Η Yπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακρόπολης, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης των Αθηνών και το Μουσείο Ακρόπολης, διοργανώνουν το θεσμό που είχε ολοκληρώσει την παρουσία του στον κλάδο το 2016.
Σκοπός της τριήμερης συνάντησης (11-13/11) είναι να δημοσιοποιηθούν στους ειδικούς επιστήμονες και στο ευρύ κοινό τα τρέχοντα και ολοκληρωμένα έργα και να τεθούν σε συζήτηση προτάσεις για τα προσεχή προγράμματα, με έμφαση στο έργο αποκατάστασης της δυτικής προσπέλασης και το έργο αποκατάστασης των τειχών της Ακρόπολης. Τη διεθνή συνάντηση χαιρέτισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία μίλησε για τη σημαντική συμβολή του θεσμού των επιστημονικών συναντήσεων που σχεδόν 50 χρόνια συμπορεύεται με την πορεία των έργων αναστήλωσης και αποκατάστασης στον Βράχο της Ακρόπολης παρουσιάζοντας τα αναστηλωτικά και σημαντικά έργα αναβάθμισης και προστασίας του μνημειακού συνόλου, που ξεκίνησαν το 2019 και είτε έχουν ήδη ολοκληρωθεί είτε είναι εν εξελίξει.
Από τα κύρια σημεία που αναφέρθηκε και επέμεινε ο κ. Κορρές στην ομιλία του με θέμα «Η ανάβασις. Η ιστορία της και σημερινές προτάσεις», ξεχώρισε η πρόταση για την αποκατάσταση της δυτικής προσπέλασης της Ακροπόλεως, η οποία έχει πάρει το πράσινο φως από το ΚΑΣ. Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός μάλιστα εξήγησε με εμφατικό τρόπο το σκοπό της πρότασης, τη βελτίωση της πρόσβασης στην Ακρόπολη, προκειμένου να αρθούν εσφαλμένες επεμβάσεις του παρελθόντος, να αναδειχθεί ο μνημειακός χαρακτήρας της πρόσβασης στον Ιερό Βράχο και να επιλυθούν τα θέματα διαχείρισης της κυκλοφορίας των επισκεπτών. Αναφέρθηκε εκτενώς στις μεταβολές και αλλοιώσεις της σημερινής εικόνας που έχει ο περιβάλλοντας χώρος των Προπυλαίων για την αποκατάσταση της δυτικής προσπέλασης. Μέσα από την ομιλία του ο επιστήμονας απέδειξε πως ένα μεγάλο μέρος που βλέπουμε σήμερα αποτελείται από παρεμβάσεις του 1850, αλλά και από το 1900 έως το 1997. Τα μονοπάτια που σήμερα υπάρχουν στο χώρο και σχηματίζουν βραχώδη όψη τα χαρακτήρισε «ψεύτικα βράχια» (fake rocks) δηλώνοντας την παραποίηση της εικόνας. Οπως μάλιστα είπε, αν κανείς μέσα στην αίθουσα γνωρίζει «φράγκικη ή βυζαντινή πέτρα» στο εν λόγω σημείο «εγκαταλείπω τη θέση μου», πιστοποιώντας με τον δικό του τρόπο σε όσους ανησυχούν τις παρεμβάσεις που προτείνει. Ο κ. Κορρές επίσης μίλησε για το δρόμο που οδηγούσε στην Ακρόπολη, όταν η Αθήνα απέκτησε τους θεσμούς και οργάνωσε την παναθηναϊκή εορτή, κυρίως στα χρόνια του Πεισίστρατου. Βαθύς γνώστης των μνημείων, ο διακεκριμένος επιστήμονας σημείωσε ότι τα έργα αποκατάστασης έχουν στόχο να βελτιώσουν, μεταξύ άλλων, τη θέαση προς τα μνημεία, ενώ όπως τόνισε ο σχεδιασμός και η εκτέλεσή του υπόκεινται σε αρχές διεθνών συμβάσεων.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Η ομιλία του κ. Κορρέ, αν και ήταν αρκετά τεχνική για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την επιστήμη της αρχαιολογίας, ωστόσο ήταν γεμάτη εικόνες από τον Ιερό Βράχο και τις ιστορικές φάσεις και παρεμβάσεις που αφορούσαν την πρόσβαση στο μνημείο: από το χωμάτινο σύστημα προσπέλασης του 1901 έως τις μελέτες που έκανε ο ίδιος το 1985 σχετικά με την κίνηση των υπόγειων υδάτων και λεπτομερείς αναπαραστάσεις της Ακρόπολης όπως ήταν στην αρχαιότητα.
«Η εικόνα της Ακρόπολης αντικατοπτρίζει και εκπέμπει την εικόνα της χώρας», υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, και επισήμανε πως «από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης, και προφανώς του υπουργείου Πολιτισμού, ήταν τα έργα αναβάθμισης και αναστήλωσης, στο σύνολό τους, αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης». Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, ΥΠΠΟΑ Ελενα Kουντούρη, «φώτισε» την «Ακρόπολη στον επισκέπτη του 21ου αιώνα», ενώ ακολούθησε ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων Δημοσθένης Σβολόπουλος, ο οποίος μίλησε για τη «σύγχρονη μέριμνα για την άνοδο ατόμων με αναπηρίες στην Ακρόπολη», υπογραμμίζοντας πως ο νέος ανελκυστήρας αποτελεί «λειτουργική συνέπεια, πράξη πολιτισμού» στους συνανθρώπους μας. Ο προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Εργων και Μελετών, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Μιχάλης Λεφαντζής, αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα των διαστρώσεων της Ακρόπολης, στο υλικό «τεχνητό λίθο», σκυρόδεμα με περιεκτικότητα σε τσιμέντο 12%, καθώς εξήγησε αναλυτικά ότι οι διαδρομές πρέπει να είναι κατασκευασμένες από υλικό υψηλής αντοχής, αφού χρησιμοποιούνται για μεταφορά διαφόρων υλικών και μαρμάρων βάρους έως 10 τόνων για τις ανάγκες της αναστήλωσης. Οπως υπογράμμισαν όλοι οι σύνεδροι, με προεξάρχοντα τον καθηγητή Μανώλη Κορρέ, οι νέες διαδρομές επισκεπτών στην Ακρόπολη βελτιώνουν την εμπειρία της επίσκεψης στα μνημεία. Τέλος, από τις πιο ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις ήταν εκείνη της διευθύντριας της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, Βασιλικής Ελευθερίου, με τίτλο «Το αναστηλωτικό έργο στην Ακρόπολη μεταξύ 6ης και 7ης Διεθνούς Συνάντησης», όπου παρουσιάστηκαν εικόνες των εργασιών στο παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού, το οποίο έχει εμπνεύσει και συνεχίζει να εμπνέει ολόκληρο τον κόσμο.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πυροβολισμοί στο Χαλάνδρι: Κρίσιμες ώρες για τον γιατρό – Χρόνια ετοίμαζε το καρτέρι η εικαστικός
- Κορονοϊός: Ετοιμάζονται τα «φύλλα πορείας» σε ιδιώτες γιατρούς
- Ζόραν Ζάεφ: Ξεπέρασε την πρόταση μομφής – «Δράμα» με Αλβανό βουλευτή
- Mητροπολίτης Ελευθερουπόλεως: «Θα τιμωρηθούν οι κληρικοί που αποτρέπουν από εμβολιασμούς»
- Ψευτογιατρός: Η ώρα της δικαιοσύνης για 12 ανθρωποκτονίες ασθενών και 14 απόπειρες
- Αλλάζουν όλα στο σχολείο: Οι νέες θεματικές ενότητες, η ύλη, τα βιβλία…
- Ανοίγει σήμερα πλατφόρμα: Ενίσχυση έως 40.000 ευρώ σε νέους αγρότες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr