«Αυτό το πέτρινο μισοφέγγαρο στις εσχατιές των Κυκλάδων», όπως έγραφε ο Μάριος Πλωρίτης, δημοφιλής τόπος διακοπών σήμερα για πολλούς, η Σαντορίνη δεν συναρπάζει μόνο για το κυκλαδίτικό της κάλλος, αλλά και για το αρχαιολογικό τοπίο της.
Σε λίγες ημέρες τη Δευτέρα 2 Αυγούστου εγκαινιάζεται η πολυαναμενόμενη έκθεση «Θηραϊκές τοιχογραφίες. Ο θησαυρός του Προϊστορικού Αιγαίου» παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνης στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας. Η έκθεση διοργανώνεται από την εξαιρετικά δραστήρια Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με την υποστήριξη Δήμου Σαντορίνης. Οι υπηρεσίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων εργάζονται πυρετωδώς αυτές τις ημέρες, καθώς από χθες η κ. Μενδώνη έχει ξεκινήσει επισκέψεις και αυτοψίες σε αρχαιολογικούς τόπους και μνημεία του Αρχιπελάγους προκειμένου να ενημερωθεί για τα ερευνητικά προγράμματα και τα εκτελούμενα έργα σε αρχαιολογικά σημεία διάφορων κυκλαδίτικων νησιών.
Σύμφωνα με πηγές του «Ε.Τ.», η έκθεση στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας περιλαμβάνει είκοσι οχτώ αποκαταστημένες τοιχογραφίες που έχουν ανασυρθεί από τις ανασκαφές στη Δυτική Οικία και τα ερείπια στο κτίριο Ξεστής 3 στο Ακρωτήρι και συντηρήθηκαν επί δεκαετίες στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Εργων Τέχνης του υπουργείου Πολιτισμού. Εν αναμονή των αποκαλυπτηρίων, σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές οι τοιχογραφίες αφηγούνται πτυχές της κοινωνίας και του πολιτισμού της προϊστορικής Θήρας στη δεύτερη στάθμη του εμβληματικού μουσείου, που ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες της στο κοινό. Το φωτισμό των τοιχογραφιών υπογράφει η διακεκριμένη διεθνώς σχεδιάστρια φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ, ευρύτερα γνωστή για τον νέο φωτισμό της Ακρόπολης, τον οποίο έχει επιμεληθεί. Οι ίδιες πηγές μάς αναφέρουν πως η έκθεση περιλαμβάνει θηραϊκές τοιχογραφίες, κάποιες εκ των οποίων έρχονται για πρώτη φορά στο φως και αποκαλύπτουν πολύτιμες πληροφορίες όχι μόνο για την αρχαία τέχνη του Ακρωτηρίου, αλλά και για πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής των προϊστορικών Θηραίων.
Η προϊστορική πόλη στο Ακρωτήρι καταστράφηκε τον 17ο αιώνα π.Χ. μετά τη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη. Σχεδόν 3.700 χρόνια αργότερα βρέθηκε θαμμένη κάτω από τόνους ηφαιστειακής λάβας. Η έκθεση αναπτύσσεται θεματικά στο χώρο της δεύτερης στάθμης του μουσείου και ο επισκέπτης κατεβαίνοντας τα σκαλιά εισέρχεται σε έναν μαγευτικό κόσμο που θυμίζει το εσωτερικό των κτιρίων του Ακρωτηρίου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στα δυτικά της Πλατείας Τριγώνου στο Ακρωτήρι βρίσκεται η Δυτική Οικία. Η αρχιτεκτονική και ο τοιχογραφικός διάκοσμος του κτιρίου, καθώς και τα κινητά ευρήματα από αυτομαρτυρούν πως η κατοικία ανήκε ίσως σε έναν κοσμοπολίτη ναυτικό και έμπορο, μέλος της θηραϊκής κοινωνίας. Στα δωμάτιά της βρέθηκαν σπουδαίες τοιχογραφίες όπως εκείνη του «Ψαρά», το «Ποτάμι», αλλά και μικρογραφικές ζωοφόροι της «Νηοπομπής» και η προϊστορική «Τοιχογραφία του Στόλου», οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» θα παρουσιαστούν στην πολυσήμαντή έκθεση. Η Ξεστή 3 ήταν ένα μεγάλο διώροφο κτίριο, όπου βρέθηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός από τοιχογραφίες. Η θεματολογία των τοιχογραφιών -όπως περιγράφονται σε ιστορικές πηγές- οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στην Ξεστή 3 πραγματοποιούνταν διάφορες τελετές λατρευτικής και θρησκευτικής χρήσης.
Οπως αναφέραμε παραπάνω, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη από χθες βρίσκεται στις Κυκλάδες προκειμένου να ενημερωθεί για το ερευνητικό έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, αλλά και για να πραγματοποιήσει αυτοψίες σε μνημεία της περιοχής. Χθες στην Τήνο πραγματοποίησε αυτοψία στη Μονή Ουρσουλίνων, στους Ιερούς Ναούς Αγ. Ιωσήφ και Αγ. Νικολάου και τη Σχολή Μαρμαροτεχνίας. Τις επόμενες ημέρες η υπουργός θα επισκεφθεί το έργο και το εργοτάξιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Νάξου, αλλά και τον Πύργο του Χειμάρρου και τα Καλαμίτσια, καθώς επίσης και τον Πύργο Μπαζαίου. Στη Σαντορίνη, εκτός από τα εγκαίνια της έκθεσης «Θηραϊκές τοιχογραφίες. Ο θησαυρός του Προϊστορικού Αιγαίου» στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, η κ. Μενδώνη θα πραγματοποιήσει αυτοψία στο Κάστρο του Σκάρου και στο εκτελούμενο έργο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αναμένεται να είναι η επίσκεψή της στο εκτελούμενο έργο της Επισκοπής Σικίνου. Στη συνέχεια, ακολουθεί ταξίδι στη Μύκονο, όπου θα παρευρεθεί στα εγκαίνια μίας ακόμα εξαιρετικά ενδιαφέρουσας έκθεσης «Το Αρχιπέλαγος φλέγεται», που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στο πλαίσιο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου. Τέλος, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα πραγματοποιήσει αυτοψία στα εκτελούμενα έργα στη Δήλο και τη Ρήνεια, από όπου αναμένουμε «θησαυρούς» και πολύτιμες γνώσεις αρχαιολογικών θέσεων και ερείπιων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter