωρούσε αυτονόητα. Το ίδιο ταξίδι με τον Μαρτίνο, τον ήρωα, καλείται να κάνει και ο αναγνώστης. Προορισμός -τι άλλο;– η δική του αλήθεια.
Σε μια εποχή που το μίσος είναι διάχυτο, ειδικά μέσα από τα social media, πώς μπορούμε να μετρηθούμε με το θηρίο «φυλακή της γνώμης των άλλων»;
Πολλοί άνθρωποι σήμερα χτίζουμε μια δημόσια εικόνα που διαφέρει τελείως από την πραγματική μας ταυτότητα. Εχουμε μετατραπεί σε χειριστές των ψηφιακών εαυτών μας, χαρακτήρων που, τελικά, καθόλου δεν μας μοιάζουν. Οποιος πείσει ότι η πραγματική του ζωή είναι πιο κοντά σε αυτήν που εμφανίζεται στην οθόνη κερδίζει. Με άλλα λόγια, κερδίζει όποιος πει το μεγαλύτερο ψέμα. Είναι προτιμότερο να δείχνουμε αυτό που πραγματικά είμαστε. Πόνο, αντί για επίπλαστη ευτυχία. Στρίμωγμα, αντί για αφθονία. Πιο συμπαθείς θα γίνουμε, αν τελικά αυτό είναι το πρόβλημά μας. Αν είναι η αλήθεια, τότε θα εκτιμηθεί. Αργά ή γρήγορα. Ακόμα κι αν βραχυπρόθεσμα μας εκθέτει, μακροπρόθεσμα μας απελευθερώνει. Αυθεντικότητα – αυτή είναι η λύση! Πρώτα να ακούσουμε την αλήθεια μέσα μας και μετά να μη φοβηθούμε να την εκφράσουμε.
Εχει αλλάξει αυτή η συνθήκη «τι θα πουν οι άλλοι…» με την πάροδο των χρόνων;
Οχι. Ακόμα μας απασχολεί πολύ. Πίσω από κάθε σημαντική μας ενέργεια κρύβεται η ανάγκη μας να ικανοποιήσουμε το αίσθημα σπουδαιότητάς μας. Να αναγνωριστούμε. Πίσω, φυσικά, από την κραυγή για αναγνώριση κρύβεται η ανάγκη μας να αγαπηθούμε από τους άλλους. Πίσω τώρα από την απαίτηση για αγάπη παραμονεύει μονάχα μία επιθυμία: να είμαστε ευτυχισμένοι. Εχθρός αυτής της ευτυχίας είναι η απόρριψη από τους άλλους. Την απόρριψη από τη φύση μας όμως πρέπει να φοβόμαστε περισσότερο. Η γνώμη των άλλων είναι μια ιδέα, μια ιδέα που πρέπει να ξεριζώσουμε σαν να ήταν ζιζάνιο, όταν νιώθουμε ότι απειλεί την πιο βαθιά ρίζα της ύπαρξής μας. Για τα σημαντικά της ζωής μας πρέπει να υπακούμε τον πραγματικό μας εαυτό.
Ποιες είναι οι 8 ανθρώπινες ανάγκες και ποιος είναι ο δρόμος για να τις κατακτήσουμε;
Πρώτα πρέπει να τις γνωρίζουμε. Επειτα, συνειδητά, να μπαίνουμε στη διαδικασία κάθε μέρα να τις εκπληρώσουμε. Οι ανάγκες είναι τα παιδιά της ψυχής μας. Σκεφτείτε να πεινάνε, να διψάνε και να κρυώνουν τα παιδιά μας κι εμείς να μην κάνουμε τίποτα γι’ αυτό. Θα νιώθουμε ένα κενό. Θα γεμίσουμε τύψεις. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της φιλοσοφίας του Ανθρώπου στο ΝηΣί, οι ανθρώπινες ανάγκες είναι οκτώ: επιβίωση, καλή υγεία, ασφάλεια, αναγνώριση, διαφορετικότητα-έκπληξη, πρόοδος, αγάπη, πληρότητα.
Η ενδοσκόπηση αποτελεί για τον 21ο αιώνα, κατά τη γνώμη σας, δεξιότητα που καλλιεργείται ή διαδικασία που απαιτεί κόπο;
Δεξιότητα που καλλιεργείται και απαιτεί κόπο. Σήμερα απλώς περισσότερος κόσμος έχει συνειδητοποιήσει την ανάγκη να ασχοληθεί με τον σπουδαιότερο άνθρωπο στη ζωή του: τον εαυτό του. Η προσωπική ανάπτυξη είναι η σπουδαιότερη μορφή επανάστασης. Και η προσωπική επανάσταση ξεκινά από την αναζήτηση της αλήθειας. Η αλήθεια δεν κρύβεται σε μυστικά κιβώτια. Είναι ήδη εκεί. Από τη μέρα της γέννησής μας. «Δεν απαιτεί να φύγουμε, αλλά να επιστρέψουμε», όπως λέει ο Οδυσσέας της αλήθειας στον συνοδοιπόρο του: «Να επιστρέψουμε εκεί όπου δεν πήγαμε ποτέ. Να επιστρέψουμε μέσα μας».
Σήμερα και μέσα από τη μελέτη και την εμπειρία σας ποιο είναι το δυσκολότερο στις ανθρώπινες σχέσεις, είτε προσωπικές είτε επαγγελματικές;
Να ακούσουν ο ένας τον άλλον. Να αποδεχτούν ο ένας την αλήθεια του άλλου. Αλλά και να απελευθερωθούν από την ανάγκη της κτήσης. Δεν μας ανήκει ο σύντροφος, ο φίλος ή το παιδί μας. Ας αφήσουμε τον καθένα ελεύθερο να είναι ο εαυτός του. Αν συνάδουν οι αλήθειες μας, το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό. Αν όχι, είναι εντάξει. Κι αυτό μέσα στη ζωή είναι.
Ο σύγχρονος Ελληνας αναζητάει την αλήθεια;
Ο σύγχρονος άνθρωπος θα έλεγα πως την αποφεύγει. Λίγοι την αναζητούν. Από τους λίγους που την αναζητούν ακόμα πιο λίγοι τη βρίσκουν. Από τους λίγους που τη βρίσκουν ελάχιστοι την αποδέχονται. Από τους ελάχιστους που την αποδέχονται ακόμα λιγότεροι την εκφράζουν στους άλλους. Γι’ αυτό και τόσο λίγοι άνθρωποι είναι πραγματικά ελεύθεροι.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr